Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.
Τι είναι η σαλμονέλα
Πρόκειται για ένα βακτήριο που ζει στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων και των πτηνών και επιβιώνει ακόμα και όταν αυτά πεθάνουν, επομένως περνά και στο νωπό κρέας. Είναι η κύρια αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων, καθώς η επαφή με αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα, συνήθως από κακό χειρισμό των τροφίμων λόγω μη τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Οι κυριότερες πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα
Εφόσον τα βακτήρια της σαλμονέλας υπάρχουν στα περιττώματα των ανθρώπων, είναι εξαιρετικά εύκολο να προσβληθεί κανείς από αυτήν. Για το λόγο αυτό, απαιτείται αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου κλπ.)
Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια κατακάθονται και ύστερα εγκαθίστανται ολοκληρωτικά στον οργανισμό, ο οποίος αποδυναμώνεται και εν τέλει, εξ αιτίας αυτού, ο προσβεβλημένος από την ασθένεια καταλήγει στο κρεβάτι.
Κάποια από τα τρόφιμα, που μπορεί να είναι φορείς της σαλμονέλας είναι τα βατραχοπόδαρα, οι καρύδες, οι σάλτσες, το φιστικοβούτυρο, το κακάο, η σοκολάτα, η ζύμη, τα θαλασσινά (ψάρια, γαρίδες), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ξηρή ζελατίνη, τα λαχανικά, βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα και τα αβγά.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Τα αβγά, μάλιστα, περιέχουν το βακτήριο Salmonella enterica, στον κρόκο τους, το οποίο καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την κατανάλωσή του, όταν αυτό είναι ωμό. Το Salmonella enterica δεν εμπεριέχεται μόνο στα αβγά, αλλά και σε άλλα τρόφιμα. Η προσβολή ενός φαγώσιμου από σαλμονέλα δεν επιφέρει αλλαγές στην όψη και τη μυρωδιά του.Υπάρχουν, βέβαια, και ζωντανοί οργανισμοί-φορείς της σαλμονέλας, όπως τα πουλερικά, οι χοίροι, τα βοοειδή, τα άλογα, οι σκύλοι, οι γάτες, τα άγρια θηλαστικά και πτηνά, τα ερπετά και τα αμφίβια.
Συμπτώματα
Η μόλυνση από σαλμονέλα προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση ωμού ή μη μαγειρεμένου καλά κρέατος, πουλερικών και αυγών ή προϊόντων αυγών ή από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος.
Η περίοδος επώασης – ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της ασθένειας – μπορεί να είναι από 6 ώρες έως 6 ημέρες. Συχνά, τα άτομα που έχουν λοίμωξη από σαλμονέλα πιστεύουν ότι έχουν γαστρεντερίτιδα.
Πιθανά συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν:
- Διάρροια
- Κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά).
- Πυρετός
- Ναυτία
- Εμετός
- Κρυάδα
- Πονοκέφαλο
- Αίμα στα κόπρανα
Τα σημεία και τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα διαρκούν γενικά από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα. Η διάρροια μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες πριν τα έντερα επιστρέψουν στο κανονικό.
Μερικές ποικιλίες βακτηρίων σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια που είναι πιο κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ειδήσεις σήμερα
Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Έως και 11.000 ευρώ η επιδότηση στο πρόγραμμα