ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Lockdown και τηλεργασία έφεραν και πόνους στη μέση

Newsroom eleftherostypos.gr

Βρετανική έρευνα σε δείγμα 2.000 ανδρών και γυναικών έδειξε ότι το 36% από αυτούς νιώθουν το τελευταίο εξάμηνο- και μετά από συνεχή lockdown – ολοένα εντονότερα σωματικούς πόνους, με τον πόνο στη μέση να είναι το κυριότερο πρόβλημά τους.

Η τηλεργασία αύξησε τα φορτία της μέσης

Ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι αιτία για τους πόνους τους είναι ο πρόχειρος χώρος που έχουν διαμορφώσει ως γραφείο για να εργάζονται στο σπίτι. Η αιτιολογία αυτή αναφέρθηκε συχνότερα από τους εθελοντές 25-44 ετών. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (το 39%) απέδωσαν τον πόνο και στις αυξημένες ώρες της ακινησίας μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ και τηλεοράσεις.

Το 35% είπαν ακόμα πως έχουν αλλάξει τις ώρες του ύπνου τους, συνήθως ξενυχτώντας περισσότερο μπροστά στις οθόνες. Και το 33% είπαν ότι γυμνάζονται λιγότερο. Ο ένας στους δύο πάσχοντες, εξάλλου, είπε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στους αυξανόμενους πόνους που νιώθουν.

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες σε άλλες χώρες. Μελέτη στη Σαουδική Αραβία, σε 463 εθελοντές έδειξε ότι ο πόνος στη μέση ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα κατά το τοπικό lockdown. Εκείνοι που τον ανέφεραν συχνότερα ήταν οι συμμετέχοντες ηλικίας 35-49 ετών, κυρίως όσοι είχαν αρκετά περιττά κιλά, πολύ στρες, περνούσαν πολλές ώρες καθημερινά καθισμένοι, δεν γυμνάζονταν αρκετά και εργάζονταν από το σπίτι ή έκαναν εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Κυρίαρχο αίτιο η κακή στάση του σώματος

Το 80% των ενηλίκων παρουσιάζουν οξύ πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι πιθανές αιτίες του είναι πολλές. Ειδικά στους νέους ανθρώπους συχνά οφείλεται σε καταπόνηση του κατώτερου τμήματος της πλάτης και κακή ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην κακή στάση του σώματος και τους αδύναμους μυς. Άλλες πιθανές αιτίες, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι η αρθρίτιδα, η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η ισχιαλγία, η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα ή ακόμα και ένα κάταγμα σπονδύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο πόνος είναι μη ειδικός, δηλαδή δεν οφείλεται σε μία συγκεκριμένη αιτία (π.χ. σε έναν τραυματισμό ή μία πάθηση), αλλά γενικά σε δυσλειτουργία ή καταπόνηση στους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ατοπική δερματίτιδα: μια αλλεργία «δώρο»…απ’ τους γονείς στο παιδί

Leonidas Kallidonis

Αθλητικές κακώσεις. Όταν το σώμα ξεπερνά τα όριά του

Leonidas Kallidonis

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την τηλεργασία

12 πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Τηλεργασία: Έως 20% στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο – Πότε πρέπει να γίνει η προαναγγελία στην ΕΡΓΑΝΗ

Χαρδαλιάς: Στο 25% μειώνεται η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επιδοτήσεις για την τηλεργασία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε