Το καρπούζι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές διατροφικές απολαύσεις! Εκτός όμως από το άρωμά του, την τραγανή υφή του και την ικανότητά του να ενυδατώνει το σώμα, το καρπούζι έχει έντονη γλυκιά γεύση. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει το καθιστούν ‘άλλοθι γλυκιάς λιγούρας’ για άτομα με υψηλό σάκχαρο, ωστόσο κάποιοι άλλοι το αποφεύγουν φοβούμενοι την επίδραση που ενδεχομένως έχει το φρούτο στη γλυκόζη του αίματος. Τι όμως ισχύει; Μπορούν τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη να εντάξουν τον καρπούζι στην καθημερινή καλοκαιρινή τους διατροφή;
Τέσσερις λόγοι για να αγαπήσετε το καρπούζι εάν έχετε ζάχαρο
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Θα μπορούσε να πει κανείς πως το καρπούζι είναι ένα φρούτο που «αγαπάει» τον σακχαρώδη διαβήτη για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους:
- Βιταμίνη Α: Μία μερίδα καρπούζι περιέχει σχεδόν το 30% της βιταμίνης Α, που χρειάζονται καθημερινά τα μάτια, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Λυκοπένιο: Το φυτοθρεπτικό αυτό συστατικό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ιδιαιτέρως πολύτιμες για την υγεία των ματιών, του προστάτη αδένα και της καρδιάς. Θυμηθείτε πως τα παραπάνω μέρη του σώματος βάλλονται ιδιαίτερα από τον διαβήτη.
- Ενυδάτωση: Το καρπούζι ξεδιψά περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο. O κίνδυνος για αφυδάτωση είναι μεγαλύτερος σε άτομα με υψηλό ζάχαρο. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα καταβάλει υπερπροσπάθεια για να αποβάλλει τα περιττά υγρά μέσω των ούρων.
- Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες του καρπουζιού, εξασφαλίζουν πως θα ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για «κάτι γλυκό», χωρίς όμως να εκτοξεύσετε τα επίπεδα του ζαχάρου μετά από το γεύμα. Ίσως έχετε ακούσει πως το καρπούζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το απαγορευτικό όπως και τα καρότα. Στην πραγματικότητα όμως το γλυκαιμικό φορτίο του καρπουζιού, δηλαδή η «γλυκιά επίδραση» στο ζάχαρο ανά μερίδα, είναι χαμηλό χάρη στις φυτικές του ίνες.
Πώς να απολαύσετε το καρπούζι;
Μία μερίδα καρπούζι αποτελεί τον «γλυκό» σας σύμμαχο το καλοκαίρι. Δοκιμάστε το με γιαούρτι μαζί με το πρωινό, σαν σνακ στην παραλία, ως κυρίως γεύμα με φέτα, ντομάτα και κρεμμύδι, σαν «παγωτό» εάν το βάλετε στην κατάψυξη, και φυσικά σαν επιδόρπιο! Προτιμήστε να καταναλώσετε το καρπούζι ωμό, και αποφύγετε το χυμό του καθώς δεν περιέχει τις πολύτιμες φυτικές ίνες.