- η χορτοφαγική δίαιτα βοηθά, ενώ αντίθετα
- τα άτομα που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας έχουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι τροφικές δυσανεξίες επιβαρύνουν τις κρίσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Εάν κάποιος ασθενής πιστεύει ότι έχει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, πρέπει να το αφαιρέσει από το διαιτολόγιό του για 3-4 εβδομάδες και στη συνέχεια να το εντάξει ξανά. Οι ασθενείς που έχουν δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, παθαίνουν κρίση ρευματοειδούς αρθρίτιδας μέσα σε μερικές ημέρες.
23 τροφές που μειώνουν τον πόνο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Μια μεγάλη ανασκόπηση σε επιμέρους έρευνες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, απαριθμεί 23 τροφές που έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μακροπρόθεσμα, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.
- γκρέιπφρουτ
- σταφύλια
- βατόμουρα
- μπανάνες
- ρόδια
- μάνγκο
- ροδάκινα
- μήλα
- δαμάσκηνα
- ολόκληρο πλιγούρι βρώμης
- ψωμί ολικής αλέσεως
- ολόκληρο ρύζι (μαζί με τον φλοιό του, όπως π.χ. το καστανό ρύζι)
- καλαμπόκι
- σίκαλη
- κριθάρι
- σιτάρι
- σόργος (ανήκει στην ομάδα των σιτηρών)
- Σπόρος canary (καναβούρι)
- Μπαχαρικά (κουρκούμη, τζίντζερ)
- ελαιόλαδο
- ιχθυέλαιο
- πράσινο τσάι
- γιαούρτι
Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των κυτοκινών. Αυτές οι ουσίες εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Τι να αποφεύγετε στην διατροφή σας αν έχετε αρθρίτιδα
Οι διατροφολόγοι περιγράφουν τις πιο σημαντικές τροφές που οφείλουν να αποφεύγουν οι πάσχοντες από αρθρίτιδα:
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Κόκκινο κρέας. Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος ωμέγα-6, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.
Τηγανητές τροφές. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανισμένα τρόφιμα, ειδικά αυτά που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια.
Καφές. Ο καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οξύτητας του αίματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε φλεγμονή.
Αναψυκτικά και γλυκά. Όπως ο καφές, έτσι και τα ανθρακούχα ποτά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του αίματος, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Πρέπει να αποφεύγετε, επίσης, τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς μπορεί να είναι πολύ όξινος.
Σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι τροφικές αλλεργίες, ή δυσανεξίες, μπορεί να είναι μια κοινή αιτία στην φλεγμονή, καθώς συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ουσία που περιέχεται σε τρόφιμα.
Ορισμένα λαχανικά. Κάποια λαχανικά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή για ορισμένα άτομα με αρθρίτιδα. Τέτοια είναι οι ντομάτες, οι λευκές πατάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.