Έρευνες, δείχνουν ότι η επιλογή της σωστής διατροφής στην στεοαρθρίτιδα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην έκβαση της νόσου. Οι διαιτητικές επιλογές και συνήθειες, όπως η εξάλειψη ορισμένων τροφών και ποτών, μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Ενώ η πλήρης θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα διαφεύγει της ιατρικής επιστήμης, υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου. Ας δούμε πέντε από αυτούς…
- Αλλάξτε τα λιπαρά σας
Ο τύπος των λιπών και ελαίων που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα: το ίδιο μπορούν να κάνουν πολλά έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι ή οι πηγές ηλιελαίου. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορούν επίσης να αυξήσουν τη γενική φλεγμονή.
Αντίθετα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή επιδεινώνουν την προυπάρχουσα φλεγμονή. Επιλέξτε ελαιόλαδο, μαργαρίνες από ελαιόλαδο και έλαια από μίγματα λαχανικών πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Με την ανανέωση των κυττάρων του σώματος τα μονοακόρεστα λιπαρά θα αντικαταστήσουν τα ω-6 μέσα στο κύτταρο. μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή.
Έχετε, όμως, υπομονή! Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος μην τηγανίζετε τις τροφές, αποφύγετε τα γλυκά και επιλέξτε τροφές χαμηλές σε λιπαρά.
- Ακολουθήστε το μεσογειακό τρόπο διατροφής
Έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα που περιέχει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αρκετά λαχανικά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει τις χημικές ενώσεις που προκαλούν τη φλεγμονή.
Στοχεύστε σε τουλάχιστον 4 μερίδες λαχανικών την. Μια μερίδα ισοδυναμεί με ένα μπολ. Επιλέξτε λαχανικά με διαφορετικά χρώματα για μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή.
- Τρώτε περισσότερα ιχθυέλαια
Ψάρια με σκούρο χρώμα, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας είναι πλούσια σε ιχθυέλαια (ω-3 πολυακόρεστα). Τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μειώνοντας τόσο τον πόνο όσο και τον μακροχρόνιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα δίνουν το μέγιστο όφελος για την υγεία. Αυγά εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που δεν προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
- Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση (μείωση της οστικής μάζας) συχνά εμφανίζονται μαζί.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, τυρί ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, για να δυναμώσετε τα οστά. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το τυρί σόγιας, γάλα σόγιας και χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, σαρδέλες σε κονσέρβα, δημητριακά πρωινού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια φούρνου, άσπρο και μαύρο ψωμί. Καταναλώνετε τουλάχιστον 3 μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο την ημέρα.
- Συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία
Η θειική γλυκοζαμίνη σε ποσότητα 1500 mg την ημέρα βοηθά στην αποκατάσταση του χόνδρου αν λαμβάνεται τακτικά για αρκετά χρόνια. Περιορισμένες έρευνες υποστηρίζουν επίσης τη χρήση θειικής χονδροϊτίνης σε ποσότητα 800 mg την ημέρα. Άνθρωποι με αλλεργία στα ψάρια πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της γλυκοζαμίνης.
Αν δεν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να προσλαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D με περιεκτικότητα 10μg/400iu ημερησίως. Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου και επίσης φαίνεται να μειώνει τη φθορά του αρθρικού χόνδρου.
Ακριβά συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν καλά υποκατάστατα των διατροφικών αλλαγών που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας.
Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας θα μπορούσαν να μειωθούν με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικές τροφές για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων είναι τα λαχανικά και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι πιπεριές, το κέιλ και τα παντζάρια.
Το «βαρύ πυροβολικό» όμως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας είναι το μπρόκολο. Σχετική έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας μπρόκολου, προλαμβάνει και επιβραδύνει την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν επίσης τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.
Σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες, οι πάσχοντες από αρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνουν αυγά, βιολογικό κοτόπουλο, σολομό, τόνο και ρέγκα. Αν προτιμάτε τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορείτε να τρώτε φασόλια, φακές και αρακά.
Τέλος, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων που ανακουφίζουν τον πόνο της αρθρίτιδας. Τέτοια είναι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτών, καθώς και το υαλουρονικό οξύ που βοηθά τις αρθρώσεις.
Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο