Η Παθολόγος, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον Ε.Τ. τονίζει «Η μελέτη αυτή έρχεται σε συμφωνία και με άλλες μελέτες, ανασκοπήσεις και μετά αναλύσεις που έχουν δημοσιευτεί από έγκριτα περιοδικά την τελευταία δεκαετία. Στις μελέτες αυτές φαίνεται ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επιβαρυντική σχέση με την εμφάνιση καρκίνου κυρίως στο μαστό, τον προστάτη και το παχύ έντερο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μεγάλη συγκέντρωση συνήθως σε κορεσμένα λίπη, με προσθήκη ζάχαρης και άλατος και μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πρωτεΐνες».
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των πανεπιστημίων του Σάο Πάολο και Nova Λισαβόνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα 40-69 ετών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε σε βάθος δεκαετίας.
Πρόκειται, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση όσον αφορά στη σχέση ανάμεσα στις πολύ επεξεργασμένες τροφές και στους καρκίνους. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν όσες έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως αναψυκτικά με ανθρακικό, συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα φαγητά (τηγανητές πατάτες, κατεψυγμένη πίτσα, χοτ ντογκ, μπισκότα) γλυκά, δημητριακά, παγωτά κ.ά. Αυτά έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθετικών και άλλων ουσιών. Αλλες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτές τις τροφές με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Στη διάρκεια της μελέτης, περίπου 16.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο και 4.000 πέθαναν εξαιτίας του. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε αύξηση 2% στην πιθανότητα γενικά να διαγνωσθεί καρκίνος. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 19% όσον αφορά στον καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, υπήρχε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6% γενικά και ειδικότερα κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.
Ειδήσεις σήμερα
Πέτα ψηλά αϊτέ – Σπάραξε η Ελλάδα αποχαιρετώντας τον Μάριο Μιχαήλ Τουρούτσικα [εικόνες & βίντεο]
ΗΣΑΠ: Στάση εργασίας από 12-15:00 για να κάνουν οι εργαζόμενοι γενική συνέλευση
Φρίκη: Τα πάνδεινα πέρασε το αγοράκι από τον πατέρα και τη παπαδιά γιαγιά του
Χαμός στον ΣΚΑΪ: Ο Βαρεμένος άρπαξε χαρτί από την Καραμανλή και της το πέταξε [βίντεο]