Αθήνα Καιρός

Ευλογιά των πιθήκων: Ήρθε για να μείνει; Η μετάδοσή της και το «καμπανάκι» για καλοκαιρινά φεστιβάλ

6 λεπτά
Ευλογιά των πιθήκων: Ήρθε για να μείνει; Η μετάδοσή της και το «καμπανάκι» για καλοκαιρινά φεστιβάλ

Κορυφαίος επιδημιολόγος ισχυρίστηκε ότι η ευλογιά των πιθήκων θα παραμείνει ως μια μόνιμη πάθηση στις ΗΠΑ. Ο Δρ Jay Varma της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell πιστεύει ότι η ευλογιά των πιθήκων θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα επειδή τα αρχικά συμπτώματα του ιού είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Εξήγησε ότι οι έρευνες δημόσιας Υγείας δείχνουν εξάπλωση της νόσου κατά τη σεξουαλική επαφή, πιθανότατα μέσω του μολυσμένου δέρματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Μάλιστα, η έλλειψη τεστ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) επιταχύνει τη μετάδοση της νόσου, όπως ανέφερε ο ίδιος. “Άλλοι ειδικοί και εγώ φοβόμαστε ότι η ευλογιά των πιθήκων θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευπάθεια [της έλλειψης δοκιμών] και θα γίνει ένα μόνιμα εδραιωμένο ΣΜΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε στους New York Times.

Από την έναρξη της έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των  ειδικών για το εάν είναι ή όχι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες έχουν τονίσει ότι δεν πρέπει να δημιουργείται στίγμα αναλόγως τον σεξουαλικό προσανατολισμό καθενός, αφού η ευλογιά των πιθήκων φέρεται να μεταδίδεται γενικώς με την πολυ στενή επαφή, κριτήριο στο οποίο εμπίπτει η σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ, επισημαίνεται ότι μεταξύ των περιπτώσεων που ανέφεραν σεξουαλικό προσανατολισμό, το 60% (1214/2025) αναγνωρίστηκαν ως ομοφυλόφυλοι, αμφιφυλόφυλοι και άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Επίσης, το 41% (335/827) των περιστατικών με γνωστή μόλυνση HIV βρέθηκαν θετικά στον HIV.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη δεν μπορούν να αποκλειστούν και η περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν η μόλυνση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας οφειλόταν σε επαγγελματική έκθεση. Μεταξύ του συνόλου των περιστατικών, 25 περιπτώσεις μέχρι σήμερα αναφέρεται ότι είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 4 Ιουλίου 2022, έχουν καταγραφεί συνολικά 6027 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς και τρεις θάνατοι σε 59 χώρες/εδάφη/περιοχές σε περιοχές του ΠΟΥ. Από την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου καταγράφηκε αύξηση κατά 77% και δύο νέοι θάνατοι, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε τρεις συνολικά.

Τα περισσότερα περιστατικά (4920) εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, ακολουθούν περιοχές της Αμερικής (902) και η Αφρική με 173 περιστατικά. Σημειώνεται ότι και οι τρεις θάνατοι έχουν καταγραφεί στις περιοχές της Αφρικής. Επιπλέον, 15 περιστατικά έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και 17 στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού.

Στη χώρα μας έως χθες είχαν επιβεβαιωθεί 11 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων. Τα έξι από αυτά ήταν εισαγόμενα, τέσσερα ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), δημιούργησαν μια “εργαλειοθήκη” για διοργανωτές μαζικών εκδηλώσεων. Μιας και το καλοκαίρι τα φεστιβάλ και οι συναυλίες είναι στο “πικ” τους ο κίνδυνος για την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται. Ετσι, προσφέρονται συμβουλές σε διοργανωτές πώς μπορούν να συνδράμουν για την ανακοπή της διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων, μεταδίδοντας ισχυρά μηνύματα και με το να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι ο “οδηγός” προς διοργανωτές εκδηλώσεων δεν είναι τυχαίος καθώς διασπορά της νόσου διαπιστώθηκε σε φεστιβάλ της Ευρώπης.

Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Βαρυχειμωνιά στο κατακαλόκαιρο – Πού και πότε θα τα έντονα καιρικά φαινόμενα [χάρτες]

Ιαπωνία: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε – Δεν έχει σημάδια ζωής λένε ιαπωνικά ΜΜΕ [βίντεο]

Αναδρομικά: «Παράθυρο» να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους άφησε ο Μητσοτάκης

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]