Οι ελιές είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις υγιεινά λιπαρά στη διατροφή σου. Δεν θα πρέπει να σε εκπλήσσει το γεγονός ότι τα δημοφιλή τρόφιμα που διαθέτουν οι χώρες της Μεσόγειου -όπως η δίκη μας- είναι εξαιρετικά υγιεινά. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι ελιές Καλαμών, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις για να έχεις πάντα στο τραπέζι σου.
Ελιές Καλαμών: Τροφή και θεραπεία για την άνοια
Αυτές οι ελιές διακρίνονται για το σκούρο μοβ, σχεδόν μαύρο χρώμα τους, ωριμάζουν σε αλμυρή άλμη, η οποία προκαλεί ζύμωση και κατευνάζει τη φυσικά έντονη πικρή γεύση τους. Μπορείς να τις βρεις σχεδόν παντού και είναι ιδανικές για να διακοσμήσεις ένα πιάτο με τυριά ή αλλαντικά, να τις ρίξεις σε μια σαλάτα ή να τις φας κατευθείαν από το βάζο.
Αν και τεχνικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρόκειται για μονοακόρεστα λιπαρά – που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ένοχη για να τα τρως με μέτρο. Στην πραγματικότητα, τα μονοακόρεστα λιπαρά αναφέρονται συχνά ως «υγιεινά λιπαρά», όπως αυτά που παίρνεις από τα αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.
Το λίπος στις ελιές Καλαμών αποτελείται κυρίως από ελαϊκό οξύ, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων και παραγόντων κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η χοληστερόλη. Αυτό το κάνει αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας στις φλέβες μας, κάνοντας τα πάντα να κυλούν ομαλά.
Οι ελιές Καλαμών είναι επίσης γεμάτες με δύο αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που ονομάζονται ελαιοευρωπαΐνη και υδροξυτυροσόλη. Η ελαιοευρωπαΐνη είναι αυτή που δίνει στις ελιές την πικρή τους γεύση και παράγει υδροξυτυροσόλη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσής τους. Μαζί με την καταπολέμηση των χρόνιων φλεγμονών, αυτές οι πολυφαινόλες έχει βρεθεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες του καρκίνου.
Αποκάλυψη: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τυλίγετε τα περισσεύματα φαγητού σε αλουμινόχαρτο
Η ελαιοευρωπαΐνη έχει ένα ακόμη προνόμιο: Εκτός από τις καρδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου μας από την ανάπτυξη της πλάκας που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματά τους έδειξαν επίσης ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια κυττάρων που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον.
Αν και μπορεί να μπεις στον πειρασμό να καταβροχθίσεις έναν τόνο από αυτές τις ελιές για να πάρεις όλα αυτά τα οφέλη, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι συνοδεύονται επίσης από μια μεγάλη ποσότητα νατρίου.
Υπάρχουν 230 χιλιοστόγραμμα σε περίπου τρεις έως πέντε ελιές. Ευτυχώς, τρώγοντας περίπου τόσες πολλές θα μείνεις πολύ κάτω από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα αλατιού, ενώ παράλληλα θα σου προσφέρουν πολλά οφέλη για την καρδιά, την αντικαρκινική και την υγεία του εγκεφάλου.
Ειδήσεις σήμερα
Τα 4 ζώδια που περιμένουν πολλές φουρτούνες – Θα δυσκολευτούν αρκετά
Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε μετά τα σχόλια που δέχτηκε – «Ο κόσμος πάει καλά γενικά;»