Ο έλεγχος του σακχάρου αποτελεί δύσκολη «άσκηση», που χρειάζεται επιμονή και υπομονή από πλευράς σας. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απαιτητικά τις μέρες των γιορτών, όταν τα καλέσματα σε σπίτια φίλων διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά και τα υπέροχα χριστουγεννιάτικα γλυκά κάνουν την εμφάνισή τους. Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δεν είναι γλυκά που σερβίρονται μία φορά. Αντιθέτως, ο δίσκος με τα λαχταριστά εδέσματα μπαίνει στο τραπέζι ποιες κουζίνας πριν τα Χριστούγεννα, για να «φύγει» μόνο όταν φαγωθούν όλα!
Ποιες είναι οι διαφορές;
Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα θα λέγαμε πως είναι τόσο ίδια, αλλά και τόσο διαφορετικά γλυκά! Όπως παρατηρεί η κα. Ήβη Παπαϊωάννου, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, «…εάν συγκρίνουμε την ενεργειακή τους αξία θα δούμε πως είναι παρόμοια, με τους μεν κουραμπιέδες να αποδίδουν 150- 170 θερμίδες (ανά μέτριο κουραμπιέ των 50 γραμμαρίων), ενώ τα μελομακάρονα μπορεί να φτάσουν τις 200- 220 θερμίδες (ανά μέτριο μελομακάρονο των 50 γραμμαρίων)».
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Όταν όμως ρίξουμε μία καλύτερη ματιά θα δούμε πως τα λιπαρά στους κουραμπιέδες προέρχονται από βούτυρο, ενώ στα μελομακάρονα από ελαιόλαδο. Το τελευταίο είναι και η ειδοποιός διαφορά που κάνει τα μελομακάρονα να υπερτερούν. Το ελαιόλαδο περιέχει μία ομάδα λιπαρών, με το όνομα «μονοακόρεστα», τα οποία προστατεύουν τα αγγεία. Η ανάγκη για θωράκιση του καρδιαγγειακού συστήματος παρουσιάζεται αυξημένη σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η θεωρία της σχετικότητας
Όλες οι παραπάνω συμβουλές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη υπό το πρίσμα της ποσότητας. Εάν με τον καφέ σας αντί για ένα μελομακάρονο προχωρήσετε σε δεύτερο, τρίτο και ου το καθεξής, τότε το θερμιδικό φορτίο και τα σάκχαρα που περιέχουν τα μελομακάρονα αναιρούν κάθε προστατευτική ιδιότητα του ελαιολάδου. Συνεπώς, πείτε ναι στο ένα μελομακάρονο, αλλά όχι στην υπερκατανάλωση.
Γλυκές συμβουλές για να αντισταθείτε στους Χριστουγεννιάτικους πειρασμούς:
- Δώστε στον εαυτό σας ένα γλυκό «άλλοθι» μέρα παρά ημέρα, και για τις 2 εβδομάδες των γιορτών.
- Φροντίστε να δώσετε έμφαση στη μερίδα του γλυκού που θα καταναλώσετε.
- Προτιμήστε να φάτε ένα μόνο είδος γλυκού.
- Για να αποφύγετε το τσιμπολόγημα γλυκών όπως τα μελομακάρονα, έχετε πάντα μαζί σας μια εναλλακτική λύση όπως για παράδειγμα μερικούς ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
- Στο τραπέζι καθίστε δίπλα σε κάποιον που δεν τρώει πολλά γλυκά.