Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Είστε έτοιμη για την εμμηνόπαυση;

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι γυναίκες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες φθοράς, γι’ αυτό και συνήθως ζουν λίγα χρόνια περισσότερα απ’ τον άνδρα, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό το «προνόμιο» διακόπτεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Η έμμηνος ρύση ρυθμίζεται από τις ορμόνες του φύλου και όχι μόνο. Κυρίως από τις δύο σημαντικές ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Στην ηλικία των 45-50 ετών η παραγωγή αυτών των ορμονών μειώνεται σταδιακά μέχρι πλήρους διακοπής.

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειωθούν τόσο ώστε να μην είναι δυνατή η διέγερση του ενδομητρίου, η έμμηνος ρύση διακόπτεται και επέρχεται η εμμηνόπαυση. Αντίστοιχα, η μείωση των επιπέδων της προγεστερόνης κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου επιφέρει συνήθως διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

 Μπαίνοντας στην κλιμακτήριο

Η κλιμακτήριος είναι η μεταβατική περίοδος πριν και μετά την οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους, οι γυναίκες βιώνουν οργανικές αλλά και ψυχολογικές μεταβολές. Οι οργανικές αλλαγές οφείλονται στην προοδευτικά μόνιμη και μη αναστρέψιμη ατροφία των ωοθηκών, αλλά οι αλλαγές του θυμικού και του ψυχισμού της γυναίκας που τις συνοδεύουν δεν έχουν απολύτως διευκρινισμένη αιτιολογία. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να διαχωριστούν από τις αμιγώς ορμονοεξαρτώμενες εμμηνοπαυσιακές αλλαγές.

Τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης

Η άφιξη της εμμηνόπαυσης προαναγγέλλεται από τη διαταραχή της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί, π.χ., να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα χωρίς έμμηνο κύκλο (αραιομηνόρροια) ή η ποσότητα του αίματος να αυξηθεί ή να μειωθεί. Ωστόσο μόνο η έλλειψη περιόδου για τουλάχιστον 6 μήνες μπορεί να δώσει τη βεβαιότητα της εμμηνόπαυσης που επιβεβαιώνεται με εργαστηριακό έλεγχο.

Για την απόλυτη εξακρίβωσή της, η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε αιμοληψία για να μετρηθούν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών (FSH, E2, LH).

Το σύνδρομο της κλιμακτηρίου

Η φάση της κλιμακτηρίου συνοδεύεται από μια σειρά διαταραχών, που αφορούν ποσοστό 50% έως 85% των γυναικών. Το 5% εξ αυτών τις βιώνουν με δραματικό τρόπο, ενώ το 30% με ήπιο. Οι διαταραχές αυτές είναι:

  • Εξάψεις: Είναι σχεδόν πάντα το πρώτο σήμα της άφιξης της εμμηνόπαυσης. Περιγράφονται σαν απότομο, διάχυτο αίσθημα ζέστης στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος, που διαρκεί λίγα λεπτά και ακολουθείται από έντονη εφίδρωση. Μπορεί να επαναληφθούν πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, προκαλώντας αϋπνία.
  • Αϋπνία: Ορισμένες γυναίκες παραπονιούνται ότι εμφανίζουν διαταραχή στο ρυθμό του ύπνου. Νιώθουν πρωινή κόπωση, ενώ την νύχτα δεν μπορούν να κοιμηθούν.

  • Ξηρότητα κόλπου: Λόγω της έλλειψης οιστρογόνων, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται λεπτά, λιγότερο ελαστικά και ξηρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση ή ακόμη και πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, με αποτέλεσμα τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ενώ άλλες φορές η libido είναι αυξημένη λόγω των ανδρογόνων ωοθηκικής ή επινεφριδικής προέλευσης.
  • Αλλαγές στον ψυχισμό: Άγχος, ευερεθιστότητα και ευσυγκινησία (διάθεση κλάματος) μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Συχνή είναι επίσης η κατάθλιψη. Αν και ο αντίκτυπος από τη στέρηση των οιστρογόνων είναι μεγάλος, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο βαθμός επίδρασης αυτής της έλλειψης στον ψυχικό τομέα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η λειτουργία των ωοθηκών επιδρά στην παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών, που επηρεάζουν το θυμικό.
  • Μεταβολές σε ανατομικά σημεία του γενετικού συστήματος: Η ατροφία μαστών και των εξωγεννητικών οργάνων, η ξηρότητα κόλπου, η προδιάθεση για κολπίτιδα, η μείωση της ελαστικότητας του κόλπου, ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι συχνές εκδηλώσεις κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης οι θηλές γίνονται μικρότερες και μειώνεται η στυτική ικανότητά τους.
  • Δέρμα: Η έλλειψη των οιστρογόνων προκαλεί αλλοιώσεις στο δέρμα, οι οποίες προστίθενται στη φυσική φθορά που είναι απότοκος του χρόνου αλλά και στη φθορά που επιφέρουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Κατά την εμμηνόπαυση το δέρμα αλλάζει. Η έλλειψη οιστρογόνων μειώνει την παραγωγή του κολλαγόνου, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, οι ρυτίδες γίνονται λεπτές, πιο εμφανείς, η επιδερμίδα χάνει την λάμψη της και μπορεί να εμφανιστεί ένα ελαφρύ χνούδι.

  • Οστεοπόρωση: Η έλλειψη των οιστρογόνων επιταχύνει τη φυσιολογική μείωση της οστικής πυκνότητας. Η σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας αυξάνει τον κίνδυνο μικρών ή μεγάλων καταγμάτων, κυρίως στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου.
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα: Κατά τα γόνιμα χρόνια της ζωής, τα οιστρογόνα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Η έλλειψη των οιστρογόνων διακόπτει αυτό το προνόμιο των γυναικών. Έτσι, ενώ πριν την εμμηνόπαυση η γυναίκα σπάνια εμφανίζει καρδιαγγειακά νοσήματα, μετά την εμμηνόπαυση εμφανίζει τέτοιου είδους νοσήματα με ανάλογη συχνότητα όπως οι άνδρες.

Προτεινόμενα για εσάς

Η μαστίχα… δεν μασάει απέναντι στην οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Οι 4 πρώιμες ενδείξεις για Αλτσχάιμερ, πέρα από την απώλεια μνήμης

Leonidas Kallidonis

«Πετάξατε» κήλη; Μην χάνετε χρόνο…

Leonidas Kallidonis

Νευραλγία τριδύμου: ο αφόρητος «πονόδοντος» που δεν έχει καμία σχέση με τα δόντια σου

Leonidas Kallidonis

Πόσο αθώα πρέπει να θεωρούνται τα “κενά μνήμης”

Leonidas Kallidonis

Από την κλιμακτήριο στην εμμηνόπαυση. Περιμένοντας εκείνη την τελευταία περίοδο…

Leonidas Kallidonis

Αναζητώντας το ελιξήριο της νεότητας. Ορμονοθεραπεία εναντίον γήρανσης

Leonidas Kallidonis

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής

Leonidas Kallidonis

Πέντε ασθένειες που μιμούνται την άνοια

Leonidas Kallidonis