ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Αιμορροΐδες: νυστέρι ή λέιζερ;

Newsroom eleftherostypos.gr

Παρόλο που οι αιμορροΐδες ταλαιπωρουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο εντοπισμός τους σε μια περιοχή «ταμπού», καθώς και ο φόβος του πόνου και των υποτροπών, κρατούν πολύ κόσμο μακριά από την αντιμετώπισή τους.

Κι όμως, η τεχνολογία αιχμής έχει βρει εφαρμογή και στον τομέα αυτόν, έχει δώσει λύση ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη,  αναίμακτη, που εγγυάται ταχεία ανάρρωση, καθώς και μόνιμα και εξαιρετικά  αποτελέσματα. Είναι η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP).

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Κ. Σκιαδάς,
Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital

Tι είναι η αιμορροϊδοπάθεια

Στην αιμορροϊδοπάθεια τα αγγεία που αποτελούν τις αιμορροΐδες διογκώνονται προκαλώντας συμπτώματα, όπως η αιμορραγία – στο χαρτί υγείας ή με τη μορφή σταγόνων στη λεκάνη – ο πόνος, η ενοχλητική εκροή βλέννας, ο ερεθισμός και η φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού.

Αν και η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συνηθισμένη νόσος, τα ακριβή αίτιά της παραμένουν αμφιλεγόμενα. Εντούτοις, υπάρχουν παράγοντες που θεωρείται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένειά της, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, οι κακές συνήθειες κατά τη διάρκεια των κενώσεων, η φτωχή σε φυτικές ίνες δίαιτα, η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η εγκυμοσύνη, γενετικοί παράγοντες και η προχωρημένη ηλικία.

Βαρύτητα της πάθησης

Η αιμορροϊδοπάθεια κατατάσσεται σε 4 κατηγορίες ή βαθμούς:

 • 1ος βαθμός: οι αιμορροϊδικοί όζοι είναι ορατοί στην ενδοσκόπηση.
 • 2ος βαθμός: οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται (επανέρχονται στη θέση τους) αυτόματα μετά την κένωση
 • 3ος βαθμός: οι αιμορροΐδες προπτίπτουν μετά την κένωση και ανατάσσονται μόνο με χειρισμούς του ασθενούς (συνήθως με το δάκτυλο)
 • 4ος βαθμός: οι αιμορροΐδες εξέχουν μόνιμα από τον πρωκτό.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια καλοήθης νόσος, η οποία ούτε προκαλεί ούτε εξελίσσεται ποτέ σε καρκίνο. Ωστόσο, οι δυο παθήσεις μπορεί κάλλιστα να συνυπάρχουν.

Πολλά από τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι κοινά με εκείνα άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του πρωκτού και του παχέος εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα, τα κονδυλώματα κ.ά. Κατά συνέπεια, ο ιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να θέσει την ορθή διάγνωση με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τη συνδρομή εξετάσεων, αν το κρίνει απαραίτητο. Ο ενδοσκοπικός έλεγχος (πρωκτοσκόπηση, ορθοσιγμοειδοσκόπηση, κολονοσκόπηση) είναι απόλυτα αναγκαίος, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσου που υποδύεται ή συνυπάρχει με την αιμορροϊδοπάθεια.

Κλασική θεραπεία και αιμορροϊδοπλαστική με laser

Λαμβάνοντας υπόψη τον καλοήθη χαρακτήρα της νόσου, η αιμορροϊδοπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά, μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα. Στα αρχικά στάδια της πάθησης η συντηρητική αντιμετώπιση (δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, ενυδάτωση, σωματική δραστηριότητα, σταθερό πρόγραμμα κενώσεων κ.ά.) θα πρέπει να είναι ο κανόνας. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν παρά τη συντηρητική αγωγή ή η αιμορροϊδοπάθεια είναι 3ου ή 4ου βαθμού, τίθεται πλέον θέμα χειρουργείου.

Στη συνείδηση του κοινού η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας έχει ταυτισθεί με έντονο άλγος, μακρά περίοδο ανάρρωσης και συχνές υποτροπές. Τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, η θεραπευτική φαρέτρα έχει εμπλουτισθεί με καινοτόμες τεχνικές που εξασφαλίζουν ανώδυνη και οριστική θεραπεία. Στις τεχνικές αυτές ανήκει η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP), η οποία είναι μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη, ανώδυνη, ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας.

Η μέθοδος LHP χρησιμοποιεί μια λεπτή και εύκαμπτη οπτική ίνα, η οποία εισάγεται  κάτω από τον βλεννογόνο στη βάση του αιμορροϊδικού όζου. Καθώς η ίνα αποσύρεται προοδευτικά, η ενέργεια του laser κατανέμεται ομοιόμορφα σε ακτίνα 360ᵒ συρρικνώνοντας τον διογκωμένο αιμορροϊδικό όζο. Μετά την επέμβαση τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά με το βέλτιστο αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σε 1 έως 3 εβδομάδες.

Πλεονεκτήματα LHP

Τα πλεονεκτήματα της LHP είναι πολλαπλά:

 • Πρόκειται για μια απλή και σύντομη χειρουργική επέμβαση, που διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Πραγματοποιείται υπό γενική, ραχιαία αναισθησία ή καταστολή (μέθη) ανάλογα με τον/την ασθενή
 • Απαιτεί νοσηλεία μερικών ωρών
 • Η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του είναι άμεση χωρίς κανένα περιορισμό στη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή ή το λουτρό
 • Είναι αναίμακτη
 • Είναι ανώδυνη, αφού σπάνια απαιτείται η λήψη αναλγητικών μετεγχειρητικά (συνήθως παρακεταμόλης)
 • Ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών (π.χ. αιμορραγία, αιμάτωμα, μόλυνση) είναι ελάχιστος δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει τομές, αφαίρεση ιστών ή ράμματα
 • Αποκαθιστά την ανατομία της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ακεραιότητα των σφιγκτήρων αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο στένωσης ή ακράτειας
 • Αν χρειαστεί, μπορεί να επαναληφθεί χωρίς πρόβλημα και είναι ιδανική για τις υποτροπές της αιμορροϊδοπάθειας μετά από χρήση άλλων τεχνικών
 • Μπορεί να συνδυασθεί με άλλες μεθόδους σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου π.χ. σε μεγάλου βαθμού πρόπτωση γίνεται ανάρτηση του βλεννογόνου του εντέρου με χρήση ραμμάτων
 • Τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό επιτυχίας της LHP κυμαίνεται μεταξύ 92 και 98%.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δυσκοιλιότητα: Αυτές τις τροφές πρέπει να ξεχάσετε

Και οι…ζοχάδες θέλουν τον χειρουργό τους

Leonidas Kallidonis

Το ιατρικό check up των γυναικών, ανά ηλικία

Leonidas Kallidonis

Ένας στους 5 Έλληνες με πρόβλημα δυσκοιλιότητας

Leonidas Kallidonis

Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου. Θεραπεία με «αέριο ήλιο»

Leonidas Kallidonis

Χάπια, κρέμες και φυσιοθεραπεία για την επώδυνη οστεοαρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

Για όλα φταίει ο… Χασιμότο

Leonidas Kallidonis

Προβιοτικά. Οι καλύτεροι σύμμαχοι του εντέρου

Leonidas Kallidonis

Και μη χειρότερα: Νέος φονικός ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντοπίστηκε στη Βολιβία

Μαρίνα Μπενέκου