Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Φωτιά τώρα στην Κινέτα – Εναέρια μέσα και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Ερασιτέχνης αστρονόμος κατέγραψε σύγκρουση αστεροειδούς με τον Δία [βίντεο] – Γιατί η ESA ευχαρίστησε τον…πλανήτη

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
5 λεπτά
Ερασιτέχνης αστρονόμος κατέγραψε σύγκρουση αστεροειδούς με τον Δία [βίντεο] – Γιατί η ESA ευχαρίστησε τον…πλανήτη

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, στη 01:39 π.μ. ώρα Ελλάδας, ένας αστεροειδής συνετρίβη στον Δία . Ένας Βραζιλιάνος ερασιτέχνης αστρονόμος δύσκολα μπόρεσε να πιστέψει την τύχη του, καθώς πέτυχε να κινηματογραφήσει την πρόσκρουση του αστεροειδούς στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

«Για μένα ήταν μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης γιατί προσπαθώ να καταγράψω ένα τέτοιο γεγονός εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρούμενος ο Χοσέ Λουίς Περέιρα σε γραπτή επικοινωνία του με τον ιστότοπο space.com . Ο άνδρας αντιλήφθηκε την επιτυχία του μόνο εκ των υστέρων.

Ο Περέιρα είχε προσαρτήσει μια κάμερα στο τηλεσκόπιό του και την είχε αφήσει να γράφει. Όταν αργότερα εξέτασε όλο το υλικό, παρατήρησε μια περίεργη λάμψη στην επιφάνεια του πλανήτη Δία, την οποία αρχικά απέδωσε σε πρόβλημα με τις ρυθμίσεις του εξοπλισμού του.

Παρόλα αυτά, αποφάσισε να εξετάσει το βίντεο με ειδικό λογισμικό που αναγνωρίζει και ταξινομεί πιθανές συγκρούσεις ουράνιων σωμάτων. Την επόμενη ημέρα, τα ευρήματα τον άφησαν άφωνο: Η εξέταση έδειξε ότι ο Δίας είχε υποστεί μια «ρωγμή» στη σχηματισμένη από αέρια επιφάνειά του.

YouTube thumbnail

Η ESA… ευχαριστεί τον Δία!

Για τελική επιβεβαίωση, ο αστρονόμος διαβίβασε το βίντεο στον Μαρκ Ντελκρουά, διευθυντή της Γαλλικής Αστρονομικής Εταιρείας (Société astronomique de France) ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το σπάνιο περιεχόμενο του βίντεο.
Λίγο αργότερα, η επιτυχία του Βραζιλιάνου έλαβε προβολή σε διάφορα μέσα και από πολλές πλευρές. Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσίευσε μια φωτογραφία της πρόσκρουσης στο Twitter και ευχαρίστησε τον Δία που «δέχτηκε αυτός το χτύπημα», αντί για τη Γη!
Λόγω της τεράστιας έλξης του και της εγγύτητάς του στη ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας πράγματι χρησιμεύει στον πλανήτη μας ως ασπίδα προστασίας από τους αστεροειδείς.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]