12 καταξιωμένοι οινολόγοι και δοκιμαστές συγκεντρώθηκαν στο Μπορντό της Γαλλίας για να γευτούν το κρασί, μάρκας Petrus Pomerol και αξίας 5.000 ευρώ ανά φιάλη, το οποίο είχε περάσει 1 χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μαζί με δείγματα από αμπέλι.
Συνολικά, στον Σταθμό εστάλησαν 12 φιάλες του πολύτιμου κρασιού.
Καθώς το αλκοόλ αλλά και το γυαλί αποτελούν ουσίες…απαγορευμένες για τον Σταθμό, το κρασί είχε θωρακιστεί προσεκτικά σε ειδικά διαμορφωμένες, ατσάλινες κυλινδρικές φιάλες.
Αφού επέστρεψε στη γη, το ερυθρό κρασί, από σταφύλια των ποικιλιών Μερλό και Καμπερνέ Σοβινιόν, συγκρίθηκε με οίνο ίδιας μάρκας και εσοδείας, που είχε όμως αφεθεί να ωριμάσει στη γη.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, το…διαστημικό κρασί φαινόταν να έχει πιο μεστό «σώμα» σε σχέση με το γήινο, με λιγότερο έντονη την παρουσία των τανινών, ενώ η παραμονή του στο διάστημα φαίνεται πως κατάφερε να αναδείξει τα αρώματά του, με κυρίαρχα αυτά του πορτοκαλιού και του τριαντάφυλλου.
Σε σχέση με το γήινο κρασί, παρότι ήταν ίδιας παραγωγής και εσοδείας, το διαστημικό έδινε επίσης την εντύπωση μεγαλύτερης παλαίωσης.
Όσον αφορά τα κλήματα, παρά την έλλειψη φωτός και νερού, αναπτύχθηκαν γρηγορότερα στο διάστημα απ’ ό,τι συμβαίνει στη γη.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Η αποστολή του οίνου στο διάστημα δεν αποτελεί απλώς μια εκκεντρικότητα, αλλά θεωρείται πως θα βοηθήσει τους παραγωγούς στο να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της παλαίωσης και ζύμωσης του κρασιού, καθώς και το πώς μπορούν να δημιουργήσουν στη γη τις ιδανικές συνθήκες για τα φυτά, ώστε αυτά να αντιστέκονται στην κλιματική αλλαγή και στις ασθένειες.
Όπως λένε οι ειδικοί, η παραμονή στο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση μεγάλης πίεσης σε οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό, όπως άλλωστε και τα αμπέλια.
Οι πιέσεις αυτές θα μπορούσαν ωστόσο να προσομοιωθούν και σε γήινο περιβάλλον, προκειμένου να καταστήσουν τα φυτά περισσότερο ανθεκτικά.
Πέραν της βελτίωσης των συνθηκών στη γη, υπάρχουν ελπίδες ακόμη και για μια συστηματική χρήση του διαστήματος για καλλιέργειες και την παραγωγή τροφίμων και ποτών, στο μέλλον.
Οι ειδικοί έκριναν τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος θετικά, τονίζοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί ενδεχομένως έως και μια δεκαετία προτού αρχίσουν να βρίσκουν ευρεία πρακτική εφαρμογή τα ευρήματά τους.
Έως τότε, ελπίζουν ότι το πρότζεκτ, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδιώτες (με το κόστος να παραμένει άγνωστο) θα μπορέσει να συνεχίσει να στέλνει κρασιά και σταφύλια στο διάστημα.
Όσον αφορά το ποιο κρασί είναι εν τέλει γευστικότερο – το γήινο ή το διαστημικό- οι γευσιγνώστες τόνισαν πως, παρά τις μικρές τους διαφορές, «είναι και τα δύο πανέμορφα».
ΠΗΓΗ: New York Post
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα την 25η Μαρτίου
- 25η Μαρτίου: Με δόξα, υπερηφάνεια και τιμή η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση [εικόνες & βίντεο]
-
Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Ανατριχίλα από το μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς»
- Μητσοτάκης για την 25η Μαρτίου: Οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους
- 25η Μαρτίου: Το εγκάρδιο και με πολλά νοήματα, μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στον ελληνικό λαό
- 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συγκίνηση στην έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη [βίντεο]
- 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη και η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών
- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Πότε καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή
- 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Η λαμπρή εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη και το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο [εικόνες]
- 25η Μαρτίου: Αφιερωμένο στην Εθνική Επέτειο του 1821 τo doodle της Google
- Σκορδαλιά με πατάτα ή ψωμί – Ο Πέτρος Συρίγος έχει τις καλύτερες συνταγές για την 25η Μαρτίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr