ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

Μπιλ Γκέιτς: Πιο εύκολο να ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό, παρά την κλιματική αλλαγή

Newsroom eleftherostypos.gr

Πενήντα ένα δισεκατομμύρια και μηδέν- αυτά είναι τα δύο νούμερα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο ιδρυτής της Microsoft, ο οποίος ήδη από το 2015 μας προειδοποιούσε ότι ο πλανήτης μας δεν θα ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μια βιολογική απειλή όπως η πανδημία, μας λέει τώρα πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο, δυσκολότερα αντιμετωπίσιμο και από τον κορωνοϊό.

Ο αριθμός πενήντα ένα δισεκατομμύρια αναφέρεται, σύμφωνα με τον Γκέιτς, στους τόνους αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίοι προστίθενται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κάθε χρόνο.

Το μηδέν αφορά τους τόνους εκπομπών που πρέπει να φτάσουμε, εάν θέλουμε πραγματικά να αφήσουμε πίσω μας το ανησυχητικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Κάτι τέτοιο σημαίνει την περικοπή των εκπομπών σ’ ένα σημείο, όπου όσες εκπομπές ρύπων συνεχίζονται θα απορροφώνται αποτελεσματικά από την ατμόσφαιρα.

Ένας απλός, παλιός τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η φύτευση περισσότερων δένδρων, τα οποία απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα μέσω του φυλλώματός τους.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, ένα 30% των επιβλαβών εκπομπών θα μπορούσε να περικοπεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας: Για παράδειγμα, με την ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσον αφορά το υπόλοιπο 70%, μια αντίστοιχη παρέμβαση θα αποδειχθεί πιο δύσκολη, καθώς αφορά τις εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανίες ατσαλιού, τσιμέντου, παραγωγής λιπασμάτων και πολλές άλλες, καθώς και τα παγκόσμια συστήματα ιδιωτικής ή δημόσιας μετακίνησης.

Εκεί είναι που μπαίνει, σύμφωνα με τον Γκέιτς, ο ρόλος των κυβερνήσεων, οι οποίες θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη των αντίστοιχων τεχνολογιών και να ενισχύσουν οικονομικά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειών από τους ιδιωτικούς φορείς, επιτρέποντάς τους κατ’ επέκταση να ρίξουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Ο απλός περιορισμός της κατανάλωσης αγαθών, από τα τρόφιμα έως το πετρέλαιο, το αέριο και τις αεροπορικές πτήσεις, δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον μεγιστάνα, να λύσει το πρόβλημα.

«Η Ινδία, για παράδειγμα,  θα συνεχίσει να χτίζει σπίτια για τον λαό της, να παρέχει ηλεκτρισμό τα βράδια στον κόσμο και κλιματισμό για να κάνει τις συνθήκες ζωής καλύτερες», αναφέρει.

Ο Γκέιτς ισχυρίζεται πως η πολιτική δράση είναι σημαντικότερη, όπως η απαίτηση του κόσμου από τις εταιρείες, αλλά και τις κυβερνήσεις του να κάνουν το σωστό.

«Αγοράζοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή μια ηλεκτρική αντλία θερμότητας για το σπίτι μας, σίγουρα βοηθάμε στην αύξηση της παραγωγής τέτοιων οικολογικών προϊόντων και συνεισφέρουμε στην μείωση των τιμών τους», επισημαίνει, τονίζοντας ωστόσο την αναγκαιότητα κυβερνητικής παρέμβασης για το περαιτέρω «άνοιγμα» αυτής της αγοράς.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο είναι πράγματι υπέρ του κυβερνητικού ελέγχου σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς στο παρελθόν είχε ισχυριστεί ότι ο έλεγχος περιόριζε την δυνατότητα καινοτομίας από μεριάς της Microsoft, ο Γκέιτς απάντησε πως «Πάντοτε υποστήριζε το βασικό ρόλο που διαδραματίζει η κυβέρνηση όσον αφορά την δικαιοσύνη, την παιδεία και την επιστημονική έρευνα».

«Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, θα είναι αναπόφευκτο να αποφύγουμε μια καταστροφή, ειδικά όσον αφορά τις περιοχές κοντά στον Ισημερινό, εάν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου δεν εμπλακούν στην προσπάθεια», τονίζει.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που τα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να ενταθεί», προσθέτει. «Οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν όλη τη υποδομή τους εκτός αν η αγορά τους προσφέρει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι είναι βιώσιμο να το κάνουν».

ΠΗΓΗ: BBC 

Ειδήσεις 

Live – Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Σφοδρή χιονόπτωση στην Αττική

Καιρός – «Μήδεια»: Αναλυτικά ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης στην Ελλάδα

Νέα έντυπα μετακίνησης και πρόστιμα – Τι ισχύει από σήμερα, τι να προσέξουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ

Tinad

ΝΔ: Δεν αρέσει καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το τέλος της πανδημίας έρχεται όλο και πιο κοντά

Tinad

Κορωνοϊός – Γεωργαντάς: Θα ξεπεράσουμε τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου

Tinad

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Μεταδοτικότερη και πιο ανθεκτική στα εμβόλια η ινδική μετάλλαξη

Tinad

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το «χρυσό» διαζύγιο των 146 δισ. δολαρίων και η επόμενη ημέρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – «Άνοιγμα» Μισέλ για τις πατέντες των εμβολίων: Θα συζητήσουμε με τις ΗΠΑ αν κάνουν πρόταση

Evanthia Karra

«Είμαι αισιόδοξος και αυτό συνιστώ σε όλους»: Όταν ο Θεόδωρος Κατσανέβας ανακοίνωσε πως ήταν θετικός στον κορωνοϊό

Evanthia Karra

«Καμπάνες» πάνω από 200.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Evanthia Karra

Προσοχή: Δευτέρα και Τετάρτη σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η διάθεση self test από τα φαρμακεία

Evanthia Karra