Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Πώς επηρεάζουν οι φάσεις της σελήνης τον ύπνο μας, σύμφωνα με έρευνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο κύκλος του φεγγαριού φαίνεται πως, εκτός από την άμπωτη και την παλίρροια, μπορεί να επηρεάσει άμεσα το πώς και πόσο κοιμόμαστε.

Τις μέρες που οδεύουμε προς την πανσέληνο- όπως και τώρα- οι άνθρωποι τείνουμε να πηγαίνουμε για ύπνο πιο αργά και/ή να ξυπνάμε από μόνοι μας νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.

Στα πλαίσια της έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο όρο 30 λεπτά αργότερα απ’ ό, τι συνήθως και ξύπναγαν έως και 50 λεπτά νωρίτερα τις 2-3 τελευταίες νύχτες προτού το φεγγάρι γίνει πανσέληνος.

Ο λόγος φαίνεται πως είναι το φως του φεγγαριού, το οποίο αυτά τα βράδια είναι πιο έντονο, δίνοντας στον οργανισμό μας την εντύπωση ότι είναι ακόμα νωρίς.

Στην έρευνα συμμετείχαν κοινότητες ιθαγενών από αγροτικές περιοχές, αλλά και συμμετέχοντες από αστικά κέντρα.

Στις αγροτικές περιοχές, οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν το ενισχυμένο φως του φεγγαριού για να δώσουν «παράταση» σε δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα.

Οι επιστήμονες είχαν δώσει στον καθένα ένα ειδικό βραχιόλι που φοριέται στον καρπό και μπορεί να ελέγξει, π.χ. μέσω των καρδιακών παλμών, το πότε ακριβώς αποκοιμιόταν και ξυπνούσε ο καθένας.

Παρόλο που τα αποτελέσματα στις αγροτικές περιοχές ήταν σχετικά αναμενόμενα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι παρόμοια μοτίβα παρουσίαζαν και οι κάτοικοι των πόλεων, όπου η παρουσία του τεχνητού φωτός είναι μονίμως πολύ εντονότερη.

Το γεγονός ότι και οι άνθρωποι με πλήρη πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα έδειχναν να επηρεάζονται από τις σεληνιακές φάσεις υποδεικνύει ότι για τους βιορυθμούς μας δεν είναι υπεύθυνο μόνο το φως του φεγγαριού.

Σε γενικές γραμμές, ο ανθρώπινος ύπνος ελέγχεται από τον λεγόμενο «κιρκάδιο ρυθμό», ένα εσωτερικό βιολογικό «ρολόι» που ρυθμίζει τους βιορυθμούς μας με βάση 24ωρους κύκλους.

Παρόλα αυτά, στη φύση υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι το 24ωρο δεν είναι ο μόνος «κύκλος» βάσει του οποίου ρυθμίζεται ένας οργανισμός.

Ο κύκλος της εμμήνου ρύσης των γυναικών, διάρκειας περίπου ενός μήνα, καθώς και τα θηλαστικά που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη για ορισμένους μήνες κάθε χρόνο, είναι χαρακτηριστικές αποδείξεις του πώς μπορεί να λειτουργεί ένας οργανισμός με βάση μεγαλύτερους βιολογικούς «κύκλους».

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει επομένως και με τον ύπνο μας, στο χρονικό διάστημα ενός μήνα και όχι απαραίτητα- ή όχι μόνο- ενός 24ώρου.

Φυσικά, όσον αφορά τον ανθρώπινο ύπνο, κοινωνικοί παράγοντες έρχονται επίσης να παίξουν το ρόλο τους- τα εργασιακά ωράρια και οι αργίες, π.χ., επηρεάζουν έντονα το πότε θεωρούμε πως μπορούμε να κοιμηθούμε λιγότερο, ή παραπάνω.

Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας τι μπορεί να μας συμβεί τις μέρες που οδηγούν στην πανσέληνο, μπορούμε να κλείσουμε το smartphone μας λίγο νωρίτερα και να επιχειρήσουμε να σώσουμε αυτό το μισάωρο ύπνου, που δε γνωρίζαμε καν ότι στερούμαστε!

ΠΗΓΗ: CNN 

Ειδήσεις 

10ετές ομόλογο: Θεσμικά χαρτοφυλάκια «υψηλής ποιότητας» οι επενδυτές – 36 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Έρευνα: Πτώση τζίρου για 4 στις 5 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Επίδομα τέκνων: Έρχονται αυξήσεις από 28 έως 168 ευρώ τον μήνα – Ποιοι τις δικαιούνται, πότε θα καταβληθούν τα νέα ποσά [πίνακες]

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πότε πληρώνονται δώρο Χριστουγέννων- αναστολές Ιανουαρίου-αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βραζιλία: Αντιμέτωπος με έρευνα του εκλογοδικείου ο πρόεδρος Μπολσονάρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ινδία: Τα 2/3 των πολιτών έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό

Μαρίνα Μπενέκου

Τα ψάρια που είναι εθισμένα στα…ναρκωτικά, όπως η μεθαμφεταμίνη

Μαρίνα Μπενέκου

Euro 2020: Η FA ξεκίνησε κι επίσημα την έρευνα για τα επεισόδια του τελικού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

NASA: Μία ταλάντευση της Σελήνης θα προκαλέσει ρεκόρ πλημμυρών στη Γη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Εντοπίστηκαν 13 γενετικοί παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη ή σοβαρή νόσηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έρευνα Focus Bari: «Ναι» στον εμβολιασμό λέει το 68% των Ελλήνων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρευνα: Οι δεινόσαυροι απειλούνταν με εξαφάνιση πριν και από την έλευση του αστεροειδούς

Μαρίνα Μπενέκου

Σβήνουν οι ελπίδες για ανακάλυψη ζωής στην Αφροδίτη – Τα στοιχεία από τα νέφη