Αθήνα Καιρός

Νέα έρευνα: Η ζωή στον Αρη υπήρξε αλλά κάτω από την επιφάνειά του

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Νέα έρευνα: Η ζωή στον Αρη υπήρξε αλλά κάτω από την επιφάνειά του

Έρευνα έδειξε ότι αν υπήρξε ποτέ ζωή στο πλανήτη Άρη, το πιθανότερο είναι να είχε βρει καταφύγιο όχι στην επιφάνειά του, αλλά πολλά χιλιόμετρα κάτω από αυτήν.

4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο ήλιος του δικού μας ηλιακού συστήματος φαίνεται πως ήταν περίπου κατά 30% λιγότερο ισχυρός, πράγμα που σημαίνει ότι και ο Άρης θα υπήρξε υπερβολικά παγωμένος και ξηρός στην επιφάνειά του, ώστε να υποστηρίξει την ζωή.

Ωστόσο, γεωλογικά χαρακτηριστικά του πλανήτη Άρη καταδεικνύουν την παρουσία ποταμών και λιμνών στον πλανήτη κατά την αρχαιότητα.

Η ύπαρξη ποταμών και λιμνών ενδέχεται να οφείλεται στο λιώσιμο πάγων που υπήρχαν στην επιφάνεια του Άρη, προκύπτοντας από την αλληλεπίδραση των πάγων με στοιχεία όπως το ουράνιο, το θόριο και το κάλιο, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη την μειωμένη θερμότητα που εξέπεμπε ο ήλιος τότε.

Οι επιστήμονες αναπαρέστησαν την παραπάνω διεργασία μέσω της κατασκευής ενός μοντέλου του πλανήτη και της ατμόσφαιράς του.

Μέσω αυτού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νερό που προέκυψε από το λιώσιμο των πάγων δισεκατομμύρια χρόνια πριν θα είχε ξαναπαγώσει πολύ σύντομα, εάν παρέμενε στην επιφάνεια του πλανήτη.

Επομένως, το γεγονός ότι ακόμα εντοπίζονται υπολείμματα νερού στον Άρη σημαίνει ότι αναγκαστικά η ροή του νερού σε κάποιο σημείο οδηγήθηκε κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

«Σε μεγάλο βάθος, ο πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμη και ζωή μέσω της υδροθερμικής δραστηριότητας και αντιδράσεων του νερού με τα πετρώματα», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Lujendra Ojha.

«Έτσι, το μόνο μακροχρόνια βιώσιμο και κατοικήσιμο μέρος στον πλανήτη Άρη δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού, παρά κάτω από την επιφάνειά του», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: CNN 

Ειδήσεις

Κορωνοϊός – «Επιχείρηση Πανάκεια» στη Βρετανία: 50 νοσοκομεία έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τις πολυκατοικίες – Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε επιδότηση μέχρι 80%

Ο κορωνοϊός δεν κόβει ταχύτητα παρά το lockdown – Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για τα σχολεία

Ελληνοτουρκικά: Ορατή η μεσοβέζικη λύση για Αγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]