Η Φιλιππινέζα θεωρείται η «μητέρα» περισσότερων από 700 πρωτοποριακών συνταγών, μεταξύ των οποίων και το τοπικό καρύκευμα κέτσαπ από μπανάνα. Τεχνολόγος τροφίμων, ηρωίδα πολέμου και ανθρωπίστρια, η Orosa εντυπωσίασε τους πάντες με τις εξαιρετικές επιδόσεις της ως φοιτήτρια κάτι που το 1916 της χάρισαν κρατική υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.
Στη συνέχεια, της προσφέρθηκε να δουλέψει ως χημικός αλλά εκείνη προτίμησε τελικά να επιστρέψει στις Φιλιπίννες το 1922 για να εστιάσει στο πρόβλημα υποσιτισμού που ταλαιπωρούσε την πατρίδα της.