Ελεύθερος Τύπος
ΤΑΞΙΔΙ

Τουρισμός: Αυξάνονται οι κρατήσεις, χαμηλά οι πληρότητες ακόμη – Τι λένε στον Ε.Τ. οι πρόεδροι των Ξενοδοχειακών Ενώσεων

Τουρισμός - Εστίαση: 2 τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο Χρδαλιάς - Τις επόμενες μέρες η απόφαση για τη Μύκονο

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Τουρισμός δύο ταχυτήτων για τη χώρα μας το 2021 σε μια χρονιά εκπλήξεων και αβεβαιότητας, με την πανδημία να εξακολουθεί να καθορίζει εν πολλοίς την πορεία της φετινής σεζόν.

Ορισμένες περιοχές εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις από άλλες αναφορικά με τις κρατήσεις. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρύνει το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας, τη στιγμή που το βραχύβιο όπως εξελίχθηκε lockdown της Μυκόνου έχει οδηγήσει σε ανάσχεση της ροής των προκρατήσεων και μεμονωμένες ακυρώσεις.

Βρετανική αγορά

Τα μηνύματα που έρχονται από την επανεκκίνηση των ταξιδιών των Βρετανών τουριστών -οι οποίοι από αύριο μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα μας χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους- είναι κατώτερα των προσδοκιών ενώ ανησυχία έχει προκαλέσει η «υποβάθμιση» της Ελλάδας από τη Γερμανία στη λίστα των κρατών «κινδύνου», κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το Βερολίνο συνιστά να μην γίνονται ταξίδια προς τη χώρα μας. Παράλληλα τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που κάνουν αναφορά για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να εντάξει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών εκείνων από τις οποίες θα απαιτείται όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε καραντίνα επιτείνουν την αγωνία. Οι ευκλεείς πόθοι της πολιτείας για έσοδα που θα προσεγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ είναι άγνωστο αν θα ευοδωθούν και η επόμενη ημέρα για την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό προμηνύεται ζοφερή.
Πάντως, η πληρότητα των ξενοδοχείων και οι προκρατήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας κινούνται ανοδικά, με τους ξενοδόχους να αισιοδοξούν πως θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος του χαμένου εδάφους χάρη στην επιμήκυνση της σεζόν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για τον Ιούλιο, πάντως, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ελλάδας κινείται γύρω στο 55%-60% και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο ένα 5%-10% των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα δεν θα λειτουργήσει φέτος. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί και οι Πολωνοί είναι εκείνοι οι ταξιδιώτες που κάνουν μέχρι στιγμής τη διαφορά, ενώ σε ιδιαίτερης σημασίας αγορά για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας κυρίως αναδεικνύεται και η ρουμανική.

» ΛΑΚΩΝΙΑ
Με ατού την οδική πρόσβαση και πληρότητα που ξεπερνά το 60% κινείται ο Ιούλιος στη Λακωνία, όπου το 60% των επισκεπτών της περιοχής είναι Ελληνες. «Εχει αλλάξει το σκηνικό τον Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Υπάρχει κινητικότητα και μέχρι στιγμής ο Ιούλιος κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που παραδοσιακά επέλεγαν νησιά για τις διακοπές τους και φέτος αναζητούσαν έναν οδικό προορισμό για να κινούνται αυτόνομα, με το δικό τους μεταφορικό μέσο, κάτι το οποίο μας έχει ευνοήσει ιδιαίτερα», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης. Ισπανοί, Βρετανοί, Βέλγοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί έχουν επιλέξει τους προορισμούς της Λακωνίας για να περάσουν τις διακοπές τους, με την πληρότητα τον Αύγουστο να προσεγγίζει το 90%. «Είναι σχεδόν γεμάτος ο Αύγουστος. Υπάρχουν ελάχιστες ακυρώσεις, ωστόσο, περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τον Σεπτέμβριο γιατί μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί λίγες κρατήσεις», προσθέτει ο κ. Πολλάλης.

» ΚΡΗΤΗ
Η επανεκκίνηση των ταξιδιών από τη Βρετανία έχει δώσει ώθηση σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, την Κρήτη. Η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Ηράκλειο διαμορφώνεται για τον Ιούλιο στο 70%, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεδομένων των συνθηκών, κινείται το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αύγουστο, φτάνοντας το 50%. «Υπάρχει κινητικότητα και για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο, ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή», εξηγεί ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Γερμανοί ως επί το πλείστον, Πολωνοί, Αυστριακοί, Τσέχοι, Βέλγοι, Γάλλοι και Ολλανδοί δίνουν το «παρών» στο Ηράκλειο, ενώ σε καλύτερα επίπεδα μέχρι πρότινος διαμορφώνεται πλέον και η ζήτηση στα Χανιά, με τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, να επισημαίνει ότι τις τελευταίες 15 ημέρες οι κρατήσεις και η πληρότητα κινούνται σε καλύτερα επίπεδα και φτάνουν στο 55%-60%. «Εάν δεν έχουμε κάποιο πισωγύρισμα σε υγειονομικό επίπεδο, αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλά», τονίζει ο Μ. Γιαννούλης.

» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Σε επίπεδα κατώτερα των αρχικών προσδοκιών διαμορφώνεται η κίνηση στα νησιά του Ιονίου από τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των ταξιδιωτών των Επτανήσων. Η πληρότητα αυτή την περίοδο στις μονάδες της Κεφαλλονιάς κινείται γύρω στο 30%-35%, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να φαίνεται ότι θα κρίνουν την πορεία των κρατήσεων. «Στο Αργοστόλι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα επί του παρόντος. Εχουν ανοίξει πολλά ξενοδοχεία και ο Αύγουστος φαίνεται ότι κινείται σε καλύτερα επίπεδα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι η ζήτηση είναι σε επίπεδα μιας προ πανδημίας χρονιάς. Σε γενικές γραμμές πάντως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή», τονίζει ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς-Ιθάκης. Η γερμανική αγορά κινείται σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ διακοπές στη νησί του Ιονίου επιλέγουν να κάνουν Ιταλοί, Ολλανδοί και Πολωνοί.

» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τη δυναμική του δείχνει φέτος σε μία σεζόν υψηλής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό ο οδικός τουρισμός. Με αυξητικούς ρυθμούς κινείται η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών από τις γειτονικές χώρες φαίνεται πως έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σε ιδιαίτερης σημασίας αγορά για τον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύεται φέτος η ρουμανική, με τους τουρίστες να δίνουν δυναμικά το «παρών» σε Χαλκιδική, Θάσο και Πιερία, όπου η πληρότητα για τον Ιούλιο κινείται γύρω στο 60%. «Φέτος φαίνεται η αξία του οδικού δικτύου. Ο οδικός τουρισμός κινείται σε καλά επίπεδα και η Ρουμανία δείχνει φέτος τη δυναμική της. Ο αριθμός των ταξιδιωτών από τη συγκεκριμένη χώρα ενδέχεται να φτάσει στα επίπεδα του 2019», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Σε αντίστοιχα επίπεδα, γύρω στο 50%-55% διαμορφώνεται η πληρότητα στις μονάδες της Θεσσαλονίκης, όπου εντείνουν την παρουσία τους σταδιακά οι ανοιχτοχέρηδες ταξιδιώτες από το Ισραήλ.

» ΚΩΣ-ΡΟΔΟΣ
Ανοδική είναι η πορεία των κρατήσεων και της πληρότητας στην Κω μετά την επανεκκίνηση της βρετανικής αγοράς, με την Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, να επισημαίνει πως ο Αύγουστος έχει πολύ καλή προοπτική. «Ελπίζουμε και σε επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Συνολικά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αποκτήσει το δικό της κοινό, με περίπου 760.000 ταξιδιώτες να έχουν επιλέξει μέχρι τέλος Ιουνίου τα νησιά της για να περάσουν τις διακοπές τους. Βελτίωση στις προκρατήσεις καταγράφουν και οι ξενοδόχοι στη Ρόδο, με τη βρετανική και τις σκανδιναβικές αγορές να έχουν δώσει ώθηση στον τουρισμό του νησιού. Μέχρι στιγμής την προτίμησή τους στα Δωδεκάνησα δείχνουν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Τσέχοι, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι ταξιδιώτες.

» ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Υψηλή πληρότητα που κυμαίνεται περίπου στο 90% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης, παρά την ανάσχεση των κρατήσεων που καταγράφηκε εξαιτίας του lockdown στη Μύκονο. «Υπάρχει μια στασιμότητα για την ώρα. Οι ξένοι τουρίστες τηρούν στάση αναμονής επί του παρόντος, ωστόσο η πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού κινείται για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου σε πολύ καλά επίπεδα και δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις», επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΕ): «Η χρονιά συνεχίζει να έχει εκπλήξεις»

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει σχετικά: «Η φετινή τουριστική σεζόν, όπως και η περσινή, δεν ορίζεται με αμιγώς τουριστικούς όρους. Είναι μια χρονιά η οποία -όπως είχαμε πει και πέρυσι- και φέτος ορίζεται από τους λοιμωξιολόγους και όχι από τους τουριστικούς επιχειρηματίες. Αρα, λοιπόν, είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη μας και όταν κάνουμε προβλέψεις, τις οποίες έχουμε επιφυλαχθεί διαρκώς σαν Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Ο λόγος είναι πολύ απλός: Η χρονιά συνεχίζει να έχει εκπλήξεις, συνεχίζει να έχει ανατροπές. Το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να συνεχίσει να μας απασχολεί είναι ο εμβολιασμός, είναι η λύση προς μια κανονικότητα και είναι, κυρίως, η λύση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η χώρα μας δεν βρίσκεται σε κακά επιδημιολογικά δεδομένα ακόμα.

Ομως, είναι πολύ σημαντικό να ανατρέψουμε την κακή πορεία των κρουσμάτων που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και έναν Αύγουστο, ο οποίος να μπορέσει να αφήσει κάποια σημάδια βιωσιμότητας στον κλάδο, αλλά κυρίως να προετοιμάσουμε ένα φθινόπωρο, το οποίο προμηνύεται πολύ δύσκολο και για τα ξενοδοχεία σεζόν τα οποία θα έχουν κάνει μια μικρή τουριστική σεζόν, αλλά κυρίως, για τα ξενοδοχεία τα οποία αναμένουν να δουλέψουν το φθινόπωρο, ξενοδοχεία τα οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- συνεδριακού, αστικού, ορεινού τουρισμού, τα οποία περιμένουν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για να δουλέψουν σε αυτό που είναι το high season για τα ξενοδοχεία σεζόν τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι μια σωστή ισορροπία μεταξύ της άρσης οριζόντιων μέτρων που –σωστά- έχει πάρει η κυβέρνηση ως τώρα και από δω και πέρα να πηγαίνουμε πολύ στοχευμένα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες πολλών επιχειρηματιών και πολλών περιοχών, όπου δεν θα μπορέσουν να έχουν νούμερα που θα τους εξασφαλίσουν μια βιωσιμότητα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

ΤτΕ: Αύξηση τουριστικής κίνησης 50% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι- Στο 30% του 2019 το επτάμηνο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το ράλι του Τουρισμού φέρνει (;) φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

SZ: Η Ελλάδα δεκαπλασίασε τα έσοδα από τον τουρισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός: Αύξηση 146.8% στις πτήσεις εξωτερικού τον Ιούλιο

Λάμπρος Κατσαρός

Ο τουρισμός και ο κορονοϊός

Kon

Ύμνοι των «Financial Times»: «Νικήτρια» η Ελλάδα στην ανάκαμψη του τουρισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμβολίαστοι σε τουρισμό και εστίαση: Πόσα και τι είδους test πρέπει να κάνουν την εβδομάδα και ποιοι θα τα πληρώνουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεβάζει… στροφές ο τουρισμός: «Άλμα» των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Μάιο – Αναλυτικά στοιχεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Stratfor: Πληγή ο COVID για τον τουριστικό Νότο

Kon