Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανδρος… ανδρειωμένη

Δέσποινα Σαββοπούλου

Eνα μαγευτικό διήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, που ανέδειξαν το ρόλο που έπαιξε η Ανδρος στην Επανάσταση του 1821, έζησαν οι Ανδριώτες αλλά και οι επισκέπτες του όμορφου νησιού των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, το Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Ανδρου τίμησε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας με μια δέσμη εκδηλώσεων που είχε τίτλο «Νέα Ματιά στην Επαναστατημένη Ανδρο» που περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς, μουσική, τραγούδια, ομιλίες, βραβεύσεις και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη. Ηταν μια αληθινά πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων όσοι την παρακολούθησαν.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με θεαματική αναπαράσταση του Καψίματος της Κανάριας, του θρυλικού πυρπολικού της οικογένειας των Εμπειρίκων, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέσα στον κόλπο του Νειμποριού, κάτω από το φως της μεγαλύτερης αυγουστιάτικης πανσελήνου και παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ενα πλοιάριο έσυρε στο λιμάνι από τη μια άκρη στην άλλη το καιόμενο ομοίωμα της Κανάριας, ξετυλίγοντας το νήμα του αγώνα με το κοινό να χειροκροτεί, να συγκινείται, να δακρύζει. Ηχητική ομοβροντία συνόδευσε το Κάψιμο της Κανάριας, καθώς πυρπολητές της Ανδρου άναβαν μάσκουλα και έκαιγαν κροτίδες στο λιμάνι.

Πολύ συγκινητική ήταν και η αναπαράσταση της ανύψωσης των λαβάρων της Επανάστασης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα της Ανδρου, από τον πατέρα Αέτιο, όπως είχε γίνει στις 10 Μαΐου 1821 από τον Θεόφιλο Καΐρη και τον Αγιο Ανδρου Διονύσιο Καρκάκη. Με την προτροπή του ιερομόναχου Αέτιου ψάλθηκε από όλους το «Τη Υπερμάχω» και όλος ο κόσμος που παραβρέθηκε έψαλε δυνατά και με συγκίνηση τον εθνικό μας ύμνο και αμέσως μετά το κοινό βροντοφώναξε «Ελευθερία ή Θάνατος», «Ζήτω η Ανδρος», «Ζήτω η Ελλάς» και το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας κορυφώθηκε με το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας όπως τότε.

Η πομπή, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, ξεκίνησε από το Ανοιχτό Θέατρο, διέσχισε την Αγορά, για να φτάσει στην πλατεία Αφανούς Ναύτη, με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής του συγκροτήματος Amoroza. Τα σοκάκια της Χώρας ξεχείλισαν από κόσμο και μουσικές, ενώ λίγο αργότερα, πάνω στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη, ξεκίνησαν οι χοροί, που χόρεψαν με παραδοσιακές φορεσιές το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και ο Σύλλογος Γυναικών Ανδρου «Χορεύανδρος», πάντα με τη συνοδεία των Amoroza.

Τιμή στους Εμπειρίκους

Κορυφαία στιγμή στο πλαίσιο του διημέρου που διοργάνωσε το Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Ανδρου ήταν ότι τιμήθηκε, μέσα από τους απογόνους τους, η μνήμη δύο Ανδρίων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, των αδελφών Αντώνιου και Νικολάου Εμπειρίκου του Λεονάρδου, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στον αγώνα της απελευθέρωσης. Οχι μόνο έδωσαν δύο πυρπολικά στον Αγώνα, αλλά και ηγήθηκαν ενός στολίσκου τεσσάρων πλοίων στη Ναυμαχία της Καρύστου εναντίον της τουρκικής μοίρας. Στην τελετή που προηγήθηκε μίλησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μωραΐτη Νίκος Σιγάλας, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος, ο κ. Αχιλλέας Σταματιάδης και η κ. Χαρούλα Κριεζή Σβυριάδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β’. Ο κ. Σιγάλας ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές, ενώ έκανε μνεία στην κ. Χριστίνα Λιγοψυχάκη-Δενδρινού, πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, την οποία ευχαρίστησε για την παρουσία του ΛΕΣ στις εκδηλώσεις.

Για τον αγωνιστή Αντώνιο Εμπειρίκο την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν η κ. Κατερίνα Μοσχοπούλου και ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός για την 104χρονη μητέρα τους κ. Μάρω Βραχνού και η κ. Χαρούλα Πολέμη Ροδοπούλου για τον αδελφό της Σπύρο Μ. Πολέμη.

Για τον αγωνιστή Νικόλαο Εμπειρίκο τιμητική πλακέτα παρέλαβαν οι κ.κ. Στρατής Πορφυράτος, Μαρίκα Στυλιανίδου, Μάρω Σταματιάδη.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες παρουσίες ήταν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος, η βουλευτής Κατερίνα Μονογυιού, ο πρόεδρος του Κληροδοτήματος Δ. & Λ. Μωραΐτη Νίκος Σιγάλας, με τη σύζυγό του Ερη Μανούσου-Σιγάλα, η πρόεδρος του Κληροδοτήματος Δ. & Λ. Μωραΐτη και έφορος Χορού του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Μαργαρίτα Ζαρμπώνη, η γραμματέας του Κληροδοτήματος Δ. & Λ.  Μωραΐτη Σύρου Ψιλοπούλου Αγγελική, η αντιπρόεδρος του Κληροδοτήματος Δ. & Λ. Μωραΐτη Ανδρου Σκορίνη Ξενοφώνη, η δικηγόρος Κληροδοτήματος Δ. & Λ. Μωραΐτη Ανδρου Κουντούρη Χριστίνα, η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Χατζηιωάννου Μαρία – Χριστίνα, ο σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ανδρου Παντελής Βούλγαρης, ο πρόεδρος «Φίλων Φεστιβάλ Ανδρου», εφοπλιστής Αλκιβιάδης Τάτος, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Κυρτάτας, ο διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ και συγγραφέας του βιβλίου «Τρεις Φιλικοί, έπαρχοι στην Ανδρο» Δημήτριος Δημητρόπουλος, η επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Ελευθερία Ζέη, ο αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός, ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης Theo Dirix, η ειδική γραμματέας – έφορος Ιματιοθήκης Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Κουκή Αννα, η πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ανδρου Ρένα Σακελλάρη, η επίτιμη πρόεδρος Καϊρείου Βιβλιοθήκης και απόγονος του Θεόφιλου Καϊρη, Ειρήνη Καΐρη-Γιαννοπούλου, ο εφοπλιστής Σπύρος Πολέμης, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο τέως δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης, η δημοσιογράφος Ρενέ Σαραντινού, ο ιερομόναχος Ευδόκιμος της Μονής Παναχράντου, ο εφοπλιστής, απόγονος Μιχαήλ Λ. Εμπειρίκου Nick S. Empirikos, ο απόγονος Γεωργίου Λ. Εμπειρίκου, Ιωάννης Χ. Εμπειρίκος, οι απόγονοι Νικολάου Λ. Εμπειρίκου κ.κ. Στρατής Πορφυράτος, Μάρω Σταματιάδου, Μαρίκα Στυλιανίδου, ο πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Ανδρου Λεωνίδας Σ. Πολέμης κ.ά.

Ηταν ένα μοναδικό διήμερο που πέτυχε να αναδείξει την ουσιαστική προφορά των κατοίκων του νησιού στον αγώνα για ανεξαρτησία και οργάνωσε με απόλυτη πληρότητα το Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Ανδρου.

Οι εκδηλώσεις ήταν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών και άλλους τοπικούς φορείς, όπως η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, ο Σύλλογος Γυναικών Ανδρου και το Φεστιβάλ Ανδρου.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Άνδρος: Εικαστικές τροχιές μνήμης

Λάμπρος Κατσαρός

Άνδρος: Έργα του Σάμιου και του Χάρου σε μια κοινή έκθεση

Η Άνδρος αποθεώνεται από τα διεθνή ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο!

Συνελήφθη καθηγητής στην Άνδρο – Πήγε να διδάξει χωρίς να έχει κάνει self test

Evanthia Karra

Ντοκουμέντο-σοκ: «Θα βάλω φωτιά« είχε πει πρόεδρος κοινότητας στην Άνδρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στο νησί

Evanthia Karra

Φωτιά στην Άνδρο – Εκκενώθηκαν προληπτικά χωριά και τραυματίστηκε πυροσβέστης

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε όλη την Ελλάδα – Τι έδειξαν τα rapid tests

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιατί οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις λίγο έξω από την Άνδρο και τη Σαντορίνη χωρίς πρόβλημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom