ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To κάστρο της Μεθώνης στο ύψος του

To κάστρο της Μεθώνης στο ύψος του

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του εμβληματικού Κάστρου της Μεθώνης περιλαμβάνεται σε Προγραμματική Σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων ενισχύονται και οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Με έκταση 93 στρεμμάτων το Κάστρο Μεθώνης αποτελείται από μακρόστενη λωρίδα γης, που εισχωρεί περίπου 400 μ. μέσα στη θάλασσα και επικοινωνεί με την ενδοχώρα μόνο από τη βόρεια πλευρά του. Η καστροπολιτεία αποτελείται από δύο τμήματα. Στα νότια απλώνεται η πόλη, που περικλείεται από απλό τείχος με πύργους σε τακτά διαστήματα.

Στο νοτιότερο άκρο του κάστρου ανοίγεται η πύλη της Θάλασσας, η οποία μέσω λιθόκτιστης γέφυρας οδηγεί στο Μπούρτζι, το επιθαλάσσιο οχυρό. Στο βόρειο τμήμα προς την ενδοχώρα αναπτύσσεται η ακρόπολη.

Με συνολικό προϋπολογισμό 475.000 ευρώ η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση μελετών και την ανάθεση ερευνητικού προγράμματος, καθώς και την υλοποίηση των απαραίτητων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών, με την εκτέλεση πέντε υποέργων. Προβλέπεται, επίσης, η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών της.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, το ΥΠΠΟΑ έχει προτείνει το Κάστρο της Μεθώνης ως ένα σταθμό της πολιτιστικής διαδρομής «Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία» και η συγκεκριμένη πρόταση έχει υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Με τη σύμβαση που υπογράψαμε, θα κάνουμε μία μελέτη, η οποία είναι εξόχως απαιτητική, το υπουργείο, η περιφέρεια και με τις δικές του δυνατότητες ο Δήμος Πύλου-Νέστορος», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το έργο θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, «κάτι ιδιαίτερα σημαντικό», όπως είπε, «για την ολοκλήρωσή του». Η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση, διάρκειας ενός έτους και ύψους 135.000 ευρώ, έχει ως στοχο την ενίσχυση των δράσεων και του προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Καταρρέει το Κάστρο της Μεθώνης: 300.000 ευρώ τα πρώτα έργα για τη στερέωση και την αποκατάστασή του

Δημήτρης Ντόγκας