ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιώματα εργασιακού εκφοβισμού: Η Σπυριδούλα Σπυριδοπούλου μιλα στον Ε.Τ. για το βιβλίο της «Madame Διευθυντής»

ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ [email protected]

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ιδιωτική υπάλληλος

. Η μαγεία της συγγραφής τη συνεπήρε… Συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό το 2018 μέσα από το απολαυστικό «Ταμείο Express», που ξεπέρασε τις 6.500 πωλήσεις.

Η αγάπη της για τη συγγραφή «ξύπνησε» όταν εργαζόταν ως ταμίας σε ένα σούπερ μάρκετ της Αθήνας βλέποντας τον κόσμο σκυθρωπό.

«Ηθελα να γράψω για να κάνω τον κόσμο να χαμογελάσει», λέει στον «Ε.Τ.» η συγγραφέας Σπυριδούλα Σπυριδοπούλου για την πρώτη της επιτυχημένη απόπειρα συγγραφής και ξεκινάει μια συζήτησή της με αφορμή το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο «Madame Διευθυντής», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο, μια ιστορία σαν σενάριο ζωής γεμάτο συγκίνηση, αλλά και χιούμορ.

«Η ιδέα για το δεύτερο βιβλίο μου ξεκίνησε μετά από ώριμη σκέψη και αφορμή ήταν τα προσωπικά μου βιώματα ως εργαζόμενη πριν πολλά χρόνια.

Σκοπός μου είναι να μεταφέρω στον αναγνώστη τον ψυχολογικό πόλεμο που υφίσταται ο απλός εργαζόμενος στον εργασιακό χώρο από όπου κι αν προέρχεται, από προϊσταμένους και στελέχη οι οποίοι χρησιμοποιούν τη θέση τους με τον χειρότερο τρόπο ώστε να τον εξευτελίζουν και να τον μειώνουν», περιγράφει η κ. Σπυριδοπούλου και μας ξεναγεί στη ζωή της κεντρικής ηρωίδας της, της Ολυμπίας, και της Μadame Πέπη, της διευθύντριάς της. Πρόκειται για μια ιστορία εξαιρετικά επίκαιρη λόγω των περιστατικών βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον εργασιακό χώρο.

«Η ιστορία του “Madame Διευθυντής” συμπίπτει με τα περιστατικά βίας στον εργασιακό χώρο διαφόρων κλάδων αυτής της περιόδου.

Προσωπικά ως εργαζόμενη έχω υποστεί πολύ άσχημες συμπεριφορές, θα έλεγα απαράδεκτες κατά διαστήματα και σε δύσκολες περιόδους της ζωής μου.

Με το φόβο απώλειας της θέσης εργασίας μου σε συνδυασμό με την αδυναμία του χαρακτήρα μου δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βάλω σε κίνδυνο την υγεία μου από τον αλλεπάλληλο εκφοβισμό που βίωνα», περιγράφει η κ. Σπυριδοπούλου και υπογραμμίζει «δεν θα σταματήσει ο εργασιακός εκφοβισμός όσο ο τυπικός και ευσυνείδητος υπάλληλος σκύβει το κεφάλι του από φόβο απώλειας της εργασίας του».

Οσο για το πώς η κ. Σπυριδοπούλου μπήκε στο χώρο της συγγραφής, η ίδια μας περιγράφει ότι δεν είχε κάποια σχέση με τη γραφή. «Δεν έχω σπουδάσει, σχεδόν αβίαστα γράφω μυθιστορήματα. Η ιδέα προήλθε όταν ήμουν ταμίας σε ένα σουπερ μάρκετ και έβλεπα τους ανθρώπους σκυθρωπούς.

Πήρα λοιπόν την πρωτοβουλία να γράψω», αναφέρει. Είναι μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας και έχει τρία παιδιά. «Το γράψιμο είναι μια δημιουργική διέξοδος για εμένα. Και από τα μηνύματα των αναγνωστών διακρίνω ότι τους αρέσουν τα βιβλία μου.

Αυτό που με οδήγησε στη συγγραφή του “Madam Διευθυντής” είναι η ανάγκη να εκφράσω, να φωνάξω για τον εκφοβισμό των εργαζομένων από οποιοδήποτε χώρο προέρχονται. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να ακουστεί η φωνή του απλού εργαζόμενου την οποία ο ίδιος πνίγει μέσα στην καθημερινότητα του εργασιακού του χώρου και του φόβου του να την εκφράσει». Τέλος, όπως περιγράφει η Σπυριδούλα Σπυριδοπούλου, η συγγραφική της πορεία θα συνεχιστεί με ένα ακόμα βιβλίο.

Info: Madame Διευθυντής

Συγγραφέας: Σπυριδούλα Σπυριδοπούλου

Εκδότης: Ιαμβος

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr