Πρώτη στάση της Υφυπουργού αποτέλεσε το κτήμα Οινότρια Γη- Κ. Λαζαρίδη, στο Καπανδρίτι. Μαζί με την κ. Ζαχαράκη ήταν η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Καλογήρου, και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου. Η επίσκεψη περιελάμβανε περιήγηση στο μουσείο οίνου του Κτήματος και δοκιμή των κρασιών.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στους Αμπελώνες Μάρκου, στην Παιανία, όπου ειδική έμφαση δόθηκε στο Σαββατιανό – την χαρακτηριστικότερη ποικιλία της περιοχής. Το οδοιπορικού ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί, ένα οικογενειακό οινοποιείο γνωστό για την καινοτομία του με την παραγωγή αφρώδους ρετσίνας.
Η προσέλευση του κόσμου στα ανοιχτά οινοποιεία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, και ενδεικτική της επιτυχίας της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται από τους φορείς σε συνεργασία με το Υπουργείο για την ενίσχυση του οινοτουρισμού στην χώρα μας.
Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε σχετικά:
«Την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, τιμούμε και αναδεικνύουμε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους του τουρισμού μας. Ο ελληνικός οινοτουρισμός, τα τελευταία ειδικά χρόνια, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, έχοντας να προσφέρει μία απαράμιλλη εμπειρία στον επισκέπτη. Ως Υπουργείο, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την ενίσχυση της δυναμικής του οινοτουρισμού, με την ειδική διαρκή μας πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ελληνικού οίνου και των ευκαιριών ανάπτυξης του οινοτουρισμού, το οινοτουριστικό οδοιπορικό που διοργανώνει το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τις Περιφέρειες και το οποίο, ήδη, μετρά τρεις στάσεις σε τρεις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, προχωράμε τις πρωτοβουλίες μας για ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας και την θεσμοθέτηση βραβείων για τα οινοποιεία που φέρουν το σήμα μας. Η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς πλέον μετράμε πάνω από 100 οινοποιεία με σήμα επισκέψιμου οινοποιείου, αριθμό-ρεκόρ για τη χώρα μας. Όμως, δεν σταματάμε εδώ. Φιλοδοξία μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη δυναμική, και να συνδυάσουμε τον οινοτουρισμό με ακόμα περισσότερες θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ειδικά, ο Αττικός Αμπελώνας, ένας από τους αρχαιότερους στον κόσμο, μπορεί να συνδυάσει μοναδικά κρασί, πολιτισμό και ιστορία, χαρίζοντας ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για έναν ελληνικό τουρισμό πιο ποιοτικό, πιο ισορροπημένο και πιο βιώσιμο.»
Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού συντονίζονται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ συμμετέχουν οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας, Αμπελώνας Αττικής, Κεντρικής Ελλάδας, Οίνοι Βορείου Ελλάδος, Αμπελώνας Πελοποννήσου, των Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και του δικτύου Οινοποιών Κρήτης.