Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά αυτή τη θέση εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών και, κατ’ επέκταση, για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.
Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού:
Greece has long advocated to exempt defence investments from fiscal constraints. We welcome the proposal by President @vonderleyen to activate the escape clause, enabling EU member states to strengthen their defence capabilities. A crucial step for our collective security.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 14, 2025
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τόνισε ότι η «Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες – που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ – πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο.
Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες» είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».
Επιπλέον, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
Όπως σχολιάζει το Politico, «υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ρήτρα διαφυγής, υποστηρίζοντας ότι θα τους επέτρεπε να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να κάνουν άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό».
Ειδήσεις Σήμερα
- Διάσκεψη Μονάχου: Ο Τζέι Ντι Βανς τα έψαλε στην Ευρώπη χωρίς αντίλογο
- Καιρός – Τσατραφύλλιας: Αλλαγή του σκηνικού – Έρχονται ισχυρές καταιγίδες το επόμενο 48ωρο – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει;
- Φάκελος Ακίνητα: Πού συμφέρει η αγορά κατοικίας – Τι συμβαίνει με τα ενοίκια [πίνακες με τιμές σε όλη την Ελλάδα]
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από 17 έως 21 Φεβρουαρίου
- Ανασχηματισμός: Οι 3 λέξεις που δεν είπε ο Μαρινάκης
- Sorbonne Paris Nord: Κατατέθηκε η πρώτη αίτηση για ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ στην Ελλάδα