ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση με στοιχεία στους… αρνητές της πραγματικότητας

Απάντηση με στοιχεία στους… αρνητές της πραγματικότητας

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο κενό έπεσε χθες η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει μια ακόμα σύγκρουση για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η αναλυτική ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με στοιχεία, χάρτες και διαγράμματα ήταν συντριπτική για όλη την επικοινωνιακή φούσκα που μεθοδευμένα προσπαθεί να στήσει εδώ καιένα χρόνο η Κουμουνδούρου.

Οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα διέλυσαν όχι μόνο τους αντιπολιτευτικούς μύθους, αλλά ανάγκασε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταφύγουν και πάλι σε εικοτολογίες και σε «μετά Χριστόν προφήτες».

Εντονη κριτική άσκησαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Νίκος Βούτσης, κάνοντας, όπως είπε, αρχικά μια «πολιτική ομιλία», ενώ ο Παύλος Πολάκης έστησε για μια ακόμη φορά ένα «σόου» με υψηλούς τόνους και καβγάδες.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, χθες από το βήμα της Γερουσίας, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα «Ελευθερία» θα δώσει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι και 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η στρατηγική είναι άρτια και «εξασφαλίζεται , μαζί με την πρώτη δόση του εμβολίου, και η δεύτερη δόση». Ανέφερε πως από Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο «έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια», σύμφωνα με τις παραδόσεις που λένε οι εταιρίες ότι θα κάνουν. Για τον εμβολιασμό τόνισε πως, εάν θα υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εμβολιάζονται στα σπίτια τους όσοι είναι κατάκοιτοι.
Ο υπουργός με δριμύτητα απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «ακορντεόν lockdown», λέοντας πως «δεν έχει υπάρξει στον δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Ολοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην υπονομεύει την όλη προσπάθεια», ενώ για το μύθο περί διπλού καταγραφικού συστήματος, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ενα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία. Είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν διπλά στοιχεία και διπλά βιβλία».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε με νόημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως για την αντινετώπιση αυτής της πανδημίας «δεν βρήκαμε έτοιμο δρόμο, τον φτιάξαμε», «εμείς κληθήκαμε να φτιάξουμε το δρόμο, να τον χαράξουμε απέναντι στην παγκόσμια πρόκληση, δημιουργώντας τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των πραγματικών δεδομένων. Συγκροτώντας τους μηχανισμούς που μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Εξετάζοντας και αξιολογώντας κάθε μέρα τις εξελίξεις και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, πάντα με γνώμονα τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των ειδικών, των επιστημόνων μας».

Παρουσιάζοντας σειρά στοιχείων ιχνηλάτησης, είπε πως έχει γίνει μια τεράστια άοκνη δουλειά και η χώρα μας αποτελεί, ακόμα και σε αυτή τη δεύτερη φάση έξαρσης της πανδημίας, καλό παράδειγμα παγκοσμίως ως προς τη διαχείριση του κορονοϊού. Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πάρα πολλές άλλες χώρες, και μάλιστα χώρες μεγαλύτερες, με περισσότερους πόρους, μέσα και ίσως με περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από εμάς. Κι αυτό, προφανώς, δεν έγινε τυχαία. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, σε επαγρύπνηση».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, του επιχειρησιακού βραχίονα του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφέρθηκε στο μητρώο Covid λέγοντας πως το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και γι’ αυτό ίσως παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλη την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο πως το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο Covid. Ενα είναι το εθνικό μητρώο Covid το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και προσέθεσε: «Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα».

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός – Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Ελλάδα δεν θα το δίνει στους άνω των 65 – Ποιοι θα εμβολιαστούν νωρίτερα

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Επιστροφή στον… κόκκινο Οκτώβρη – Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά

Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει τι είπαν στην πρώτη τους επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr