Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό σκάνδαλο της Novartis: Σκευωρία και απώλεια εκατομμυρίων για το Δημόσιο

Novartis: «Παγώνουν» οι ανακρίσεις λόγω κρούσματος - Είχε καταθέσει ο Καλογήρου

Μ. Παπαναγιώτου - Δ. Δαμιανός

Το διπλό φιάσκο που αποκαλύφθηκε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις αμερικανικές αρχές φανερώνει και το «διπλό έγκλημα» της σκευωρίας της Novartis.

Οπως προκύπτει και από τα έγγραφα του συμβιβασμού που είδαν το φως της δημοσιότητας, διασύρθηκαν χωρίς το παραμικρό στοιχείο 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, αλλά στερήθηκε και η Ελλάδα κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι ΗΠΑ διερευνώντας το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis εξασφάλισαν 300 εκατομμύρια (τόσο είναι το πρόστιμο που πληρώνει η Novartis) στο αμερικανικό Δημόσιο. Αντιθέτως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. διακατεχόμενη από παρακρατικό μένος έστησε μια σκευωρία για ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο, αφήνοντας εντελώς αδιερεύνητο το πραγματικό ιατρικό σκάνδαλο με αποτέλεσμα αφενός να απειληθεί το πολίτευμα με αλλοίωση και αφετέρου το Δημόσιο να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Η κυβέρνηση διερευνά ήδη τρόπους προκειμένου το Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis. Το θέμα το χειρίζεται το Μ. Μαξίμου σε συνεργασία με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας Κ. Τσιάρα και Β. Κικίλια, οι οποίοι θα είναι εκείνοι που θα προσφύγουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το «δεδικασμένο» των ΗΠΑ εκτιμάται ότι αποτελεί μια ισχυρή βάση προκειμένου να «πατήσει» η Ελλάδα και να διεκδικήσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν η ενδεχόμενη παραγραφή και το γεγονός ότι συνολικά η εισαγγελική έρευνα έχει αφήσει παρθένο το υπαρκτό σκάνδαλο. Κι ενώ υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες στοιχεία και λογαριασμοί περίπου 5.000 γιατρών, οι οποίοι συνταγογραφούσαν σκανδαλωδώς υπέρ της Novartis, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, κάποιοι, εκτελώντας άνωθεν εντολές, είχαν αλλού το μυαλό τους: Πώς θα εξοντώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Τι πέτυχε έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ; Και να ξοδευτούν πολλά χρήματα στην έρευνα της σκευωρίας που στήθηκε, αλλά και να στερηθεί το Δημόσιο κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια που έπρεπε να εισπράξει λόγω αθέμιτων μεθόδων της Novartis.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις υπερσυνταγογραφήσεις, υπήρχε και το κόλπο με τις κλινικές έρευνες για φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι γιατροί εμφάνιζαν πλασματικούς αριθμούς ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι δήθεν συμμετείχαν στις κλινικές έρευνες. Υπάρχουν στοιχεία για κλινική έρευνα στην οποία φέρονται να πήραν μέρος… 43.000 ασθενείς, ενώ στην πραγματικότητα είχαν πάρει μέρος μόνο 16.000! Τα λεφτά είναι πολλά, ιδιαίτερα αν αθροιστούν με τα λεφτά των υπερσυνταγογραφήσεων, αλλά και με το κόλπο της μείωσης της ποσότητας των φαρμάκων ανά φιαλίδιο χωρίς όμως να μειώνεται η τιμή του φαρμάκου! Αλλά για όλα αυτά η τότε πολιτική ηγεσία και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον.

Υπάρχει μάλιστα και μια εξήγηση, πέραν του πολιτικού μένους, γιατί το πραγματικό σκάνδαλο έγινε σκευωρία με… παραμύθια της Χαλιμάς και διάτρητους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Μια εξήγηση που «μαρτυρά» κι αυτή πολιτικά κίνητρα. Οπως αναφέρει και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, οι εμπλεκόμενοι γιατροί ήταν κυρίως γιατροί δημόσιων νοσοκομείων. Είναι γνωστό ότι το κομμάτι του «παλιού ΠΑΣΟΚ» που έχει ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούσε και διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με το «φαύλο σύστημα» των νοσοκομειακών γιατρών. Προφανώς αυτό δεν αφορά το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά εκείνο το τμήμα τους το οποίο -ουσιαστικά- επιδιώχθηκε να προστατευτεί, με το να μη γίνει η έρευνα του πραγματικού και μεγάλου σκανδάλου της Novartis. Από το οποίο ζημιώθηκε το Δημόσιο και θησαύρισαν οι πραγματικοί «συνεργάτες» της Novartis.

Αντ’ αυτού η… έρευνα στόχευσε κατευθείαν στην καρδιά του πολιτεύματος και στην ηθική και προσωπική εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Με ένα «μαγικό» τρόπο έγινε η σύλληψη της πλήρους αντιστροφής του σκανδάλου: Η κ. Τουλουπάκη και το σύστημά της ποτέ δεν διερεύνησε αυτά που έψαχναν οι αμερικανικές αρχές και το FBI, ενώ οι αμερικανικές αρχές και το FBI ουδέποτε ασχολήθηκαν με αυτά που «ενδιέφεραν» τις ελληνικές αρχές. Ομως η ελληνική έρευνα υποτίθεται ότι γινόταν με… στοιχεία τα οποία προέκυπταν από την… αμερικανική έρευνα! Ουσιαστικά όμως οι έρευνες των αμερικανικών και των ελληνικών αρχών ουδέποτε συναντήθηκαν.

Μήπως έγινε όμως δόλια και ψευδής χρήση στοιχείων και εγγράφων από την αμερικανική έρευνα, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει εγκυρότητα και αληθοφάνεια η ερασιτεχνική σκευωρία που στήθηκε με τις ευλογίες του Μ. Μαξίμου; Μετά τα όσα φέρεται να είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην Προανακριτική για την ακριβή διαδρομή της «δικογραφίας-κουρελού» (από την Ξ. Δημητρίου στον τότε υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή κι από κει στον Αλ. Τσίπρα, που ενημέρωσε τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του έκανε την περίφημη δήλωση περί «του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους»), δεν αφήνεται η παραμικρή αμφιβολία για το αν ο Αλ. Τσίπρας και το επιτελείο του ήξεραν ή δεν ήξεραν τι στηνόταν.

Ισως η εισαγγελική διερεύνηση της ανατριχιαστικής συνομιλίας του Ν. Παππά με τον Σ. Μιωνή, που έχει αρχίσει, μπορεί -σύμφωνα με νομικές και πολιτικές πηγές- να οδηγήσει σε νέα Προανακριτική Επιτροπή. Αντικείμενο της οποίας θα είναι η διερεύνηση των παρακρατικών εκβιαστικών συμπεριφορών, τα «πολλά λεφτά», τα «μαγαζιά» και βεβαίως τα πρόσωπα που μετείχαν και κινούσαν το παρακράτος.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη ανοίγει τον δρόμο για να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο

Εξελίξεις από τις ΗΠΑ ήρθαν για την υπόθεση Novartis: Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθε σε διακανονισμό με την ελληνική θυγατρική της φαρμακευτικής εταιρίας. Η Novartis Hellas στον διακανονισμό ομολογεί την ενοχή της για μία σειρά παρανομιών (που, κυρίως, αφορούν «δώρα» σε γιατρούς) και συμφωνεί να καταβάλει το ποσό των 233 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό ίσως ανοίξει τον δρόμο για να αποζημιωθεί και η Ελλάδα για τυχόν ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τις πρακτικές της εταιρίας, αν και στη χώρα μας η έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις γιατρών ακόμη εκκρεμεί, χωρίς να έχει υπάρξει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια ουσιαστική πρόοδος (πιθανώς γιατί η έρευνα εδώ έχει περιστραφεί γύρω από τις ευθύνες πολιτικών).

Στις ανακοινώσεις των αμερικανικών Αρχών, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ η μόνη αναφορά που γίνεται για τρίτα πρόσωπα, πέραν στελεχών της Novartis, είναι το γεγονός πως μέλη της εταιρίας «συνωμότησαν με άλλους» για να πετύχουν την προώθηση της Novartis.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Υπόθεση Novartis: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημίωσης – Σταϊκούρας: Κάνουμε ότι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Υπόμνημα έξι πολιτικών προσώπων – «Να βγουν οι κουκούλες»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκευωρία από συστάσεως…

Kon

Υπόθεση Novartis: Η δίωξη κατά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή και η μετωπική ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Κατέθεσαν Πικραμμένος και Γεωργιάδης – Νέες διώξεις σε 15 άτομα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Κατέθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος – «Η σκευωρία κατέρρευσε»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μία μόνο ευχή…

Kon

«Απόπειρα Δολοφονίας»

Kon

Υπόθεση Novartis: Ξεμπλοκάρει με βούλευμα η ανακριτική διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom