Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Κι άλλη μήνυση κατά «Σαράφη» και «Κελέση» – Τι κατέθεσε ο εκδότης που εμπλέκεται

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Ακόμη ένα πρόσωπο που έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis στρέφεται δικαστικά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

Ο εκδότης που κατονομάστηκε από τους προστατευόμενους μάρτυρες πως η εταιρία του ξέπλενε μαύρο χρήμα για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρίας το οποίο προοριζόταν «προκειμένου να εξυπηρετήσει τις οικονομικές ανάγκες του Ανδρέα Λοβέρδου», εκλήθη από τη Δικαιοσύνη για να καταθέσει όσα γνωρίζει, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος των «Σαράφη» και «Κελέση» για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή κατάθεση.

Ο εκδότης, στην αναφορά που καταθέτει προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί ξεπλύματος (για τις οποίες έχει ήδη καταθέσει απολογητικό υπόμνημα στην Εισαγγελία Διαφθοράς πριν από μήνες) και αναφέρει πως «όλα τα τιμολόγια που έχει εκδώσει προς τη Novartis αντιστοιχούν σε παρεχόμενες υπηρεσίες». Προσθέτει πως «δεν υφίσταται καμία υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών δεδομένου ότι αντίστοιχα τιμολογούσε, ήτοι με το αντίστοιχο κόστος, και άλλες εταιρίες με τις οποίες είχε συνεργασία».

Η μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» είχε αναφερθεί στη διαφημιστική εταιρία του εκδότη, αναφέροντας: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο επιχειρηματίας στον αντιπρόεδρο της Novartis προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρία τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στον Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Ανδρέα Λοβερδου».

«Παρατήρησα» αναφέρει επ’ αυτού ο εκδότης στη μήνυσή του κατά των προστατευόμενων μαρτύρων «πως ο ίδιος με κάποιον (;) απροσδιόριστο τρόπο είναι σε θέση να γνωρίζει (;) ότι εγώ δήθεν είχα εμπλακεί σε δοσοληψίες και μάλιστα παράνομες χωρίς ΠΟΤΕ ασφαλώς να έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε τέτοια δοσοληψία, αφού ποτέ δεν έγινε! Επιδίδεται με τον τρόπο αυτό σε μια άκρατη λασπολογία σε βάρος μου, ενώ δεν διστάζει να με κατονομάσει και να προβεί σε δυσφημιστικές εκδηλώσεις εναντίον μου, θίγοντας στο μέγιστο την τιμή και την υπόληψή μου και καθιστώντας με ύποπτο ενώπιον των αρχών για δήθεν τελούμενα αδικήματα από εμένα».

«Ας μας πει, επιτέλους, ο προστατευόμενος μάρτυς πώς γνωρίζει και από ποιον ακριβώς ότι εγώ δήθεν έκανα ξέπλυμα χρημάτων και δη παρακρατούσα και φόρο-αμοιβή, ώστε να επιστρέψω το υπόλοιπο των χρημάτων στη Novartis; Σημειωτέον ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μνημονεύει την πηγή από την οποία υποτίθεται ότι έχει αντλήσει τη γνώση του για τα όσα ψευδή διαδίδει σε βάρος μου, πολύ απλά γιατί οι ισχυρισμοί του αυτοί είναι απόλυτα ψευδείς!» αναφέρει ο εκδότης.

Οι αναφορές των μαρτύρων για τον εν λόγω εκδότη και τον ρόλο της εταιρίας του έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπλοκή του Α. Λοβέρδου και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου. Η μάρτυρας Κελέση είχε καταθέσει πως «ο εκδότης την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στην Novartis», ισχυρισμοί που ερευνώνται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που διεξάγει έρευνα και για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Ολα αυτά σε μία υπόθεση που πλέον έχει την ιδιαιτερότητα οι ερευνώντες να είναι και… ερευνώμενοι. Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, άλλωστε, κατέθεσαν την προηγούμενη Πέμπτη υπομνήματα με την ιδιότητα του ύποπτου στον Αρειο Πάγο, που διερευνά τις καταγγελίες περί σκευωρίας.

Οταν ο εκδότης εκλήθη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις ποινικές ευθύνες του Δ. Παπαγγελόπουλου, είχε υποστηρίξει πως χρήματα δεν έδωσε ποτέ στον αντιπρόεδρο της Novartis αλλά σε άλλο στέλεχος της εταιρίας (συγκεκριμένα 400.000 σε 5 χρόνια), τον οποίον κατονόμασε ως τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη». Το εν λόγω στέλεχος της Novartis μάλιστα είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου αποκαλούσε τον εκδότη «λασπολόγο» και δήλωνε κι αυτός πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη… Σύμφωνα με τον εκδότη πάντως, του προτάθηκε να γίνει κι αυτός προστατευόμενος μάρτυρας!

Αρνηση

Ερωτηθείς από τους βουλευτές, ο εκδότης είχε κατά πληροφορίες αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με πολιτικά πρόσωπα ενώ κατά τις ίδιες πηγές είχε απαντήσει πως δεν είχε συμβόλαιο με τη Novartis, αλλά συνεργαζόταν με αυτήν από το 1986. «Λόγω της πολυετούς δραστηριοποίησής μου στον τομέα της διαφήμισης και της προβολής των νεότερων εξελίξεων στην ιατρική επιστήμη, ευοδώθηκε η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της εταιρίας μου με την φαρμακευτική εταιρία Sandoz, η οποία εν συνεχεία συγχωνεύτηκε με την Ciba-Geigy AG και μετονομάστηκε σε Novartis. Εξάλλου, η εταιρία μου συνεργαζόταν με πολλές ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες είχαν έδρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και με τη θυγατρική Novartis Hellas, παρέχοντας υπηρεσίες, όπως τη διαφήμιση και διοργάνωση ιατρικών εκδηλώσεων, συμποσίων, επιστημονικών συνεδρίων, αλλά και την έκδοση ιατρικών βιβλίων, αντί του συμφωνημένου τιμήματος» υποστηρίζει ο εκδότης στην αναφορά του προς τις δικαστικές αρχές.

«Ο εντολέας μου τιμολογούσε με το αντίστοιχο κόστος και άλλες εταιρίες με τις οποίες είχε συνεργασία» αναφέρει ο δικηγόρος του εκδότη, Απόστολος Λύτρας και προσθέτει: «Ο ίδιος ποτέ δεν ήλθε σε επαφή ούτε και γνώριζε ή συναλλάχθηκε με πολιτικά πρόσωπα. Η εμπλοκή του άρχεται και τελειώνει αποκλειστικά στα όσα ψευδή αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον του». Μάλιστα, ο κ. Λύτρας αναφέρει πως ο εντολέας του, πέρα από τις μηνύσεις που έχει υποβάλει σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων, «έχει εισφέρει στη Δικαιοσύνη πολύ σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες αναμένουμε να ερευνηθούν και οι οποίες ανατρέπουν πλήρως τα μέχρι τώρα δεδομένα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Υπόθεση Novartis: Παρατείνει το καθεστώς προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Novartis: Ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Novartis: Διχογνωμία των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για την Τουλουπάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Φωτιά» έβαλε η μετάφραση του ΥΠΕΞ για Novartis – ΝΔ: Εκθέτει τους σκευωρούς – Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική – Παπαγγελόπουλος: Θα εξοντώσετε εμένα και τον Τσοβόλα – Θα έρθω σαν τον Ελ Σιντ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Ξεκινάει να καταθέτει ο Παπαγγελόπουλος και στο βάθος …Δικαιοσύνη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Η Τουλουπάκη ήταν υποψιασμένη για τον Σαράφη

Προανακριτική Novartis: Χωρίς στοιχεία για πολιτικούς τα έγγραφα του FBI

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή: Κόντρες για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Παπαγγελόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom