ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το χωράφι στο… e-ράφι: Ο Μάκης Βορίδης μιλά στον «Ε.Τ.» για τη νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα

Στα βήματα της Ολλανδίας με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας

Γωγώ Κατσέλη

Ψηφιακή «βιτρίνα» στην οποία θα προβάλλουν τα προϊόντα τους, κλείνοντας, χωρίς μεσάζοντες, συμφωνίες για τη διάθεσή τους τόσο με τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και απευθείας με τους καταναλωτές, αποκτούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Σύμφωνα, δε, με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, στον «Ε.Τ.», η νέα πλατφόρμα greekfarms.gov.gr, που τέθηκε χθες σε λειτουργία, θα εξελιχθεί ώστε να αποκτήσει «εμβέλεια» και στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να εξάγουν τις σοδειές τους.

Επιπλέον, μπορούν να αναρτούν «αγγελίες» εργασίας για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο προβολής του συνολικού τους προφίλ, καθώς θα μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα έναν πιθανό δικό τους ιστότοπο, στον οποίο θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.

Στόχος της κυβέρνησης με τη λειτουργία της greekfarms.gov.gr είναι η εξασφάλιση της επάρκειας αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά, με την ψηφιακή ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας «από το χωράφι στο ράφι και στο πιάτο του καταναλωτή». Ειδικά, δε, αυτή την περίοδο που κρίνεται αναγκαία η άμεση προώθηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, και ιδιαίτερα των νωπών και ευαλλοίωτων, που μένουν αδιάθετα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Γέφυρα»

Η νέα υπηρεσία διασυνδέει ψηφιακά τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής με την αγορά, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη διάθεση των προϊόντων. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν καθημερινή ενημέρωση προς τις εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων για τη διαθέσιμη παραγωγή τους και τα πιστοποιητικά που τη συνοδεύουν.

Επιπλέον, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες αγροτικών εργασιών να ανακοινώνουν νέες θέσεις εργασίας εργατών γης.

Χρήση της πλατφόρμας μπορούν να κάνουν αγρότες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ, αλλά και συνεταιρισμοί, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων. Για την είσοδο στην εφαρμογή και τη δημιουργία προφίλ για κάθε παραγωγό, απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης του TAXISnet του φυσικού ή νομικού προσώπου, αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, οι έμποροι που είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ, για να εισέλθουν στην πλατφόρμα, θα πρέπει να δώσουν τους κωδικούς TAXISnet του ΑΦΜ της εμπορικής τους δραστηριότητας. Η υπηρεσία greekfarms.gov.gr δίνει τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν ανά κατηγορία και είδος τα προϊόντα που ψάχνουν, σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν να εντοπίζουν τη διαθέσιμη παραγωγή και με βάση γεωγραφικά κριτήρια, για την καλύτερη οργάνωση των αγορών τους και της μεταφοράς.

Ελεύθερη πρόσβαση

Σε ό,τι αφορά στους καταναλωτές, η χρήση της υπηρεσίας είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται εγγραφή. Έτσι, έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες εκείνων των παραγωγών που έχουν επιλέξει να απευθυνθούν και στον τελικό καταναλωτή (B2C) και μπορούν με ένα «κλικ» να εντοπίζουν εύκολα τους Έλληνες παραγωγούς και να λαμβάνουν πληροφορίες για τα προϊόντα τους.

«Η πλατφόρμα που θέσαμε σε εφαρμογή είναι ένα είδος κυβερνητικού χρυσού οδηγού για τους αγρότες που θέλουν να πουλήσουν την παραγωγή τους, αλλά και για τους εμπόρους και τους καταναλωτές που θέλουν να προμηθευτούν αγροτικά είδη. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αναγράφονται τιμές. Η αγοραπωλησία γίνεται μετά από επικοινωνία των ενδιαφερόμενων μερών», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Βορίδης.

Συνάντηση

Στο μεταξύ χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε μία πρότυπη αγροτική μονάδα παραγωγής στον Αυλώνα Αττικής και συνάντησε τον Χρήστο Ζαγάρη, ο οποίος πέρυσι ανακηρύχθηκε «αγρότης της χρονιάς». Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησε μαζί του, αλλά και με εργαζομένους για τα προβλήματα του κλάδου σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άκουσε τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής στο διεθνές περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, αναδεικνύεται ως ένας από τους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στο τεχνολογικό-ψηφιακό άλμα που συντελείται σταδιακά.

Μάλιστα, «περιηγήθηκε» στην ηλεκτρονική υπηρεσία greekfarms.gov.gr και υπογράμμισε ότι «αρχίζουμε να παντρεύουμε παραγωγούς με πελάτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Οσο γίνεται να περιορίζουμε τους μεσάζοντες. Άρα, να προσφέρουμε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και κυρίως να διαφημίζουμε τον πολύ μεγάλο πλούτο της γης μας, παντού στον κόσμο, μ’ έναν τρόπο ο οποίος θα είναι ενιαίος και μέσα από μία πλατφόρμα η οποία, προφανώς, δεν έρχεται να υποκαταστήσει την ιδιωτική αγορά, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να μπει να προβληθεί και να έρθει σε επικοινωνία με πιθανούς πελάτες». Πρόσθεσε, δε, ότι το «εργαλείο» αυτό είναι σημαντικό κυρίως για τους πιο μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν σταθερό πελατολόγιο.

Επίδομα ανεργίας και εργασία στα χωράφια

Κανονικά θα καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας στους ανέργους που θα απασχολούνται στην ελληνική ύπαιθρο ως εργάτες γης, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» σε σχετικό δημοσίευμα του «Αγροτικού Τύπου» στις 29-4-2020.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνοδεύοντας χθες τον πρωθυπουργό σε επίσκεψή του σε αγροτική μονάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «νομοθετούμε το ότι θα διατηρείται το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Θα παίρνουν επομένως και το μισθό τους από την αγροτική εργασία και θα παίρνουν και το επίδομα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θέλουμε να επιδοτήσουμε την εργασία και όχι την ανεργία. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα στον πρωτογενή τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στην ουσία θα έχεις ένα μεγαλύτερο εισόδημα. Το επίδομα ανεργίας, το οποίο δεν χάνεται, συν το ημερομίσθιο, τις απολαβές τις οποίες θα σου δώσει ο παραγωγός».

Ενισχύσεις…

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταφορά 5.000-7.000 εργατών γης από την Αλβανία για να δουλέψουν στα χωράφια για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη, σύμφωνα και με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που ενδιαφέρονται να προσκαλέσουν εργάτες γης από την Αλβανία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει α) την υποβολή αίτησης του αγρότη επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής, β) την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης, επίσης επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής, γ) την έκδοση παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο και δ) δήλωση ΟΣΔΕ.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, για να διευκολυνθεί η διαδικασία, συνεργάζονται με τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και αναλαμβάνουν τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών από τους αγρότες χωρίς καμία αμοιβή.

Στη συνέχεια, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα αποστείλουν τις προβλεπόμενες καταστάσεις προς τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα των συγκεκριμένων εργατών.

Σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψε πρώτος ο «Ε.Τ.», όταν οι εργάτες από την Αλβανία φτάνουν στη χώρα, θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες σε δομές που έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος για να διαπιστωθεί ότι δεν νοσούν από τον Covid-19 και, τέλος, θα πηγαίνουν να δουλέψουν στην ελληνική ύπαιθρο για όσο απαιτείται.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις ενισχύσεις των αγροτών – Ποιοι θα μοιραστούν τα 40 εκατ. – Η επιδότηση ανά στρέμμα

Δημήτρης Ντόγκας

Ποιοι αγρότες δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000€ – Έως τις 29 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Πληρωμές 800 εκατ. ευρώ στους αγρότες έως τέλος του έτους

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Βορίδης: Δεν κλείνουν μονάδες γουνοφόρων ζώων στη Βόρεια Ελλάδα

Evanthia Karra

Σχέδια Βελτίωσης: Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για fast track εκταμιεύσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Βορίδης: Συζητάμε μια πρόταση μομφής κατά του Τσακαλώτου όχι του Σταϊκούρα

Μιχάλης Μάρδας

Ρομπότ που θα ελέγχουν τις σοδειές θα λανσάρει η Google

Μαρίνα Μπενέκου

Στο τραπέζι της Νέας ΚΑΠ τα οικολογικά προγράμματα- Το μπρα ντε φέρ  με τους Γερμανούς

Δημήτρης Ντόγκας

Αυτοψία την Τρίτη στη Θεσσαλία θα κάνουν Μητσοτάκης και Βορίδης

Μιχάλης Μάρδας