Αθήνα Καιρός

Η αντιμεταρύθμιση του Φίλη σαρώνει τα πάντα στα ΑΕΙ

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
Η αντιμεταρύθμιση του Φίλη σαρώνει τα πάντα στα ΑΕΙ

Καταδικασμένα στην απαξίωση και την εγκατάλειψη, τα Συμβούλια Ιδρυμάτων υπενθύμισαν πριν από μερικές μέρες την παρουσία τους εξαιτίας ενός μπαράζ παραιτήσεων από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε αυτές προστέθηκε και το Συμβούλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που σημείωσε, όπως και οι προηγούμενοι, ότι ο ρόλος τους μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι πλέον διεκπεραιωτικός.

Μετά από μήνες μανιώδους πολέμου εναντίον του θεσμού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με κατηγορίες για «μακαρθικές επιλογές» και πως «απαξιώθηκαν μόνα τους στην πράξη», η υπογραφή της παράτασης της θητείας τους για έναν ακόμη χρόνο αποτέλεσε και το τελειωτικό χτύπημα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο facebook έσπευσε να υπερασπιστεί το θεσμό, υποσχόμενος την αναβίωσή του. «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσοι υπηρέτησαν στα συμβούλια, αφιερώνοντας χρόνο και κόπο για να βοηθήσουν τον τόπο τους. Τους ζητώ να κάνουν λίγο υπομονή, να μη θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον καθένα και την καθεμία τους εξαιτίας της “σκοτεινής” περιόδου που διανύουμε. Θέλω να γνωρίζουν ότι η χώρα μας σύντομα θα ζητήσει και πάλι την αρωγή τους».

Η κ. Αναγνωστοπούλου δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία. «Εμείς δεν είχαμε τίποτα εναντίον των ανθρώπων, των καθηγητών που συμμετείχαν ως πρόσωπα. Αυτό το τοπίο προσπαθήσαμε να φτιάξουμε. Κάποιοι επέλεξαν να παραιτηθούν», απάντησε σχετικά.

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και πρώην εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Βάσω Κιντή παρουσιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής μια άλλη οπτική για το «τοπίο που έφτιαξε η κυβέρνηση» εξηγώντας τους λόγους παραίτησής της: «Παραιτήθηκα τον Νοέμβριο του 2015 μαζί με τον πρόεδρο του Σ.Ι. του ΕΚΠΑ, καθηγητή του ΜΙΤ κ. Δ. Μπερτσιμά, διότι δεν ήθελα να μετέχω σε ένα όργανο-ζόμπι με διακοσμητικές αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., διά των υπουργών Παιδείας, απαξίωσε και υπονόμευσε το έργο των Συμβουλίων. Δεν μπορούσε να τα καταργήσει όπως ήθελε και με τη συνεχή συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους θεωρούσε ότι θα έχει και την πίτα ακέραιη και το σκύλο χορτάτο. Δεν ήθελα να τους κάνω τη χάρη».

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Tags:
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]