ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το στοίχημα για τη διάσωση της πανίδας στα νησιά μας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Πρασινόφρυνος (Bufotes viridis) είναι ένα είδος φρύνου, αμφιβίου δηλαδή που ανήκει στους βατράχους.

Στην Ιθάκη οι μαρτυρίες μιλούν για μεγάλους πληθυσμούς σε παλαιότερες δεκαετίες, ο πληθυσμός του όμως περιορίστηκε δραστικά, κυρίως, λόγω του κατακερματισμού του βιοτόπου του από δρόμους, σπίτια, καλλιέργειες, την έλλειψη λιμνών που λειτουργούν ως θέσεις αναπαραγωγής, αλλά και την παρουσία φυσικών εχθρών, όπως είναι τα άγρια ζώα και οι γάτες.

Η καμπάνια διάσωσης του Πρασινόφρυνου ξεκίνησε το 2017 από τον ειδικό ερπετολόγο Ηλία Στραχίνη, με την κατασκευή των πρώτων τεχνητών λιμνών για να δοθεί η ευκαιρία στα εναπομείναντα αμφίβια να αναπαραχθούν πριν εξαφανιστούν και αυτά.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε το 2018 και το 2019, με εντατική παρατήρηση πεδίου ημέρα και νύχτα, που οδήγησε στο να βρεθεί ένας και μοναδικός υπολειμματικός πληθυσμός στην περιοχή της Ανωγής. Εκεί εντοπίστηκαν περίπου 40 Πρασινόφρυνοι συνολικά σε μία και μόνο θέση αναπαραγωγής. Με τη βοήθεια ντόπιων συνεργατών, δημιουργήθηκαν νέες και πιο μόνιμες εστίες αναπαραγωγής, ώστε να βοηθηθεί το είδος να αυξήσει τον πληθυσμό του τοπικά και να μπορέσει να εξαπλωθεί, τόσο στην περιοχή των τεχνητών λιμνών του 2017 όσο και παραπέρα.

Με τη σειρά της η Fraport Greece, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της αειφόρου ανάπτυξης, βρέθηκε σύμμαχος αυτού του προγράμματος για το 2020 και στήριξε τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Λαλίτσα» για τη δημιουργία δύο ακόμα μόνιμων υδατοσυλλογών, μία στα βόρεια του νησιού και μία ακόμα στην Ανωγή. Επίσης, τροποποιήθηκαν γεωλογικοί σχηματισμοί, ώστε να κρατούν νερό και να γίνουν κατάλληλοι για αναπαραγωγή των αμφιβίων, καθώς και αυτοσχέδιες ράμπες, ώστε να εξυπηρετούν την έξοδο των μεταμορφωμένων γυρίνων από τις υδάτινες δεξαμενές.

Νεαροί Πρασινόφρυνοι έχουν ήδη παρατηρηθεί μετά την έναρξη του προγράμματος διάσωσης, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την επιστροφή του Πρασινόφρυνου για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες σε περιοχές της Ιθάκης όπου είχε εξαφανιστεί.

Η συνεργασία της εταιρίας με τον Ηλία Στραχίνη και τη «Λαλίτσα» ξεκίνησε το 2019 με τη διεξαγωγή διάλεξης αναγνώρισης και προστασίας των ερπετών και ειδικά των φιδιών στην Πυροσβεστική του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα θα μπαίνουν στη Βρετανία ταξιδιώτες από Ελλάδα – Τα πέντε νησιά που εξαιρούνται

Tinad

Κορωνοϊός: Στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας πέντε ελληνικά νησιά!

Tinad

Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο ο Χαρδαλιάς

Ανδρέας Ντίνης

Κακοκαιρία «Ιανός»: 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις από την Πυροσβεστική

Ανδρέας Ντίνης

Κακοκαιρία «Ιανός»: Αυτά τα σχολεία θα είναι κλειστά Δευτέρα και Τρίτη

Ανδρέας Ντίνης

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» δοκίμασε τη Δυτική Ελλάδα: Τεράστιες καταστροφές και περιοχές χωρίς ρεύμα [εικόνες & βίντεο]

Evanthia Karra

Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Ανδρέας Ντίνης

Κακοκαιρία «Ιανός»: Απίστευτες εικόνες στην Ιθάκη – Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες

Ανδρέας Ντίνης

Ο «Ιανός» σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα – Πώς θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα [Live η πορεία]

Tinad