Σύμφωνα με μια μελέτη, το 87% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα έτρωγαν φαγητό πεσμένο στο πάτωμα ή ότι το είχαν κάνει ήδη αρκετές φορές, επειδή δεν υπήρχε κίνδυνος.
Μύθος ή αλήθεια: Το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα τελικά τρώγεται
Ωστόσο, πόσο ασφαλής είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων για το φαγητό που πέφτει; Δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με κάθε είδους επικίνδυνα βακτήρια, ακόμα κι αν μαζέψουμε το φαγητό από το πάτωμα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα; Να τι λένε οι μελέτες για αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα.
Ποιος είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων για το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα
Εν ολίγοις, ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων για το φαγητό που πέφτει λέει ότι κάθε τρόφιμο που αγγίζει το πάτωμα είναι ασφαλές για κατανάλωση –δηλαδή μη μολυσμένο από μικροοργανισμούς– εάν συλλεχθεί σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.
Περισσότερο από κανόνας, είναι στην πραγματικότητα μια δικαιολογία που μερικοί από εμάς κάνουμε σε άλλους όταν τρώμε ένα φαγητό που έχει πέσει.
Κι όμως, είναι ασφαλές να γίνει αυτό, όσο καθαρή κι αν είναι η – φαινομενικά – επιφάνεια που πέφτει το φαγητό;
Είναι ασφαλές ή όχι να φάτε το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα;
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων είναι ΑΠΛΑ ΜΥΘΟΣ. Έτσι ΔΕΝ πρέπει να τρώμε φαγητό πεσμένο στο πάτωμα γιατί μπορεί να μολυνθεί σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.
Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσε ότι το επίπεδο υγρασίας του φαγητού, η υφή της επιφάνειας στην οποία πέφτει και ο χρόνος που εκτίθεται είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση.
Αυτό είναι το Bagger 293, η μεγαλύτερη κινούμενη κατασκευή στην ξηρά
Δείτε τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες:
- Όσο πιο υγρό και πιο κολλώδες είναι ένα τρόφιμο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης (παραδείγματα: ζυμαρικά, παγωτό, καρπούζι, μαρμελάδα κ.λπ.)
- το δάπεδο που καλύπτεται με μοκέτα είναι πιο ασφαλές από αυτό που καλύπτεται με ξύλο ή καλύπτεται με πλακάκια ή παρκέ laminate – με την έννοια ότι οι μικροοργανισμοί είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν στο φαγητό που πέφτει στο πάτωμα
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο
Τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από μολυσμένα τρόφιμα: συμπτώματα
Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι ασφαλές να τρώμε φαγητό πεσμένο στο πάτωμα, αλλά ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να υπάρχουν πολλοί ιοί και βακτήρια σε επιφάνειες που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, ειδικά για μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με χαμηλή ανοσία.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι ετησίως καταγράφονται 76 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, 325.000 νοσηλείες και 5.000 θάνατοι μόνο στην Αμερική.
Οι πιο συνηθισμένοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση είναι:
Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν: κοιλιακό άλγος και κράμπες, ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό και/ή ρίγη, πονοκεφάλους που προκαλούνται από αφυδάτωση.
Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε 3-4 ημέρες το πολύ, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια!
Ειδήσεις σήμερα
Στην Microsoft o «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης, Σαμ Άλτμαν
Οι Bon Jovi μόλις κυκλοφόρησαν χριστουγεννιάτικο τραγούδι [Βίντεο]
Δύσκολη εβδομάδα για 4 ζώδια – Συγκρούσεις και εντάσεις με το «καλημέρα»