ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3,5 δισ. € περιορίζονται τα τουριστικά έσοδα – 80% η μείωση σε σχέση με πέρσι

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Στο λυκόφως του β’ τριμήνου του 2021 και ουσιαστικά το β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, υπό προϋποθέσεις, τοποθετεί την ανάκαμψη του τουρισμού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος.

Τόνισε, δε, πως μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο χρόνος που θα επιτρέψει η Ε.Ε. τα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται πολύ σημαντικές και μεγάλες αγορές για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως το α’ τρίμηνο του 2021 η τουριστική δραστηριότητα θα είναι μηδενική, αφού θα ανακοπεί τελείως τους επόμενους μήνες.

Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι τα τουριστικά έσοδα θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 3-3,5 δισ. ευρώ, παρά τις αρχικές προβλέψεις του Μαΐου για εισπράξεις που ενδεχομένως να ανέρχονταν ακόμη και στα 5 δισ. ευρώ.

«Τα δεδομένα είναι ότι ο κλάδος έχασε το 80% των εσόδων του 2019. Πλέον πραγματοποιείται ένας αγώνας επιβίωσης για ολόκληρη την οικονομία. Φάνηκε πόσο διαδραστικός είναι ο τουρισμός και με άλλους κλάδους της οικονομίας, τον πρωτογενή τομέα, τις κατασκευές», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, όσους κατέκριναν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε: «Πολύ καλά κάναμε και ανοίξαμε. Ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις αρχικές αστοχίες, απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στη συγκυρία και να διαχειριστεί τα πρωτόκολλα. Ο ρόλος του τουρισμού στη διασπορά του ιού ήταν ελάχιστος έως ανύπαρκτος.

Η συμπλήρωση της φόρμας PLF αποδείχθηκε πολύ καλή και οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν αποτελεσματικοί. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με πρωτόκολλα, κι αυτό είναι μια παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά».

Ως «βασικό εργαλείο» που θα βοηθήσει στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους και θα λειτουργήσει σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ως προορισμού την επόμενη ημέρα, χαρακτήρισε τη μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου ο Γ. Ρέτσος.

«Εχει γίνει η μείωση του ΦΠΑ σε κάποιους κλάδους, στις μεταφορές, στην εστίαση, στο πακέτο all inclusive. Αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα τιμής το αν κάποιος θα ταξιδέψει. Ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος.

Αλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν καταρρεύσει τουριστικά πολύ περισσότερο από εμάς. Θα χρειαστούμε αυτό το εργαλείο και την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού που ξέρει να διαχειρίζεται τα πρωτόκολλα στο μέλλον», επισήμανε.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε πως, δεδομένων των συνθηκών, η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο είναι επιβεβλημένη.

«Η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το δ’ τρίμηνο του 2020 και το α’ τρίμηνο του 2021 είναι χαμένα. Ακόμη και στο καλό σενάριο θα δούμε αντίδραση και ανάκαμψη το β’ εξάμηνο. Ολο το α’ εξάμηνο κάποιοι κλάδοι του τουρισμού θα χρειαστούν στήριξη και ιδιαίτερα η αγορά εργασίας», υπογράμμισε.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Αναζητάμε τη θέση μας στον τουριστικό χάρτη» – Μιλάει στον Ε.Τ. ο Γιώργος Βαβλιάρας

Δημήτρης Ντόγκας

ΦΠΑ και οφειλές σε ρύθμιση: Οι αλλαγές στις προθεσμίες και η δυνατότητα αποπληρωμής σε 2 έως 24 δόσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Σε ποια χώρα βρίσκεται το ψηλότερο ασανσέρ στον κόσμο [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

National Geographic: Αυτό το ελληνικό νησί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιδανικών ταξιδιωτικών προορισμών

Μαρίνα Μπενέκου

Τράπεζα της Ελλάδος: Μαύρη τρύπα 12,6 δισ. στα τουριστικά έσοδα το 9μηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Αεροδρόμια: «Βουτιά» 68% στην επιβατική κίνηση το δεκάμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Έλληνες και ξένοι μοιράστηκαν τις διακοπές τους σε… ξενοδοχεία και Airbnb

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ανάσα σε εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις και τα ΚΤΕΛ

Δημήτρης Ντόγκας

Πανδημία, lockdown,οικονομία: Ένα δύσκολο παζλ για την πολιτική της χώρας

Δημήτρης Ντόγκας