ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών κόλλησαν… Ισπανική γρίπη

Το μυστικό για τέλεια επιδερμίδα: Σπιτική μάσκα ομορφιάς με πράσινο μήλο!

Γωγώ Κατσέλη

Σημάδια κόπωσης παρουσιάζουν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS στο εβδομαδιαίο δελτίο του, «όλα τα προϊόντα έχουν πληγεί με το κλείσιμο των ξενοδοχείων και εστιατορίων. Οι λιανικές πωλήσεις πάνε καλά, αλλά σε αντίθεση με την οικιακή κατανάλωση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, δεν ισχύει πλέον ότι αντισταθμίζει την απώλεια της χονδρικής πώλησης προς κατανάλωση ξενοδοχείων και εστιατορίων».

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες, παρατηρήθηκε ελαφριά βελτίωση διακινηθέντων ποσοτήτων έναντι της προηγούμενης, ωστόσο με αμετάβλητη την προσφορά υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ανταπόκριση της ζήτησης στα εσπεριδοειδή. Η υπερπροσφορά των μικρόκαρπων προϊόντων -που αποτελούν μεγάλο ποσοστό της ισπανικής παραγωγής- σε χαμηλές τιμές δημιουργούν πρόβλημα στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, ακόμη και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκαν και οι τιμές τους καθ’ όλη τη φετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη κατά 8,6% (31.836 τόνοι έναντι 34.820 τόνων), ενώ αντίθετη πορεία ακολουθούν οι εισαγωγές τους, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση κατά 18%.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων, μειωμένες στους 64.187 τόνους, εκ των οποίων οι 25.152 τόνοι κατευθύνονται προς Ιταλία, έναντι 66.875 τόνων πέρυσι, ενώ οι αποστολές στις Τρίτες Χώρες αποτελούν το 24% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του 27,4%.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατευθείαν από τον αγρό) από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους, που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο Μητρώο.

Οπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, «η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία άμεσα, μετά και την παράταση του lockdown στην αγορά της Γερμανίας και άλλων καταναλωτικών αγορών».

Υπογραμμίζει δε τον κίνδυνο έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω της έλλειψης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και πολύωρων καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος ζητά για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας, αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωσή τους την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ’ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown.

Επιπλέον, οι εξαγωγείς ζητούν τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (όπως για παράδειγμα η προληπτική απόσυρση), αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown, για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί.

«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την επίσημη διατύπωση σχετικού αιτήματος από περιφέρειες παραγωγής εσπεριδοειδών ως και τη δοθείσα διαβεβαίωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «ότι τα εσπεριδοειδή -όπως τα μανταρίνια- θα ενταχθούν στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων αν τεκμηριωθεί ότι η κάμψη της ζήτησης και η μείωση της τιμής οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» με την ελπίδα και της υιοθέτησης της προληπτικής απόσυρσης (κοινωνική προς διανομή σε σχολεία κ.ά. φορείς, αλλά και προς χυμοποίηση) για την εξισορρόπηση της αγοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Με το… σταγονόμετρο τα σημάδια ύφεσης – Ανησυχία για έξι περιοχές

Eντονη… κινητικότητα για σύγχρονο Δημόσιο – Αιτήσεις για 12.221 θέσεις σε 568 φορείς δημοσίου [αναλυτικά η λίστα]

Αυξήσεις έως και 10,43% στους μισθούς από το 2021 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μήλα, αχλάδια, μούρα: Το κλειδί για να διατηρήσετε το βάρος σας

Εξαγωγές: Εσπεριδοειδή και ακτινίδια κερδίζουν τους Ευρωπαίους – Το «αγκάθι» της Ινδίας

Δημήτρης Ντόγκας

Easyagroexpo.gov.gr: Η πλατφόρμα με τις 120 διακριτές αιτήσεις για έκδοση με ένα κλικ πιστοποιητικών εξαγωγών σε 30 χώρες

Δημήτρης Ντόγκας

Υποτονικά ξεκίνησαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2021 – Πονοκέφαλος το Brexit

Δημήτρης Ντόγκας

Brexit: «Πράσινο διάδρομο» για τα ευπαθή προϊόντα ζητούν εξαγωγείς και οδηγοί φορτηγών

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Προβλέπει αύξηση των εξαγωγών ελαιόλαδου – Τι προτείνει στου Έλληνες παραγωγούς για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί

Δημήτρης Ντόγκας

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σε καραντίνα η κατανάλωση μπίρας – Ανάσα από τις εξαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το εξωτερικό εμπόριο να γίνει το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη

Δημήτρης Ντόγκας

Αυτά είναι τα 10 ελληνικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο

Μιχάλης Μάρδας