Ο γαστρονομικός τουρισμός και τα φεστιβάλ γεύσεων αποτελούν μια από τις πλέον ανερχόμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε πολλά μέρη της Ελλάδας, που μπορεί μεν να είναι γνωστά για τα φυσικά τους τοπία, αλλά μέσα από την προβολή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων φιλοδοξούν να αποτελέσουν και βασική επιλογή για πολλούς επισκέπτες.
Μια τέτοια πρωτοβουλία ανέλαβε και υλοποίησε πρόσφατα ο Δήμος Σοφάδων, που βρίσκεται στον Νομό Καρδίτσας, οργανώνοντας το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε στο ορεινό τοπίο της Λίμνης Σμοκόβου, και συγκεκριμένα στα Λουτρά Σμοκόβου.
Την ιδέα για το φεστιβάλ γευσιγνωσίας είχε ο δήμαρχος Σοφάδων, Δημήτρης Κατσής, και όπως διαπιστώθηκε εκ του αποτελέσματος είχε σημαντική απήχηση στους δημότες της περιοχής, σε παραγωγούς, αλλά κυρίως σε επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν… το τερπνόν μετά του ωφελίμου και να γευτούν τοπικά θεσσαλικά εδέσματα με φόντο το μαγευτικό τοπίο της περιοχής μέσα στα πλατάνια και τις καστανιές.
Σπίτι μου ΙΙ: Τα 32 ερωτήσεις SOS και δυο παραδείγματα για το νέο Πρόγραμμα
Στο πρώτο φεστιβάλ γευσιγνωσίας ανταποκρίθηκαν 35 ντόπιοι παραγωγοί, αλλά και απλές νοικοκυρές, που πρόβαλαν την πλούσια γκάμα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, όπως ξηρούς καρπούς, κρέατα, τυροκομικά, πίτες, μέλι, όσπρια, κρασί, τσίπουρο, αρωματικά φυτά, σάλτσες και μεταποιημένα προϊόντα.
Στο μικρό γραφικό χωριό του Σμοκόβου, που βρίσκεται στους πρόποδες των Αγράφων, στήθηκαν τραπέζια με τοπικά πιάτα από έμπειρους σεφ, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μοναδικές συνταγές με βάση τη μεσογειακή διατροφή.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν επιστήμονες, καθηγητές και ειδικοί, οι οποίοι παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σημαντικές έρευνες σχετικά με τον γαστρονομικό τουρισμό, τον οινοτουρισμό και τη μεσογειακή διατροφή.
Το πρώτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που ξεκίνησε ο Δήμος Σοφάδων στα Λουτρά Σμοκόβου, με τοπικά θεσσαλικά προϊόντα, άνοιξε το χρόνο για να εξελιχθεί σε θεσμό, με στόχο να αποτελεί κάθε χρόνο σταθερό πόλο έλξης για ένα αντάμωμα γευσιγνωσίας για τους ντόπιους κατοίκους και για τους επισκέπτες της περιοχής.
«Τα Λουτρά Σμοκόβου, χάρη στον πλούσιο ιαματικό τους χαρακτήρα, μπορούν να αποτελέσουν τουριστικό πόλο έλξης και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων θα αποτελέσει κίνητρο επισκεψιμότητας και γνωριμίας με αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της περιοχής μας», ανέφερε ο δήμαρχος Σοφάδων, Δ. Κατσής, ανανεώνοντας το ραντεβού για το επόμενο φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2025.