Ελεύθερος Τύπος
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Αυτή είναι η απόφαση που ακυρώνει τα αναδρομικά του νόμου 4051 για τις συντάξεις του Δημοσίου

Κώστας Κατίκος

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε συνταγματική τη μείωση του νόμου 4051/2012 για τις συντάξεις του Δημοσίου, ακυρώνοντας ουσιαστικά και τα αναδρομικά, ελήφθη στις 17 Μαΐου του 2018, όπως φαίνεται στα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Η 5η Συνεδρίαση Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου λαμβάνει χώρα στις 29/3/2017. Η εισήγηση προς την Ολομέλεια με τη σκέψη 10 λέει ότι η μείωση του νόμου 4051 είναι συνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η Ολομέλεια αποδέχεται κατά πλειοψηφία την εισήγηση και εκδίδει την τελική απόφαση στις 17/5/2018.

Στα πρακτικά της 5ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου του 2017, η πλειοψηφία του Σώματος έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση (σ.σ.: σκέψη 10) και αποφάσισε ότι «οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4051/2012 δεν αντίκεινται στις ρυθμίσεις των άρθρων 73 παρ.2, 2 παρ.1, 4 παρ.5, 25 παρ.1 και 4 του Συντάγματος, περαιτέρω δε, κατά το μέρος που μειώνει αναδρομικά τη σύνταξη του ενιστάμενου δεν αντίκειται για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη σκέψη στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ».

Με το σκεπτικό αυτό που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία έκλεισε οριστικά το θέμα των αναδρομικών από τη μείωση του νόμου 4051 στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου πάνω από τα 1.300 ευρώ με ποσοστό 12%.

Ο ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ Δ. ΜΠΟΥΡΛΟΣ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»

Πώς βγήκε συνταγματική η μείωση πάνω από τα 1.300 ευρώ

Με δήλωσή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δικηγόρος-εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος  εξηγεί τι συνέβη με τα αναδρομικά του Δημοσίου και αναφέρει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε συνταγματική τη μείωση του νόμου 4051 θεωρώντας την ανεκτή, επειδή είχε κρίνει προηγουμένως αντισυνταγματική την ΕΑΣ για το Δημόσιο.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Στις τελικές ρυθμίσεις που θα αφορούν τα αναδρομικά κύριας σύνταξης των συνταξιούχων του Δημοσίου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με τις περικοπές του ν. 4051/2012, που έκρινε ως συνταγματικά ανεκτές, είχε κατά νου ότι δεν θα έπρεπε να μειωθούν οι κύριες συντάξεις του Δημοσίου από την εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που το ίδιο είχε κρίνει αντισυνταγματική, κάτι που δεν συνέβαινε βεβαίως με την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Επομένως η διαφορά κρίσης ανάμεσα στο Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο προφανώς εκκινούσε από διαφορετικά δεδομένα. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές του ν. 4093/2012 δεν περιορίζουν τις επιπτώσεις της αντισυνταγματικότητας χρονικά».

Α λα καρτ επιστροφή για την ΕΑΣ

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα έχουν και ένα νέο γύρο αναδρομικών που θα αφορά την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) η οποία επιβλήθηκε με ποσοστά 3% ως 14% σε κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Στην ΕΑΣ συνέβη το αντίθετο με αυτό που γίνεται τώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο την έβγαλε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ το ΣτΕ την έκρινε συνταγματική για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, με το πρώτο Μνημόνιο.

Η ΕΑΣ ξαναδικάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Μάιο του 2020 και επίκειται η δημοσίευση της απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετική για τους συνταξιούχους που προσέφυγαν και επιδικάζει αναδρομικά 23 μηνών!

Στην ίδια απόφαση αναμένεται και η τελική κρίση για τα Δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Διαβάστε επίσης: Δύο ταχυτήτων τα αναδρομικά του Οκτωβρίου [πίνακες]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αναδρομικά: Πώς θα πληρωθούν συνταξιούχοι χηρείας και κληρονόμοι συνταξιούχων [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Αναδρομικά με ποσά έως 11.254 ευρώ στο Δημόσιο – Ο πίνακας των πληρωμών ανά Ταμείο

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Τα 10 SOS για τα ταμεία – Ποιοι και πόσο πληρώνονται ανά ταμείο [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά: Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα σε τραπεζικές συναλλαγές

Ανδρέας Ντίνης

Τι λέει το υπουργείο για τα «λάθη» στα αναδρομικά – Οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκίνησαν σήμερα οι πληρωμές [όλα τα ποσά ανά ταμείο]

Μιχάλης Μάρδας

Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά – Ποιοι πληρώνονται την Παρασκευή [αναλυτικές ημερομηνίες και πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Από σήμερα στα ΑΤΜ τα αναδρομικά – Ποια ημέρα πληρώνεται κάθε ταμείο [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για τους συνταξιούχους [πίνακες και ημερομηνίες]

Μιχάλης Μάρδας