Ελεύθερος Τύπος
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδρομικά: «Εντολή» πληρωμών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους – Ποιους αφορά

Τα «ψιλά γράμματα» για να πάρετε τα αναδρομικά – Οδηγός «Ε.Τ.» για τις διεκδικήσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Απόφαση για την καταβολή αναδρομικών 11 μηνών σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους εξετάζει η κυβέρνηση μετά την πιλοτική δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία δικαιώνει τους 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει με αγωγές για να αποζημιωθούν από τις αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και Δώρα.

Τα αναδρομικά μαζί με τα Δώρα φτάνουν ως και 9.000 ευρώ στις κύριες και ως 3.240 ευρώ στις επικουρικές.

Το ΣτΕ, με τις αποφάσεις 1439-1443 που δημοσιοποίησε χθες, απέρριψε τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς του ΕΦΚΑ και έκρινε ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν πίσω τις μειώσεις που είχαν στις συντάξεις τους για το διάστημα από 10 Ιουνίου 2015 ως 12 Μαΐου 2016.

Οι αποφάσεις αφορούν όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια (που είναι περίπου 250.000 συνταξιούχοι), αλλά κρύβουν 5 κλειδιά για αναδρομικά σε όλους.

Για όλους

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εργασίας έδωσε πάντως χθες μια πρόγευση γι’ αυτό που ετοιμάζεται να ανακοινώσει και θα είναι η επιστροφή των αναδρομικών 11μήνου για τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους. Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε ο «Ε.Τ.» είπε ότι η λύση που θα δοθεί «θα είναι για όλους τους συνταξιούχους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η κυβερνητική απόφαση αναμένεται ότι να γνωστοποιηθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση με χρονοδιάγραμμα αναδρομικών σε πολλές δόσεις (ως και 5 έτη). Ενδέχεται τα μικροποσά, όπως τα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων, να επιστραφούν σε πολύ λιγότερες δόσεις, ίσως και εφάπαξ για Δώρα μέχρι 600 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα περιμένουν τα δικά τους αναδρομικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί αυτό έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη συνταγματικότητα στα συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου. Η συνεδρίαση έγινε τον Φεβρουάριο και η απόφαση για τα αναδρομικά ενδέχεται να καλύπτει διάστημα μεγαλύτερο των 11 μηνών.

Παρά ταύτα, το ΣτΕ δεν έχει κλείσει τα παράθυρα νέων αγωγών, καθώς οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά με προσφυγές ως το τέλος του 2020, ως το τέλος του 2021, ακόμη και ως το τέλος του 2023, ανάλογα με την περίπτωση στην οποία ανήκουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Από την έντυπη έκδοση  

Προτεινόμενα για εσάς

Αναδρομικά Νο 2 και αυξήσεις για 500.000 συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Βρούτσης: Επιδίωξη τα αναδρομικά να καταβληθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Τα καθαρά ποσά και οι εκπλήξεις για κάθε ταμείο [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Ποιοι παίρνουν αναδρομικά με διαδικασίες-εξπρές μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Τα τελικά ποσά αναδρομικών για οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στον Ελεύθερο Τύπο: Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά δεν θα επηρεάσουν καθόλου την καταβολή αναδρομικών για τις επικουρικές και τα δώρα

Μιχάλης Μάρδας

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης, τον Οκτώβριο τα αναδρομικά, για ποιους καταργείται ο ΕΝΦΙΑ – Ολα τα νέα μέτρα για την οικονομία

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά και για επικουρικές συντάξεις «κρύβει» η απόφαση του ΣτΕ

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ο χάρτης αυξήσεων και αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας