Αν και το ράλι ανόδου στην πρώτη ύλη έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο, ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί προσπαθούσαν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος, ωστόσο, όπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.», πλέον οι αυξήσεις είναι τόσο μεγάλες που αναπόφευκτα μετακυλίεται στα ράφια.
Στα ζαχαροπλαστεία οι ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τα αρτοποιεία, με την τιμή της τούρτας να αυξάνεται από τα 15-15,5 ευρώ το κιλό στα 18-18,5 ευρώ, ενώ τα γλυκά σερβιρίσματος από τα 17-18 ευρώ το κιλό έχουν ξεπεράσει τα 20 ευρώ. Αντίστοιχα, πάστες που μέχρι πρότινος πωλούνταν στα 3,95 ευρώ το τεμάχιο, πλέον διατίθενται στα 4,45 ευρώ (+12,7%), ενώ τα ατομικά γλυκά σε κυπελλάκια από τα 1,95 ευρώ έχουν ανέλθει στα 2,5 ευρώ το τεμάχιο (+28,2%).
Πιο… χαλαρά
Από την άλλη, στα αρτοποιεία οι αυξήσεις των τιμών είναι πιο συγκρατημένες και κυμαίνονται στο 12%-14%. Ενδεικτικά, η τούρτα από τα 12,5 ευρώ πωλείται στα 14 ευρώ το κιλό, ενώ οι πάστες και οι τάρτες από τα 2,20-2,30 ανέβηκαν στα 2,40-2,50 ευρώ το τεμάχιο.
Πρώτες ύλες
Οπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου, βασική αιτία είναι οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και κυρίως στο κακάο, λόγω της εκτίναξης της χρηματιστηριακής τους τιμής ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και της μειωμένης παραγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του κακάο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε τον Δεκέμβριο ιστορικό ρεκόρ στις 12.500 δολάρια ο τόνος από 4.300 τον Δεκέμβριο του 2023, καταγράφοντας άνοδο κατά 190% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει σημαντικά στα επίπεδα των 9.700 δολαρίων ο τόνος, σημαντικά όμως αυξημένη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024, που ήταν στις 5.860 δολάρια ο τόνος.
«Πριν από έναν χρόνο αγοράζαμε το κακάο 5-5,5 ευρώ το κιλό και σήμερα το παίρνουμε 9 ευρώ. Μιλάμε για αύξηση 80%», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Ελσα Κουκουμέρια. Η ίδια προσθέτει ότι αυξημένη κατά περίπου 15% είναι και η τιμή της ζάχαρης, που επίσης είναι χρηματιστηριακό είδος, αγοράζοντάς την πλέον στα 0,70-0,72 ευρώ το κιλό από 0,62 ευρώ ενάμιση χρόνο πριν.
Μεγάλο «αγκάθι» για τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία αποτελεί και το ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 120% τα τελευταία χρόνια. «Πριν από την ενεργειακή κρίση, η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 9 λεπτά και τώρα έχει φτάσει στα 19,5 ευρώ. Πώς μπορούμε να απορροφήσουμε αυτές τις αυξήσεις; Και πάλι, βέβαια, δεν μπορούμε να τις περάσουμε στο σύνολό τους στους καταναλωτές, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», τονίζει στον «Ε.Τ.» η κ. Κουκουμέρια.
Καμπανάκι…
Εκπρόσωποι του κλάδου συστήνουν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα φθηνά γλυκά μπορεί να περιέχουν απομίμηση σοκολάτας. «Η κανονική σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, στο 65%-70%, ενώ οι απομιμήσεις έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό. Το φθηνό δεν σημαίνει απαραίτητα και καλό», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, και κυρίως όσο πλησιάζει το Πάσχα.
ΤΟΥΡΤΑ
Ζαχαροπλαστείο
2024: 15,50€/κιλό
2025: 18-18,5€/κιλό
Αρτοποιείο
2024: 12,5€/κιλό
2025: 14€/κιλό
ΠΑΣΤΑ
Ζαχαροπλαστείο
2024: 3,95€/τεμάχιο
2025: 4,45€/τεμάχιο
Αρτοποιείο
2024: 2,20-2,30€/τεμάχιο
2025: 2,40-2,50€/τεμάχιο
ΓΛΥΚΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
2024: 17-18€/κιλό
2025: 20€/κιλό
Ειδήσεις Σήμερα
- Αποκάλυψη ΕΤ για τα ενοίκια: Μείωση 69,5% στα «φέσια» προς ιδιοκτήτες ακινήτων
- Μακελειό στη Λάρισα: Το βαρύ παρελθόν του δράστη και οι σοκαριστικές πληροφορίες
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μετά από ώρες ηρεμίας, μπαράζ δυνατών δονήσεων το βράδυ της Κυριακής
- Τέμπη: Νέο σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης φέρνει το βίντεο