Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για 35 χρόνια η Εγνατία

Μειώνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό με απόφαση Καραμανλή

Aγγελος Αγγελίδης

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- EGIS PROJECTS S.A. παραχωρείται για 35 χρόνια η χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων της. Η κοινοπραξία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου, μετά την αποσφράγιση του σχετικού φακέλου από το ΤΑΙΠΕΔ και την αποδοχή της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε.

Ειδικότερα, η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή εφάπαξ τιμήματος ύψους 1.496.100.000 ευρώ, ενώ, επιπλέον του ανωτέρω τιμήματος, το σύνολο των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο από τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου κατά τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ (7,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων διοδίων, ΣΕΑ κ.λπ.) σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοοικονομικού μοντέλου του αναδόχου. Ακόμη, οι επενδύσεις (υποχρεωτικές εργασίες) που ο ανάδοχος υποχρεούται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών ανέρχονται σε περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, καταγράφηκε το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί έως στιγμής για παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου τού Ταμείου. Η συνολική αξία της συμφωνίας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού εκτιμάται στα 2.766.100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνει το εφάπαξ τίμημα, τις υποχρεωτικές επενδύσεις και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Εγνατία Οδός είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Να σημειωθεί ότι πλέον ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος κατέχει το 75% της κοινοπραξίας, αναδεικνύεται σε «πρώτη δύναμη» στην αγορά των παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων, καθώς έχει το 100% στις παραχωρήσεις της Νέας Οδού (Μεταμόρφωση – Σκάρφεια Φθιώτιδας, Σχηματάρι – Χαλκίδα και Αντίρριο – Ιωάννινα) και της Κεντρικής Οδού (Σκάρφεια Φθιώτιδας και όλος ο άξονας Κεντρικής Ελλάδας από Λαμία έως Γρεβενά), ενώ συμμετέχει με 17% στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Επίσης, μετέχει και στους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις λιμένων που συνδέονται με την Εγνατία Οδό, δηλαδή των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

20.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το παρασκήνιο της αποχώρησης των Ολλανδών –  Αλλάζουν οι ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο

Δημήτρης Ντόγκας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εξοδος για τους Ολλανδούς, είσοδος για Μαριάννα Λάτση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εγνατία Οδός: Από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ η μοναδική δεσμευτική πρόταση για την 40ετή εκμίσθωση

Δημήτρης Ντόγκας

Όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Δωρεά ιατρικών υλικών και μηχανημάτων στο ΕΣΥ

Kon

Τραγωδία στην Εγνατία: Όχημα με μετανάστες ανατράπηκε – 1 νεκρός

Δημήτρης Κατσάκος

Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νταλίκες μέσα στην σήραγγα Βοτονοσίου στην Εγνατία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία για έργα του μετρό Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Κατσάκος

Απίστευτο: Οδηγός μπήκε ανάποδα σε κάθετο άξονα της Εγνατίας στις Σέρρες [βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος