ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Διπλή παγίδα για έξτρα φόρους

ΠΟΜΙΔΑ: Διπλή παγίδα για έξτρα φόρους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

ΠΟΜΙΔΑ: «Έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας θα σημάνει η εφαρμογή υπέρμετρα αυξημένων τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εξομάλυνσης των φορολογικών βαρών που θα προκύψουν σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας ακινήτων, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με αφορμή την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, οι τιμές ζώνης ήταν πάντοτε «πολιτικό» μέγεθος, γιατί στόχος τους ήταν να είναι τόσο χαμηλές, ώστε να μην αδικείται κανείς πολίτης, όσο μειονεκτικό και αν είναι το ακίνητό του, γι’ αυτό και στην πράξη δεν αμφισβητήθηκαν, επικράτησαν και προσέφεραν τεράστια υπηρεσία στους πολίτες και στο κράτος.

 

Κίνδυνοι

«Σήμερα όμως», προσθέτει η ΠΟΜΙΔΑ, «διακηρυγμένη φιλοδοξία είναι οι τιμές ζώνης να αποτελούν πλέον “οικονομικό» μέγεθος”, γεγονός που “εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους υπερφορολόγησης για μεγάλες ομάδες πολιτών, μεταξύ άλλων και λόγω δύο σημαντικών στρεβλώσεων του συστήματος εκτίμησης και του συστήματος φορολόγησης στον ΕΝΦΙΑ», οι οποίες είναι:

 

  1. Ο συντελεστής παλαιότητας: Οι σημαντικές αυξήσεις τιμών ζώνης που ανακοινώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας βασίστηκαν προφανώς σε εκτιμήσεις που έγιναν στην αμέσως προ κορoνοϊού εποχή (2019 – αρχές 2020), αλλά κυρίως σε σημερινά συγκριτικά στοιχεία από συμβόλαια αγοραπωλησίας νέων ή υπό κατασκευή διαμερισμάτων νέων οικοδομών, που πρέπει να είναι υποχρεωτικά ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+, χωρίς την οποία θεωρούνται αυθαίρετες. Η επίτευξη της κλάσης αυτής απαιτεί να διαθέτουν ατομικές αντλίες θερμότητας, ενδοδαπέδια θέρμανση, εξωτερική μόνωση με θερμοπρόσοψη, παραγωγή του 65% ζεστού νερού από ανανεώσιμες πηγές και φωτοβολταϊκά συστήματα, με τεράστιο κατασκευαστικό κόστος που δικαιολογεί μεν τις παραπάνω τιμές ζώνης σε νεόδμητες κατοικίες, πλην όμως επιβάλλεται άμεση παρέμβαση στο συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος απομειώνει σήμερα τις αξίες όλων των υπόλοιπων οικοδομών ως εξής:

* των κατοικιών -5% ανά πενταετία και μόνον έως -40%. Δηλαδή οι πρώτες πολυκατοικίες του ’50 και του ’60 εξομοιώνονται με τις κατοικίες του ’80!
* των επαγγελματικών ακινήτων: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -20%. Δηλαδή όλα τα γραφεία και καταστήματα του προηγούμενου αιώνα εξομοιώνονται με τα σχετικά νεόδμητα του 2000!

* των κτισμάτων γενικά στον ΕΝΦΙΑ: +- 5% ανά πενταετία και μόνον έως -20%. Εφαρμόζεται δηλαδή «συντελεστής νεότητας» που αντί να μειώνει την αξία των παλαιών, αυξάνει κατά 25% την αξία των νέων κτισμάτων!

Επιπλέον, με διοικητική διάταξη- «παγίδα», που πρέπει να καταργηθεί άμεσα, η πολεοδομική τακτοποίηση έστω και ενός τ.μ. μηδενίζει την παλαιότητα και επαυξάνει την αξία ολόκληρου του ακινήτου, φορολογώντας το ως νεόδμητο!!!

Συνεπώς, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας πρέπει να διπλασιαστεί τόσο ως προς τα ποσοστά όσο και ως προς το χρόνο απομείωσης αξίας, διότι οι πραγματικές αξίες των παλαιότερων κτισμάτων ήδη απαξιώνονται συνεχώς και προγραμματισμένα μέσω του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και των νέων κάθε είδους αναγκαστικών προδιαγραφών, οδηγώντας τα παλαιότερα κτίρια στην απαξίωση και τελικά στην κατεδάφισή τους.

 

  1. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Οπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, «η αύξηση των τιμών ζώνης χιλιάδων αστικών περιοχών της χώρας, χωρίς δραστική μείωση και του Συντελεστή Εμπορικότητας, που θα πυροδοτήσει εκθετικά πολλαπλάσιες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης κατάργησης του λεγόμενου «συμπληρωματικού φόρου» (συχνά πολλαπλάσιου από τον κύριο φόρο) που έχει υποχρεωθεί να καταβάλλει η μεσαία τάξη ως ένα είδος ετήσιων «λύτρων» για να παραμένει ο κάθε ιδιοκτήτης εκτός κατάσχεσης των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του…».

Σύμφωνα επίσης με την ΠΟΜΙΔΑ, «ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές μεγάλης αξίας που ως τώρα ήταν στο απυρόβλητο, για χάρη των οποίων και επιβλήθηκε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την κατά απόλυτη προτεραιότητα αποκατάσταση της αδικίας αυτής», δηλαδή για την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΟΜΙΔΑ: Επιστολή σε κυβέρνηση και ΑΑΔΕ – Στο επίκεντρο οι απαλλαγές ενοικίων

Μείωση ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Ισχύουν έως 31 Μαρτίου οι βεβαιώσεις μηχανικών που εκδόθηκαν έως 31 Ιανουαρίου – Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Μείωση ενοικίου: Ποιοι την δικαιούνται, τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις – Διευκρινίσεις ΠΟΜΙΔΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ακίνητα: Διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμα, ρύθμιση οφειλών στους δήμους με 120 δόσεις – Η ΠΟΜΙΔΑ αναλύει το νομοσχέδιο-σκούπα

Δημήτρης Ντόγκας

Νίκος Ταγαράς: Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες

Δημήτρης Ντόγκας

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μείωση ενοικίου και τον Δεκέμβριο – Στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση – Τρεις «γκρίζες ζώνες» βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ [πίνακας& παραδείγματα]

Δημήτρης Ντόγκας

ΤΤΕ και ΠΟΜΙΔΑ: «Δώστε παράταση για τα αυθαίρετα»- Οι 6 «σκόπελοι»

Δημήτρης Ντόγκας

4 εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής των οφειλών – Σε πολλές μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με 2% έκπτωση

Kon