Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς… γενναία αύξηση 24,4% στον κατώτατο μισθό

Προς… γενναία αύξηση 24,4% στον κατώτατο μισθό

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Από τα ψηλά ξεκινά η μάχη των μισθών, με τη ΓΣΕΕ να καταθέτει επίσημα πρόταση για αύξηση κατά 159 ευρώ στον κατώτατο μισθό ώστε να διαμορφωθεί φέτος στα 809 ευρώ από τα 650 ευρώ.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 24,4%, δηλαδή υπερδιπλάσιας εκείνης που δόθηκε προεκλογικά το 2019, όταν τα 586 ευρώ έγιναν 650 ευρώ (+10,9%) από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα δείχνουν ότι φέτος θα δοθεί νέα αύξηση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και σε αυτό το ενδεχόμενο συνηγορεί αφενός ότι το 2020 ο κατώτατος μισθός έμεινε στα 650 ευρώ διότι η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερκάλυψε και το 2019, αλλά και το 2020, και αφετέρου επειδή τα στοιχεία της μελέτης στα οποία βασίστηκε η πρόταση που παρουσίασε χθες η ΓΣΕΕ συνηγορούν υπέρ μιας νέας και εξίσου σημαντικής αύξησης για τον κατώτατο μισθό.

Μελέτη

Η μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επικαλείται στοιχεία Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών (Eurostat και ΟΟΣΑ) από τα οποία τεκμηριώνεται ότι ο κατώτατος μισθός για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο επαρκούς διαβίωσης θα πρέπει να ανέλθει στο 60% του διάμεσου μισθού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με άμεση αύξηση πρώτα στα 751 ευρώ και ακολούθως στα 809 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Eirostat, το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε κατώτατο μισθό 783 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αντιστοιχεί σε κατώτατο μισθό 809 ευρώ.

Σε αυτές τις παραδοχές βασίζει η ΓΣΕΕ την πρότασή της να ανέλθει μέσα στο 2021 ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ, βάσει ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει το 34% των απασχολουμένων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Η, δε, άμεση επαναφορά του στα 751 ευρώ θα δώσει ώθηση κατά 0,86% στο ΑΕΠ το 2021 και 1,06% το 2022, ενώ θα πέσει η ανεργία κατά 0,05% το 2021 και 0,59% το 2022.

Crash test

Σημειώνεται, δε, πως παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης «χτύπησαν» όλες τις χώρες, εντούτοις 17 χώρες αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, και από αυτές οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019.

Με στοιχεία αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού η Ελλάδα είναι στην 5η χαμηλότερη σε όλη την Ε.Ε. Επιπλέον, είναι το μόνο κράτος-μέλος το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση δύναμης, καθώς το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο χάρτης με τους νέους μισθούς από 1ης-1-2022 [αναλυτικοί πίνακες με τα νέα ποσά στον ιδιωτικό τομεά]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: «Παράθυρο» για νέα αύξηση – Τι είπε ο Χατζηδάκης [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η μεγάλη πρόκληση πίσω από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Kon

Κατώτατος μισθός: Γιατί δεν αυξήθηκε στα 751 ευρώ – Τι γίνεται στο εξωτερικό – Δέκα απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται μετά την αύξηση 2% – Οι νέες αμοιβές με τις τριετίες [παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξάνεται και επίσημα κατά 2% ο κατώτατος μισθός – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: Ημέρα αποφάσεων – Η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χατζηδάκης: Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό – Αύριο οι αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κατώτατος μισθός: Αύξηση ζητά η ΓΣΕΕ, «πάγωμα» θέλει το ΚΕΠΕ – Πότε θα ληφθούν αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom