ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Περνούν από το κόσκινο της εφορίας – Πρόστιμα 5.000 – 20.000 ευρώ

Airbnb

Newsroom eleftherostypos.gr

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb και δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο θα διπλασιάζεται για όσους εντοπιστούν μέσα σε ένα έτος με τις ίδιες παραβάσεις, και μάλιστα μπορεί να φθάσει και τις 20.000 ευρώ για κάθε νέα ίδια παράβαση.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δίνονται οδηγίες στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τους ελέγχους στα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com κ.ά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση:

* Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων θα χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο ή και μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού ενώ μπορεί να ζητηθεί και η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

* Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) θα αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

* Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

* Ο φορολογούμενος θα καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην εφορία προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την επιβολή του προστίμου.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Airbnb: Αυτά είναι τα 15 SOS για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Μιχάλης Μάρδας

Απίστευτο αλλά αληθινό: Υψηλές οι πληρότητες σε τουριστικούς προορισμούς παρά το lockdown

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Έλληνες και ξένοι μοιράστηκαν τις διακοπές τους σε… ξενοδοχεία και Airbnb

Δημήτρης Ντόγκας

Γενναίες εκπτώσεις για να γεμίσουν τα AirBnb καταλύματα [Πίνακας τιμών σε όλη την Ελλάδα]

Μιχάλης Μάρδας

Η εξασθένηση του κορωνοϊού «ανασταίνει» το AirBnb

Μιχάλης Μάρδας

Η Airbnb ενισχύει τους κανόνες υγιεινής για να καθησυχάσει την πελατεία της

Kon

Κορωνοϊός και Airbnb: Ο Ε.Τ. απαντά σε 12 «καυτές» απορίες των ιδιοκτητών

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συνεργασία Airbnb με ΕΟΔΥ για στέγαση όσων είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης

Tinad

Η Θεσσαλονίκη «έβαλε» 800 stop στην επέλαση του Airbnb