Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία Λιβανού για μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες – Η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Γωγώ Κατσέλη

Τροπολογία, με την οποία δίνεται λύση στο καθεστώς που αφορά στη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, μετά από αίτηση του εργοδότη, κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός (φωτο), σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εργάτης γης να μην έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και να παρέχει την εργασία του για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τη διάταξη, εργοδότης ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, μπορεί να υποβάλει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.

Η αίτηση, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τού προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας (όνομα και επώνυμο, ονοματεπώνυμο πατέρα και μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης) και ο ΑΦΜ του εργοδότη, υποβάλλεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr.

Η πλατφόρμα

Η είσοδος των εργοδοτών στην πλατφόρμα πραγματοποιείται κατόπιν προηγούμενης αυθεντικοποίησής τους με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιπλέον, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

  • Παράβολο και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους 100 ευρώ, για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που πρόκειται να απασχοληθεί.
  • Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη με την οποία δηλώνεται ότι:

α) θα απασχολήσει προσωρινά για την παροχή αγροτικών εργασιών τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας, για περίοδο τουλάχιστον 30 ημέρων και σε κάθε περίπτωση έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης,

β) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες,

γ) ο μετακαλούμενος θα παρέχει τις αγροτικές εργασίες σε τόπο επακριβώς προσδιορισμένο ως προς την Περιφερειακή Ενότητα, το δήμο και τη δημοτική ενότητα και ότι προσωρινά θα διαμένει σε τόπο που προσδιορίζεται με ακριβή στοιχεία διεύθυνσης.

Το κατάλυμα που παρέχεται από τον εργοδότη πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, ενώ ο εργοδότης πρέπει να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή. Σε περίπτωση που απαιτείται από τον εποχικά εργαζόμενο μισθωτήριο ή ισοδύναμο έγγραφο που αναγράφει σαφώς τους όρους ενοικίασης του καταλύματος. Επίσης:

  • Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής
  • Φωτοτυπία του διαβατηρίου του πολίτη τρίτης χώρας
  • Πιστοποιητικό, από το οποίο προκύπτουν τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Οι υπηρεσίες μίας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, εκδίδουν εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης του εργοδότη, συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων και την αποστέλλουν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες διαβατηριακού ελέγχου της Αστυνομίας, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα των συγκεκριμένων πολιτών.

Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο πολίτης τρίτης χώρας εισέρχεται στην Ελλάδα με δικαίωμα εργασίας ως εποχικός εργάτης, για όσο χρόνο διαρκεί η διαμονή του, χωρίς θεώρηση εισόδου. Για την απασχόλησή του υπάγεται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ με εργόσημο.

Το κατάλυμα δηλώνει ο εργοδότης

Στη διάταξη προβλέπεται ότι μετακαλούμενος πολίτης από τρίτη χώρα υποχρεούται να διαμένει στο κατάλυμα που δηλώνει ο εργοδότης του και δεν μπορεί να εργαστεί σε άλλον εργοδότη, εκτός αν εντός 5 ημερών από τη λήξη της περιόδου απασχόλησής του, νέος εργοδότης υποβάλει αίτηση.

Ειδικά για τα σπαράγγια, και λόγω της άμεσης ανάγκης να συγκομιστούν, προβλέφθηκε να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία πριν από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σχετική υποβολή αίτησης του εργοδότη.

Σημειώνεται ότι παρόμοια διάταξη είχε ψηφιστεί και την 1η Μαΐου 2020, ωστόσο λόγω καταστρατήγησης της ρύθμισης που διαπιστώθηκε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προβλέφθηκαν οι σχετικές ασφαλιστικές δικλίδες, μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος  που κυκλοφορεί  με τον Ελεύθερο Τύπο 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Λιβανός από τον Έβρο: Τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιδοτήσεις για τους αλιείς – Όροι και προϋποθέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λιβανός: «Στόχος το ελληνικό λάδι να κατακτήσει τον κόσμο»

Πώς ο Λιβανός κατάφερε να μην περικοπούν 11,6 εκατ. από το ΕΠΑλΘ

Σπήλιος Λιβανός: Μπήκε προληπτικά σε καραντίνα – Διαβάστε τον λόγο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιδοτήσεις 400 εκατ. ευρώ για βιολογικές καλλιέργειες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τις τράπεζες στα… χωράφια – Ποιοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες πέταξαν τα κοστούμια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας vs Ελιάς Καλαμών: Στο ΣτΕ η πολυετής διαμάχη για την ονομασία της ελιάς – Το χρονικό ενός… εμφυλίου

Δημήτρης Ντόγκας

Υπογράφηκαν κορωνο-ενισχύσεις 24,2 εκατ. σε πέντε αγροτικά προϊόντα

Δημήτρης Ντόγκας