ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιμακωτό «κούρεμα» στις πρώτες επιστρεπτέες – Έρχεται το πρόγραμμα για την κάλυψη παγίων δαπανών

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Από σήμερα οι πληρωμές - Πάνω από 70.000 οι αιτήσεις

Τάσος Δασόπουλος

Στην κατεύθυνση του να ικανοποιήσει υπό προϋποθέσεις το αίτημα της αγοράς να καταστεί μέρος από τις ενισχύσεις των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μη ανακτήσιμο βρίσκεται πλέον το οικονομικό επιτελείο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχθηκε ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων από την Ε.Ε., εκτός από την παράταση ισχύος του, αυξάνει το ανώτερο ποσοστό επιδοτήσεων σε κάθε επιχείρηση από τα 800.000 ευρώ στα 1,8 εκατ. ευρώ και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα κάποιες ενισχύσεις που έχουν παρασχεθεί ως ανακτήσιμες να γίνουν μη ανακτήσιμες κατά ένα μέρος τους ή κατά το σύνολό τους επιδοτήσεις.

Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν το σχέδιο του υπουργείου να μην είναι μια οριζόντια μετατροπή του 50% των περίπου 3 δισ. ευρώ που δόθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδοτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι κατά τους τρεις πρώτους κύκλους δίνονταν ενισχύσεις με ελάχιστη μείωση τζίρου το 10%.

Βάση τζίρου

Την ίδια ώρα, το νέο πλαίσιο ανεβάζει τον πήχυ για τις κρατικές ενισχύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου κατ’ ελάχιστο 30%. Συνεπώς θα είναι δύσκολο να μετατραπεί αυτόματα σε μη ανακτήσιμο το 50% αν δεν υπάρχει σχετική αιτιολόγηση. Πιο πιθανό είναι να υπάρχει μια κλιμακωτή επιδότηση των ενισχύσεων, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου ή της κάθε επιχείρησης ή του κάθε κλάδου. Σε κάθε περίπτωση όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του χρόνου, λίγο πριν από το 2022, οπότε θα αρχίσει να επιστρέφεται έστω και μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο μεταξύ, βέβαια, από χθες έχει ανοίξει ξανά η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 με στόχο τη διεύρυνση των δικαιούχων για 10.000 νέες επιχειρήσεις και όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση για ενίσχυση μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η επανεκκίνηση του 5ου κύκλου αφορά νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας από την 1η Νοεμβρίου του 2019 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου του 2020 και από την 1η Αυγούστου του 2020 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου του 2020, οι οποίες είχαν αποκλειστεί αρχικά από τον 5ο κύκλο του προγράμματος.

Μέτρα στήριξης

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο θα προσθέσουν κόστος 500 εκατ. ευρώ. Τόνισε παράλληλα ότι τα έσοδα πιέστηκαν και τον Ιανουαρίου και μάλιστα ήταν μειωμένα κατά 20% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η στήριξη στην οικονομία και στους εργαζομένους. «Τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαμε υπολογίσει μάλλον θα ξεπεραστούν αλλά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όσα χρειαστεί και για όσο χρειαστεί για να στηρίξουμε την οικονομία».

Τόνισε επίσης ότι και το νέο «εργαλείο» ρευστότητας για την κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων, το πλαίσιο του οποίο ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα, έχει πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες αφού το ανώτατο όριο ενίσχυσης αυξάνεται από τα 3 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ. Δεν άνοιξε πάντως τα χαρτιά του για το ποιες θα είναι οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα αν και άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει την ανώτατη ένταση ενισχύσεων που θα φτάνει να επιδοτεί με 90% πάγιες δαπάνες σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και έως 70% για μεσαίες – με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 άτομα.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Τέλος, σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, είπε ότι θα υλοποιηθεί αφού θα ολοκληρωθεί η άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη διεύρυνση της βάσης του φόρου με την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Τόνισε όμως ότι λόγω της συνέχισης της πανδημίας δεν μπορεί από τώρα να πει αν αυτό θα γίνει το 2021 ή το 2022.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός – Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Ελλάδα δεν θα το δίνει στους άνω των 65 – Ποιοι θα εμβολιαστούν νωρίτερα

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Επιστροφή στον… κόκκινο Οκτώβρη – Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά

Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει τι είπαν στην πρώτη τους επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πιστώνονται σήμερα 162,6 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

Tinad

Γιατί απορρίφθηκε το 60% των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Μιχάλης Μάρδας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Tinad

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Παράταση έως αύριο Τετάρτη και διεύρυνση των δικαιούχων

Ανδρέας Ντίνης

Παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – «Θα διορθωθούν οι αδικίες»

Ανδρέας Ντίνης

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις στην ΑΑΔΕ

Ανδρέας Ντίνης

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι

Ανδρέας Ντίνης

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Έως 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Όλη η απόφαση

Tinad

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ανοίγει για 3η φορά για να περιλάβει και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Ανδρέας Ντίνης