ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η λίστα με τα έργα «πράσινης» ανάπτυξης και ψηφιακής μετάβασης που ξεκινούν μετά τις γιορτές

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για το 2021 αλλά για όλη τη δεκαετία μέχρι το 2030, θα αποτελέσει η αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 750 δισ. ευρώ.

Αυτό βέβαια, χωρίς να ξεχνά κανείς τα περίπου 40 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 και τις αγροτικές επιδοτήσεις που θα τρέχουν παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026.

Ο προϋπολογισμός του 2021 εκτιμά ότι το 2,1% του ΑΕΠ, από το 4,8% που βάζει ως στόχο ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο, θα προέλθει μόνο από τις εισροές των 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έρθουν σταδιακά από τα μέσα του χρόνου.

Τούτο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των έργων που θα υλοποιηθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος, κάνοντας μεγαλύτερη προβολή, προβλέπει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για σταθερή ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ σε μέση ετήσια βάση έως το 2030.

Το οικονομικό επιτελείο και η ειδική υπηρεσία διαχείρισης που συστήνεται με ταχείς ρυθμούς έχουν αντιληφθεί την ευκαιρία. Στη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνιζε ότι «θέλουμε να ξεκινήσουμε έργα ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, ώστε να υλοποιούνται όταν θα εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες από τα μέσα Οκτωβρίου».

Με την επιλογή αυτή, η ελληνική κυβέρνηση προηγείται ακόμη και του κανονισμού του Ταμείου που επιτρέπει την έναρξη υλοποίησης έργων από τον Φεβρουάριο.

Το κάνει μάλιστα εντάσσοντας τα έργα που θέλει να υλοποιήσει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με στόχο να τα χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους. Στη συνέχεια θα αναμένει την κοινοτική συνδρομή, η οποία αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι 100%.

Η επιλογή του ποσού του προϋπολογισμού που στοχεύουμε να ενεργοποιήσουμε συνδέεται και με την προκαταβολή του 10% των καθαρών επιδοτήσεων ύψους 16,4 δισ. ευρώ που αναμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μαζί με τα 3 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορονοϊού (React-Eu) φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα του React-Eu δεν έχουν προκαταβολή αφού κάθε κράτος-μέλος κάνει ήδη δαπάνες οι οποίες θα αποσβεστούν εκ των υστέρων από τα χρήματα του υπο-ταμείου όταν εγκριθούν τα εθνικά προγράμματα.

Πρόσφατη θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι η αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής από το 10% στο 13% μετά από συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει προκαταβολή 1,64 δισ. αλλά 2,13 δισ. ευρώ.

Θα έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει άμεσα περίπου 500 εκατ. περισσότερα έργα, ώστε να σιγουρέψει την απρόσκοπτη ροή πόρων από τις Βρυξέλλες και παράλληλα να έχει χρόνο να ξεπεράσει προβλήματα υλοποίησης που έρχονται από το παρελθόν.

Στην αφετηρία

Με όλα αυτά τα δεδομένα αποφασιστικής σημασίας είναι η επιλογή των έργων που θα μπουν στην αφετηρία σε λίγες μέρες. Θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., για την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση, όπου θα πρέπει να διατεθούν το 37% και το 20% των πόρων, αντίστοιχα. Για τον λόγο αυτό, η πρώτη δέσμη έργων, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές, περιλαμβάνει εμβληματικά έργα και από  τις δύο κατηγορίες.

» Ειδικότερα, από μεγάλα έργα που θα εξυπηρετήσουν την  ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνονται:

  • Η δημιουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) με τα έσοδα του οποίου θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια.
  • Η ψηφιοποίηση της Παιδείας με προώθηση και της τηλεκπαίδευσης.
  • Η ψηφιοποίηση της Υγείας με τη δημιουργία και του λεγόμενου ψηφιακού φακέλου ασθενή.

» Στα «πράσινα» έργα του πρώτου πακέτου περιλαμβάνονται:

  • Τα 200 πρώτα τοπικά χωροταξικά σχέδια.
  • Οι πρώτες αναδασώσεις του σχεδίου για δενδροφύτευση 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.
  • Η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου με τις μονάδες παραγωγής της ενδοχώρας με παράλληλη προώθηση των ΑΠΕ.
  • Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από αυτόν του τωρινού κύκλου.
  • Παράλληλα, για τον άξονα απασχόληση και κοινωνική συνοχή σχεδιάζεται να ενταχθεί το πρόγραμμα κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς.
Ο στόχος για τις ιδιωτικές επενδύσεις

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι η κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή το υπ. Οικονομικών έχει ζητήσει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να βοηθήσουν στην προετοιμασία των Συμβάσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και όχι μόνο για τα έργα υποδομής.

Μέσω εταιριών του ιδιωτικού τομέα, που θα συμπράξουν με το Δημόσιο, θα απορροφηθούν και τα 12,7 δισ. των δανείων που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι μέσα από το κομμάτι του δανείου που θα έχει μηδενικό επιτόκιο και με τη συγχρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ιδιωτικής συμμετοχής να έχουμε έως το 2026 ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 45-50 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις 

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Τα νέα πρόσωπα

Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε η Φώφη Γεννηματά στον «Ευαγγελισμό» [εικόνες]

Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για τα σχολεία – Συνεδριάζει η επιτροπή για το άνοιγμα – Ποιες οι προτάσεις της Κεραμέως

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ταμείο Ανάκαμψης: Εύσημα από Βρυξέλλες για το ελληνικό προσχέδιο χρηματοδότησης – Μεταξεταστέες Ιταλία και Ισπανία

Δημήτρης Ντόγκας

Ο εμβολιασμός της οικονομίας με αναπτυξιακά κεφάλαια

Kon

Προσεκτική στροφή στην οικονομία – Το πλάνο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανδρέας Ντίνης

Τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης – Εκκίνηση από την αρχή του χρόνου

Δημήτρης Ντόγκας

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο Κοινοτικός οδηγός 11 σημείων στα κράτη-μέλη για να μην μπλοκάρουν οι εκταμιεύσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για όλους

Ανδρέας Ντίνης

Σκυλακάκης στον Ε.Τ.: Στόχος να τρέξουμε έργα 1,6 δισ. ευρώ πριν πάρουμε την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μιχάλης Μάρδας

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπάρχουν προβλέψεις στον προϋπολογισμό ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία»

Δημήτρης Ντόγκας

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Tinad