Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με 0,80 ευρώ ξεκινά η διάθεση του – «Ντεμπούτο» από Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

Νέα παράταση για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 31 Μαΐου

Ιωάννα Φεντούρη

Στα επίπεδα των 0,80 ευρώ ανά λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς. Σημειώνεται πως η διάθεσή του ξεκινάει, επισήμως, την προσεχή Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), την ίδια χρονική περίοδο, πέρυσι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινούνταν πάνω από το «φράγμα» του 1 ευρώ. Για την ακρίβεια, στις 15.10.2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,037 ευρώ το λίτρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών, η τιμή εκκίνησης για τη διάθεσή του φέτος θα είναι κατά 20% πιο οικονομική από την αντίστοιχη του 2019.

Ωστόσο, τον Μάιο, οπότε και ολοκληρώθηκε η περίοδος διάθεσής του για τη σεζόν 2019-2020, το πετρέλαιο πωλείτο ακόμα φθηνότερα, περί τα 0,76 ευρώ το λίτρο.

Παράταση

Υπενθυμίζεται πως εκτάκτως για το 2020, σύμφωνα με την από 1.5.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 90) και την Υ.Α. Α.1110/11-5-2020 (ΦΕΚ Β’ 1851), η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ύψους 280 ευρώ/1.000 λίτρο, παρατάθηκε έως την 31η.5.2020. Μάλιστα εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν γίνει και κάποιες προσφορές από πλευράς τραπεζών, π.χ. σε κάποια πρατήρια οι καταναλωτές πληρώνοντας με κάρτα είχαν έκπτωση 5%. Με τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που αγόρασαν, προκαταβολικά, πετρέλαιο, τότε, για να έχουν απόθεμα κατά τους πρώτους μήνες της παρούσας σεζόν (2020-2021).

Χαλαρή έναρξη

Λόγω αυτής της εξέλιξης, αλλά και του καιρού -με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα- τα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών υπολογίζουν πως δεν θα υπάρξει, στην αρχή τουλάχιστον, υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές για το εν λόγω καύσιμο, απεναντίας κάνουν λόγο για πτώση ακόμη και σε ποσοστό 80%. Οι εκτιμήσεις που μεταφέρουν οι πρατηριούχοι είναι πως, επί της ουσίας, οι πωλήσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται κοντά στα Χριστούγεννα.

Επισημαίνεται πως οι χαμηλές μέσες τιμές που καταγράφονται στα καύσιμα, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα υπόλοιπα (απλή αμόλυβδη: 1,42 ευρώ, αμόλυβδη 100 οκτ.: 1,63 ευρώ, super: 1,611 ευρώ, diesel κίνησης: 1,132 ευρώ, υγραέριο κίνησης: 0,72 ευρώ, στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, 11.10.2020) είναι απόρροια των διεθνών εξελίξεων, δηλαδή της πτωτικής πορείας που ακολουθεί το μπρεντ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μείωση ΕΦΚ

Μάλιστα, χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση μείωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτής σημειώνεται πως η υιοθέτηση του μέτρου «θα ανακουφίσει τους καταναλωτές, τους επαγγελματίες και θα αποτυπώσει την εικόνα ενός κράτους πρόνοιας, που εξασφαλίζει για τους πολίτες του όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ακόμη πως «αποτελεί αδικία τόσο για τους Ελληνες καταναλωτές όσο και για τους Ελληνες επιχειρηματίες η επιβάρυνση με υψηλότερες τιμές καυσίμων σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης… Αξιοσημείωτο είναι ότι επί των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης προστίθεται και ο ανάλογος επίσης υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας την τιμή των καυσίμων».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινάει από σήμερα η διάθεση – Ποια η τιμή εκκίνησης και τι θα γίνει με το επίδομα

Ανδρέας Ντίνης

Νέα παράταση για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 31 Μαΐου

Ανδρέας Ντίνης

Σας ενδιαφέρει: Παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Tinad

Σταϊκούρας: Στα σκαριά παράταση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης

Ανδρέας Ντίνης

Πιστώθηκαν τα χρήματα για κοινωνικό μέρισμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Μιχάλης Μάρδας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την παραλαβή του

George Michaelides

Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται επίδομα και τι να προσέξετε στην παραλαβή

Μιχάλης Μάρδας

Συμμαχία Τσίπρα-Τσακαλώτου για αύξηση του ΕΦΚ και… σωτηρία του περιβάλλοντος

George Michaelides

Το «τερμάτισε» ο Τσακαλώτος: Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος

Δημήτρης Κατσάκος