Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χτύπησαν» ρεκόρ οι εξαγωγές κερασιών και καρπουζιών!

Τα ελληνικά κεράσια κατακτούν τις ασιατικές αγορές

Γωγώ Κατσέλη

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές κερασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν για φέτος, καταγράφοντας αύξηση 47,1% σε σχέση με πέρυσι αγγίζοντας τους 38.927 τόνους έναντι 26.467 τόνους το 2019, και τιμές αυξημένες.

Με θετικούς ρυθμούς (+16,2%) συνεχίζονται και οι εξαγωγές των καρπουζιών σημειώνοντας και αυτές ρεκόρ όλων των εποχών, στους 205.172 τόνους έναντι 176.805 τόνους την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στα σταφύλια, η ζήτηση στην αγορά συνεχίζει να εμφανίζεται βελτιωμένη όσον αφορά αυτήν την περίοδο του έτους. «Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σχεδόν δεν υπάρχουν πια φρούτα στην αγορά, οπότε τα σταφύλια παίρνουν τη θέση τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS.

Χαμηλές… πτήσεις

Αντίθετα, οι εξαγωγές ροδακίνων συνεχίζουν με μικρούς ρυθμούς, ενώ των νεκταρινιών παρουσιάζουν υστέρηση συγκριτικά με πέρυσι. Οι εξαγωγές των βερίκοκων ουσιαστικώς περαιώθηκαν με -8,5% σε 20.674 έναντι 22.590 τόνων, λόγω μειωμένης παραγωγής

Σχετικά με την παραγωγή των χειμερινών φρούτων, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι εξελίσσεται ομαλά ως προς την ποιότητα και ως προς την ποσότητα, ωστόσο εμφανίζονται περιπτώσεις εμπόρων που δεν ακολουθούν τη νομοθεσία.

Brexit

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς και στους εξαγωγείς τι μέλλει γενέσθαι με τις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι εξαγωγές φρούτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 17,5%, ενώ των φρέσκων οπωροκηπευτικών κατά 44,2% σε όγκο στους 15.425 τόνους και κατά 17,5% σε αξία, στα 20,05 εκατ. ευρώ.

«Διατηρείται η θετική εξέλιξη των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρείται επίσης η αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν νέο γύρο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μετά το Brexit πριν από τις 31 Δεκεμβρίου», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Και συνεχίζει ότι «για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, η κατάσταση είναι ανησυχητική όταν λήξει η μεταβατική περίοδος, καθώς είναι αυξημένη η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου.

Ζητείται από την κυβέρνηση να πείσει και να ασκήσει την επιρροή της στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να καθορίσουν γρήγορα το εμπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο μερών και να προταθούν εναλλακτικές εμπορικές λύσεις για τις εξαγωγές στη βρετανική αγορά».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Καλοδιατηρημένο συγκρότημα οινοποιίας, 1.500 ετών, βρέθηκε στο Ισραήλ

Μαρίνα Μπενέκου

«Επιχείρηση Κλοιός»: Αποκάλυψε φοροδιαφυγή 625 τόνων στο εμπόριο ροδάκινων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι μεταρρυθμίσεις ωθούνται από τις δυνάμεις του μεσαίου χώρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα ελληνικά κεράσια κατακτούν τις ασιατικές αγορές

«Γκάζωσαν» οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Τα στοιχεία

Εξαγωγές: «Γκάζι» 8,5% τον Φεβρουάριο – 33,2% μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Δημήτρης Ντόγκας

Προϊόντα «Πίνδος» και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δημήτρης Ντόγκας

Brexit: Μία στις 5 βρετανικές επιχειρήσεις σταμάτησε τις εξαγωγές στην ΕΕ

Δημήτρης Ντόγκας

Πρόγραμμα de minimis: Ενισχύσεις 8,5 εκατ. στους παραγωγούς ροδάκινων

Δημήτρης Ντόγκας