Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συνεργασία»: 100% κρατική κάλυψη εισφορών για μερική εργασία – Τι φέρνει νέα τροπολογία

υπερωρίες

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την κάλυψη μέσω του προγράμματος «Συνεργασία» των 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνταν το διάστημα από 1ης/7/2020 μέχρι και 15 Οκτωβρίου 2020 προβλέπει τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η σχετική παράγραφος του Ν. 4690/2020 που προέβλεπε την κάλυψη του 60% των εισφορών από 15/6 έως και 31/7 αλλάζει και εφεξής θα ισχύει ότι από τις 15/6 έως και τις 30/6 θα καλύπτονται κατά 60% οι εισφορές για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν απασχολείται, ενώ από 1ης/7 μέχρι και τις 15/10 οι ίδιες εισφορές θα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 100%.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός αεροδρομίων και μόνο για τους εκεί εργαζομένους τους η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από 15/6 έως και τις 30/6 υποχρεώνονται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τον μειωμένο χρόνο απασχόλησης, ενώ για το χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται οι εισφορές θα καταβάλλονται στο 100% από το Δημόσιο. Για το διάστημα από 1ης/7/2020 έως και 31/12/2020 θα καλύπτεται από το Δημόσιο το 100% των εισφορών για το χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται.

Μιλώντας για το ίδιο νομοσχέδιο νωρίς χθες το πρωί, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τους δανειολήπτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση κόκκινων και πράσινων στεγαστικών δανείων που ξεκινά τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών θύμισε ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα», όπως ονομάζεται, εξασφαλίζει επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες σε ποσοστά που ξεκινούν από το 90% για τους πρώτους τρεις μήνες, 80% για τους επόμενους τρεις μήνες και 70% για τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οπως είπε, το πρόγραμμα καλύπτει πολύ μεγαλύτερη περίμετρο στεγαστικών δανείων από το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει οριστικά την Παρασκευή 31 Ιουλίου, αν και, όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν κριτήρια ένταξης για να μην υπάρξει κατάχρηση στην εφαρμογή του μέτρου.

Στο θέμα της ενδεχόμενης παράτασης του μέτρου των μειωμένων κατά 40% ενοικίων είπε ότι το υπουργείο εξετάζει μεν τη συνέχιση της εφαρμογή τους ανάλογα με τις συνθήκες. Τόνισε ωστόσο με δεδομένο και τις τάσεις που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στην αγορά ότι θα πρέπει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες να διαπραγματευτούν ώστε να επανακαθορίσουν το ύψος των μισθωμάτων στα δεδομένα της σημερινής συγκυρίας.

«Οπως καταλαβαίνετε, κάναμε παρέμβαση σε μια ιδιωτική σύμβαση. Μέρος του βάρους της κρίσης έχουν επωμιστεί και οι ιδιοκτήτες στους οποίους το Δημόσιο ήρθε να καλύψει μέρος της απώλειας. Συνεπώς θα πρέπει τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν για να έρθουν σε μια νέα συμφωνία», είπε, προτρέποντας να βρεθεί συμβιβαστική λύση ώστε να μειωθούν τα μισθώματα σε μόνιμη βάση.

Τέλος, σχετικά με το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας στην οικονομία, είπε ότι στην παρούσα χρονική φάση και παρά τα παράπονα που υπάρχουν έχει χορηγηθεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 3,5 δισ. από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή (1,2 δισ.), το ΤΕΠΙΧ ΙΙ (1,3 δισ.) και το εγγυοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΑΝ, μέσω του οποίου έχει δοθεί ήδη 1 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Νέα δεδομένα για τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου

Facebook: 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Μαρίνα Μπενέκου

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για τους εργαζόμενους

Μαρίνα Μπενέκου

Boeing: Οι υπάλληλοί της θα πρέπει να εμβολιαστούν ως τις 8 Δεκεμβρίου για να κρατήσουν την θέση τους

Μαρίνα Μπενέκου

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας για υποβολή δικαιολογητικών – Πότε λήγει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκλαβενίτης: Ανακοινώσεις – βόμβα για τους εργαζόμενους – Τι άκουσαν και δεν πίστευαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μ. Σχοινάς: «Βήμα προς την αμυντική ένωση» η ελληνογαλλική συνεργασία

Μαρίνα Μπενέκου