ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνικό «στοίχημα» η Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ο Στέφανος Βλαστός μιλά στον Ε.Τ. για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Προσωπικότητα που γνωρίζει καλά τον κλάδο του Real Estate, με παρακαταθήκες και παραστάσεις τόσο από τον τουριστικό κλάδο όσο και από κορυφαίες εταιρίες του χώρου της κτηματαγοράς.

Ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο τον ρόλο να συντονίσει και να αξιοποιήσει το χαοτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου. Στη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» ο επικεφαλής της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου κ. Στέφανος Βλαστός επιδαψιλεύει τις σκέψεις του για τον τρόπο αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων και εκμετάλλευσης των ακινήτων του Δημοσίου.

Αναλάβατε την ΕΤΑΔ περί τα τέλη Νοεμβρίου 2019. Μετά την εξάμηνη και πλέον θητεία σας ποια είναι η πρώτη εντύπωσή σας; Ποιες οι προτεραιότητες και το όραμά σας για την εταιρία;

Οι νέες προτεραιότητες της ΕΤΑΔ υπηρετούν αφενός το εθνικό στοίχημα της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου τη βασική αποστολή της εταιρίας μας για τη μεγιστοποίηση της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου μας και τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Η βασική πρόκληση που έχουμε, επομένως, μπροστά μας το επόμενο διάστημα είναι να αναβαθμίσουμε τον στρατηγικό ρόλο της ΕΤΑΔ, προωθώντας νέες και αποτελεσματικές πολιτικές στον τομέα αξιοποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων σε μια βάση κόστους-οφέλους, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ιδιώτες επενδυτές, τους μετόχους και τις τοπικές κοινωνίες.

Γνωρίζουμε ότι διαχρονικά η δημόσια ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει χιλιάδες δεκάδες ακίνητα, που ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί και μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη διαχρονική αυτή παθογένεια;

Πράγματι μέχρι σήμερα δεν έχουμε αξιοποιήσει ως χώρα τα περιουσιακά μας στοιχεία, καθώς στο χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί για διάφορους λόγους, αντικειμενικές δυσκολίες, γραφειοκρατικές αδυναμίες και διαχρονικές παθογένειες.

Για τον λόγο αυτό θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα να εντοπίσουμε και να αποτυπώσουμε τα χιλιάδες αυτά ακίνητα που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια με απώτερο στόχο, πρώτον, να γνωρίζουμε τι πραγματικά περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό μας και, δεύτερον, να μπορούμε να κρίνουμε με ποιους τρόπους θα τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τι είδους ακίνητα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ; Ποιες είναι οι κατηγορίες των ακινήτων που διαθέτει η εταιρία;

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται, κυρίως, τουριστικά ακίνητα και υποδομές, όπου έχουμε και τη μεγαλύτερη διείσδυση μέχρι στιγμής. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι μαρίνες, τα κάμπινγκ, τα γήπεδα γκολφ, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα σπήλαια, τα τουριστικά περίπτερα, οι ιαματικές πηγές και τα πρώην ξενοδοχεία «Ξενία». Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ βρίσκονται τα ολυμπιακά ακίνητα, που με καθυστέρηση εικοσαετίας καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τώρα, όπως και τα ακίνητα που αποτελούν το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, η ανάπλαση της οποίας αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα συνολικά.

Τέλος, διαθέτουμε και μια σειρά από διαφορετικά ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που μπορούμε να αξιοποιήσουμε με απλές αστικές μισθώσεις και αγρομισθώσεις, μέχρι την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε γεωθερμικά πεδία.

Επομένως για όλα αυτά τα ακίνητα πώς αποφασίζετε ποια τελικά θα αξιοποιήσετε; Ποια είναι τα βασικά σας προαπαιτούμενα και ποια τα κριτήρια που εφαρμόζετε στον σχεδιασμό σας;

Ξέρετε, αυτό που έχει για εμάς τη μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ο αριθμός των δεκάδων χιλιάδων τίτλων των ακινήτων που διαθέτουμε. Το κρίσιμο στοιχείο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου μας και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Ποιοι είναι οι επόμενοι μεγάλοι διαγωνισμοί που θα προκηρύξετε;

Εκτός από το «Ξενία» στον Καρτερό βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης και της παράδοσης του «Ξενία» Χίου στην ανάδοχη εταιρία, ενώ πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για το «Ξενία» Κομοτηνής και στη συνέχεια για το «Ξενία» Εδεσσας. Επιπλέον, το διάστημα αυτό έχουν προκηρυχτεί ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί πώλησης αστικών ακινήτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μέσα από την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα www.e-publicrealestate.gr.

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε προνομιακά σημεία εντός των πόλεων, ενώ προσεχώς προγραμματίζονται να βγουν και άλλα clusters αστικών ακινήτων. Επίσης, προχωρούμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για παραθαλάσσιες εκτάσεις στη Ρόδο, που ενδείκνυνται για τουριστικές επενδύσεις, καθώς και διαγωνισμό για αυτοτελές κτίριο στο κέντρο του Βόλου για μικτή χρήση.

Τέλος, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των ακινήτων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, περιοχή που συνεχώς αναπτύσσεται μέσα από σημαντικές επενδύσεις και αναπλάσεις, ενώ συζητείται η αξιοποίηση των εδώ και πολλές δεκαετίες αναξιοποίητων ολυμπιακών ακινήτων, τα οποία, επίσης, βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.

Πώς επηρέασε η πανδημική κρίση τον τομέα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας; Κατά πόσο διαφοροποιούνται πλέον οι προτεραιότητές σας;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η πανδημική κρίση άλλαξε πολλά από όλα αυτά που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος δεδομένα, επηρεάζοντας περισσότερο συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός και λιγότερο άλλους.

Για τον λόγο αυτό προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα είναι να επενδύσουμε σε κλάδους περισσότερο ανθεκτικούς, όπως είναι οι μεταφορές, τα logistics, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και ο κλάδος των επαγγελματικών γραφείων.

Γιατί το Δημόσιο ζητά επιστροφή των ακινήτων του από την ΕΤΑΔ;

Οπως γνωρίζετε η μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ έλαβε χώρα το 2018 με βάση κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς πρότερη επεξεργασία και τον έλεγχο που θα έπρεπε να γίνει.

Αυτές οι αποφάσεις κρίνονται σήμερα άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό που πρέπει να αποσαφηνίσουμε από την πλευρά μας είναι ότι μεταξύ των 10.119 ακινήτων υπήρχαν περίπου 2.450 ακίνητα που ήδη βρίσκονταν στην κυριότητα ή διαχειριστική αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ με βάση τον ν. 4389/2016. Τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν ήδη αξιοποιηθεί, ενώ άλλα βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης.

Ωστόσο, η ΕΤΑΔ δεν έχει μεταγράψει κανένα ακίνητο με αιτία κτήσης την ακυρωθείσα Υπουργική Απόφαση. Επομένως οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιφέρουν κάποια μεταβολή στην περιουσία της ΕΤΑΔ. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι μη αξιοποιήσιμα, όπως ιστορικά μνημεία, δασικές εκτάσεις, λίμνες κ.ά., τα οποία ορθώς εξαιρούνται.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Γιατί το «έξυπνο» χρήμα επενδύει στα ελληνικά ομόλογα – Τα δυνατά χαρτιά της οικονομίας

Δημήτρης Ντόγκας

Ακίνητα: Πώς θα γίνει η μεταφορά συντελεστή δόμησης – Οι προϋποθέσεις

Tinad

Εγκύκλιος AAΔΕ: Σε ποια νησιά οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Στα πέτρινα χρόνια επιστρέφει η κτηματαγορά – Τα δύο όπλα για ανάκαμψη το 2021 [Πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

ΤΑΙΠΕΔ: Χαρτοφυλάκιο επτά ακινήτων φέρνει… ζεστό χρήμα

Kon

Η «ακτινογραφία» του φετινού ΕΝΦΙΑ – Ποιοι και πόσα πληρώνουν

Tinad

ΑΑΔΕ: Παράταση στις προθεσμίες δήλωσης μίσθωσης ακινήτων – Ποιους αφορά

Tinad

Προσοχή: Δεν δίνεται άλλη παράταση για την τακτοποίηση στα αυθαίρετα – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο

Μιχάλης Μάρδας

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση – Πώς θα γλιτώσουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες

Tinad