Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα διορία και περισσότεροι δικαιούχοι για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Κλειδώνει το πλέγμα προστασίας - Μειώσεις ΦΠΑ ως… αντίδοτο στην πανδημία

Τάσος Δασόπουλος

Παράταση μέχρι και την Παρασκευή 26 του μήνα έδωσε το υπουργείο Oικονομικών στην προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, διευρύνοντας και τον κύκλο δικαιούχων εντάσσοντας και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν καταστεί προβληματικές κατά την 31η/12/2019.

Συγκεκριμένα, με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, επιτρέπεται η ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.

Ποιες αφορά

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον κοινοτικό ορισμό ως «προβληματική» χαρακτηρίζεται μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση στις εξής περιπτώσεις:

α) αν πρόκειται για εταιρία περιορισμένης ευθύνης, εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το μισό του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου και άνω του ενός τετάρτου του κεφαλαίου αυτού έχει απολεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
β) αν πρόκειται για εταιρία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρίας, εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το μισό του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρίας, και πάνω από το ένα τέταρτο αυτού του κεφαλαίου έχει απολεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή

γ) ανεξάρτητα από τη μορφή της εταιρίας, εφόσον η σχετική επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις της εγχώριας νομοθεσίας ώστε να υπαχθεί σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.

Εντάσσονται

Στον 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κ.τ.λ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μόλις ανακοινώθηκε: Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Παρατείνεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου η υποβολή αίτησης

Μιχάλης Μάρδας

Προς παράταση η επιστρεπτέα προκαταβολή 3

Ανδρέας Ντίνης

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Σκυλακάκης: Δεν θα επιστρέφεται μέρος της όπου υπάρχει lockdown

Ανδρέας Ντίνης

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Όλες οι λεπτομέρειες και οι ΚΑΔ – Μέχρι 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Tinad

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αρχές Σεπτεμβρίου η τρίτη φάση

Ανδρέας Ντίνης

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αρχές Σεπτεμβρίου η γ΄ φάση – Αναστολή πληρωμών οφειλών στη ΔΟΥ

Μιχάλης Μάρδας

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Συνολικό ποσό 50,1 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 844 δικαιούχους

Tinad

Σας ενδιαφέρει: Παράταση στις αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Tinad

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα σε 20.507 δικαιούχους

Ανδρέας Ντίνης