Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο Τσίπρα φέρνει Μνημόνιο – Μοίρασε λεφτά που δεν έχει το κράτος

Τάσος Δασόπουλος

«Πόρτα σε νέο Μνημόνιο», χαρακτήριζε το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Σε εκτενή απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών αποτιμούσε το κόστος των μέτρων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερβαίνει τα 36,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή ξεπερνά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, που είναι σήμερα 32,5 δισ. ευρώ, άρα θα χρειαστεί άμεσο δανεισμό για να καλυφθεί.

Εξετάζοντας ένα προς ένα τα μεγέθη που αναφέρθηκαν από τον κ. Τσίπρα, το υπουργείο Οικονομικών εντοπίζει τρία βασικά λάθη υπολογισμών που «φουσκώνουν» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχουν πόροι κατά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Το πρώτο λάθος αφορά τα «φουσκωμένα» κατά 6,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα, όπου και βασίζει το πρόγραμμά του. Σε ό,τι αφορά τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, επισημαίνει ότι δεν είναι 37 δισ., όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά 32,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος: 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού, ο οποίος περιλαμβάνει την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τα διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στις εμπορικές τράπεζες είναι 2 δισ. ευρώ, όχι 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι 12,5 δισ. ευρώ (και όχι 16 δισ. ευρώ) και στην Τράπεζα της Ελλάδος 12,5 δισ. ευρώ (και όχι 16 δισ.).

Το κράτος έχει να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου.
Συνεπώς, τα πραγματικά διαθέσιμα, εξαιρουμένων των ανωτέρω πληρωμών και των 15,7 δισ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού Δημιουργίας Αποθεματικού, είναι 13,6 δισ. ευρώ, και όχι 20,3 δισ. ευρώ που αποτυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αγνοεί ότι περίπου 4-5 δισ. επιβαρύνουν επιπλέον τον προϋπολογισμό και αφορούν τους φόρους που δεν πληρώθηκαν.

Το τρίτο λάθος που εντοπίζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ανακατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ρεαλιστικό να γίνει είναι να αλλάξουν κατεύθυνση το πολύ 4 δισ. ευρώ.

Παρατηρεί, επίσης, και τρία λάθη που διορθώθηκαν, όπως η αναγνώριση από τον ΣΥΡΙΖΑ του κόστους που έχει η αναβολή φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ότι τα έσοδα από ANFA SNPs ύψους 3,2 δισ. ευρώ θα έρθουν σε τρία χρόνια και όχι άμεσα η αναγνώριση και υιοθέτηση των μειώσεων φόρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Παράλληλα, εντοπίζει και νέα λάθη, όπως η προτροπή διεκδίκησης περισσότερων χρημάτων από το SURE, αγνοεί την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ ζητάει την κάλυψη του συνόλου των μισθολογικών δαπανών για τις πληγείσες επιχειρήσεις από το κράτος.

Τονίζεται, επίσης, ότι σχετικά με τα «παραδείγματα» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά παραχαράσσει ή αγνοεί τις ελαφρύνσεις και τη βοήθεια που έχουν ήδη λάβει οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων, 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση ενοικίων).

Τέλος, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 3.997 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 111,4 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 51.529, στους οποίους έχει καταβληθεί συνολικό ποσό ύψους 580,1 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή της στους υπόλοιπους, λίγους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά από έλεγχο.

Προτεινόμενα για εσάς

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Η «χαριστική βολή»

Kon

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon

Τι άνθρωπος είναι αυτός τελικά;

Kon

Το γαρ πολύ της… απώλειας

Kon

«Μας λένε ψεύτες, όχι… κλέφτες», έλεγε κάποτε ο κ. Τσίπρας

Kon

Σφυροκόπημα Κωνσταντόπουλου στον Τσίπρα: Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς

Μιχάλης Μάρδας

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Νέο ’89

Kon