Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή ρύθμιση 12 +12 για χρέη του 2020 στον ΕΦΚΑ – Ποιους αφορά

ΕΦΚΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Παράθυρο για τμηματική εξόφληση χρεών σε 12+12 δόσεις ανοίγει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τις οφειλές του 2020 από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων με τους νόμους 4305 και 4321.

Η διευκόλυνση αυτή αφορά οφειλές που καθίστανται απαιτητές από 29 Φεβρουαρίου του 2020 και μετά και επεκτείνεται από την κυβέρνηση με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (13/4/2020 ΦΕΚ Α’ 84) στους οφειλέτες των παλαιότερων ρυθμίσεων (ν. 4305/2014 και ν. 4321/2015) καθώς ανάλογη δυνατότητα ισχύει για όσους μπήκαν στην τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων με τον νόμο 4611/2019.

Οι οφειλέτες των παλαιότερων ρυθμίσεων δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα και αν άφηναν απλήρωτες τις τρέχουσες εισφορές τους, για παράδειγμα, έχαναν και τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων. Με τη διάταξη που ψηφίστηκε θα μπορούν να μένουν στην αρχική τους βασική ρύθμιση, καθώς σε περίπτωση που δημιουργούν νέα χρέη θα τα ρυθμίζουν σε 12 δόσεις, παράλληλα με τα παλιά.

Το παράθυρο όμως που ανοίγει με την εγκύκλιο είναι ότι οι 12 δόσεις θα επαναλαμβάνονται και για όποια επόμενα νέα χρέη δημιουργηθούν εντός του 2020 ή των επόμενων ετών, υπό την προϋπόθεση να εξοφληθούν τα χρέη που μπήκαν στην πρώτη ρύθμιση των 12 δόσεων. Με τον τρόπο αυτό, οι οφειλέτες θα μπορούν να τηρούν τους όρους των ρυθμίσεων μεγάλης διάρκειας (100 ή 120 δόσεων), καθώς κάθε φορά που θα προκύπτουν νέες οφειλές και θα προβάλλει ο κίνδυνος απώλειας της «μεγάλης ρύθμισης» θα μπορούν να προχωρούν σε διακανονισμό των νέων χρεών με 12 δόσεις.

Ο μηχανισμός

Για παράδειγμα οφειλέτης που έχει παλιά ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων (ν. 4305-4321) την οποία εξυπηρετεί κανονικά δημιουργεί νέα οφειλή από τρέχουσες απλήρωτες εισφορές για 3 μήνες μέσα στο 2020. Πριν την εγκύκλιο, αν δεν την πλήρωνε άμεσα, θα έχανε τη ρύθμιση, ενώ τώρα μπορεί να πληρώσει τα χρέη 3 μηνών σε 12 δόσεις. Σε περίπτωση δε που εντός του 2020 δημιουργήσει ξανά νέα οφειλή για 3 μήνες, τότε για να μη χάσει την παλιά και βασική ρύθμιση των 100-120 δόσεων θα πρέπει να εξοφλήσει άμεσα το υπόλοιπο από τις 12 δόσεις και να βάλει σε νέες 12 δόσεις τα νέα χρέη των 3 μηνών.

Η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που υπογράφει η συντονίστρια του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) Βαρβάρα Χατζηευσταθιάδου προβλέπεται ότι:

* Από την ισχύ της κοινοποιούμενης διάταξης (σ.σ. από 13/4/2020) για οφειλές που καθίστανται απαιτητές από 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής, είναι δυνατή η υπαγωγή τους σε παράλληλη ρύθμιση δώδεκα δόσεων, διατηρώντας σε ισχύ την ευνοϊκή ρύθμιση των νόμων 4321/2015 και 4305/2014.

* Για τους οφειλέτες που διατηρούν ενεργή ρύθμιση στους προαναφερόμενους νόμους παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής σε παράλληλη ρύθμιση των διατάξεων του ν.4152/2013 (πάγια ρύθμιση) τυχόν οφειλών που αφορούν στις χρονικές περιόδους Δώρο Χριστουγέννων 2019, 01/2020 και κάθε επόμενης αυτών.

* Τυχόν οφειλές πριν την κρίσιμη ημερομηνία (σ.σ. πριν τις 29/2/2020) θα πρέπει να εξοφληθούν ολοσχερώς προκειμένου να διατηρηθούν οι εν λόγω ευνοϊκές ρυθμίσεις.

* Οφειλέτης που θα ρυθμίσει χρέη σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους της παράλληλης ρύθμισης προκειμένου να διατηρηθούν τα ευεργετήματα της ευνοϊκής ρύθμισης.

* Τυχόν νεότερες οφειλές δύναται να ενταχθούν σε νέο δωδεκάμηνο διακανονισμό μόνο σε περίπτωση ολοκλήρωσης (εξόφλησης) της παράλληλης πάγιας ρύθμισης.

* Στην περίπτωση που καταλογιστούν οφειλές εις βάρος του οφειλέτη, ο τελευταίος θα πρέπει να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την υπαγωγή αυτών σε ρύθμιση ή για την αναστολή είσπραξης αυτών, εφόσον για τις ίδιες οφειλές δεν ισχύει αναστολή εκ του νόμου.

* Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν προβεί σε άμεσες ενέργειες για την υπαγωγή των προαναφερόμενων οφειλών σε ρύθμιση ή / και στην περίπτωση που αυτές δεν τελούν σε αναστολή είσπραξης (είτε δικαστική, διοικητική είτε εκ του νόμου), οι εν λόγω οφειλές είναι απαιτητές και εισπράττονται κατά προτεραιότητα των δόσεων ρύθμισης.

Από την έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΦΚΑ – Χατζηδάκης: Στο πειθαρχικό υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Συντάξεις: Γιατί κάποιοι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις – Διευκρινίσεις από τον e-ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πληρωμές αναδρομικών: Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Ποιοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Πληρωμές: Επιτάχυνση στα επιδόματα μητρότητας και ασθένειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνονται

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δήμος Αθηναίων: Ρύθμιση έως 100 δόσεις για όλες τις κατηγορίες οφειλών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές έως 10 Σεπτεμβρίου από ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ Κέρκυρας: Κοιτάξτε με καλά είμαι ο υπουργός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom